Makron ne mari mnogo za parlamentarne izbore u Francuskoj: Predsednik se opustio, a ima nekoliko razloga da bude ozbiljno zabrinut

18.06.2022

07:19

0

Nakon što se izborio za drugi mandat, više se posvetio spoljnopolitičkim pitanjima nego unutrašnjim problemima, čije bi rešavanje moglo da pomogne njegovoj alijansi da ponovo ima većinu u Narodnoj skupštini

Makron ne mari mnogo za parlamentarne izbore u Francuskoj: Predsednik se opustio, a ima nekoliko razloga da bude ozbiljno zabrinut
makron - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Posle pet godina stabilne vlasti Emanuela Makrona, Francusku, po svemu sudeći, sada čekaju turbulencije.

Predizborni tim Emanuela Makrona priprema se za ozbiljnu borbu na poslednjim parlamentarnim izborima, čiji će se drugi krug održati u nedelju, 19. juna, pri čemu je francuski predsednik u opasnosti da izgubi većinu u Narodnoj skupštini, donjem domu zemlje.

Projekcije broja mandata instituta Ipsos na osnovu rezultata u prvom krugu prošle nedelje predviđaju da će Makronova koalicija Ansambl dobiti od 255 do 295 mesta, a da će levičarska alijansa NUPES, koju predvodi Žan-Lik Melanšon, imati između 150 i 190.

Makronu je potrebno 289 mesta da bi osvojio potpunu većinu i mogao da progura svoj kontroverzni program reformi, inače bi mogao da se suoči sa godinama zakonodavnog zastoja.

I dok su neke pristalice kritikovale Makronovo očigledno odsustvo iz kampanje, čini se da slabi rezultati u prvom krugu nisu podstakli predsednika na strateško preispitivanje. Umesto da intenzivira posete kritičnim mestima u zemlji tokom kampanje, on je u utorak krenuo u dvodnevnu posetu Rumuniji i Moldaviji.

Bez obzira na to što je više usredsređen na spoljnu politiku, rezultati tri ankete trebalo bi ozbiljno da ga zabrinu i da mu ukažu na to da bi moglo da se desi da ostane bez apsolutne moći koju je imao kao predsednik i lider većine u parlamentu prethodnih pet godina.

Gubljenje podrške

Makron je izgubio skoro četiri miliona birača u apsolutnom broju između prvog kruga predsedničkih izbora u aprilu i prvog kruga parlamentarnih izbora u nedelju, velikim delom zbog manje izlaznosti.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Dok je alijansa predvođena Melanšonom takođe prikupila manje glasova nego njihovi kandidati odvojeno na predsedničkim izborima, ankete pokazuju da je levičarski šampion očigledno uspeo da usmeri svoje pristalice ka lokalnim kandidatima koalicije, iako se sam nije kandidovao.

Otprilike devet odsto birača koji su podržali Makrona u prvom krugu predsedničkih izbora ovog puta opredelili su se za kandidate francuske konzervativne stranke Republikanci, prema podacima instituta za ispitivanje javnog mnjenja Haris Interaktiv.

U međuvremenu, NUPES je uspeo da privuče birače umerenijim levičarskim kandidatima, uključujući Janika Žadota iz Zelenih i socijalistkinju En Idalgo, prema istim podacima anketa.

Rat ispred svakodnevnih briga

Makron je malo učestvovao u izbornoj kampanji na terenu, replicirajući svoju strategiju predsedničke kampanje da se pozicionira kao lider koji upravlja svojom zemljom u teškim vremenima.

Ali to je bilo rizično, jer su tako ignorisane najhitnije brige građana o zdravstvenoj zaštiti ili troškovima života.

AP Photo/Christophe Ena, File
Elizabet Born

Podaci anketa pokazuju da je spoljna politika naglo pala na listi prioriteta francuskih birača u poređenju sa aprilom.

Premijerka Elizabet Born rekla je da će uskoro predstaviti zakonodavni paket fokusiran na suzbijanje efekta rastuće inflacije.

Makron i njegova vlada insistirali su da će te mere biti glavni prioritet, ali to ne deluje tako zbog njegove posete Rumuniji i Moldaviji samo nekoliko dana pre konačnog glasanja.

Jedan od predsednikovih savetnika tvrdio je da Francuzi očekuju od svog predsednika da ostane fokusiran na rat u Ukrajini.

- To je terenski rad za odgovornog predsednika. Melanšonove slabe tačke su upravo Evropa i njegov odnos sa Rusijom - rekao je savetnik za Plejbuk Pariz.

Mladi birači nisu impresionirani

Nedeljno glasanje potvrđuje da mladi birači u proseku više vole 70-godišnjeg Melanšona nego aktuelnog predsednika, koji se pre pet godina predstavio kao mladi remetilac u političkom pejzažu kojim dominiraju tradicionalne stranke.

AP Photo/Jeremias Gonzalez, File
Žan-Lik Melanšon

Istovremeno, ankete pokazuju da su mladi glasači takođe najverovatnije uzdržani. Nedeljno glasanje je zabeležilo rekordnu stopu uzdržanosti od 52,3 odsto. Taj broj rizikuje da se još više pogorša u drugom krugu ove nedelje, na osnovu podataka sa parlamentarnih izbora 2017.

Dok bi mala izlaznost među mladim glasačima mogla biti dobra vest za Makrona kratkoročno, stariji građani, koji ga favorizuju, verovatno će glasati u drugom krugu u nedelju, a nedostatak podrške mladih je njegova dugoročna slabost dok kreće u svoj drugi mandat.

Slabašni pozivi za podršku njegovoj stranci

Makron je u utorak pozvao građane da njegovoj stranci daju ubedljivu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora.

- Ništa ne bi bilo gore nego dodati francuski nered međunarodnim neredima - poručio je Makron pre nego što je otputovao u Rumuniju, prenosi agencija Rojters.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Konačni rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora koji su održani u nedelju pokazali su da centristički savez Zajedno koji predvodi Makron ulazi u drugi krug izbora za donji dom parlamenta sa vrlo tankom prednošću u odnosu na levicu.

Savez Zajedno osvojio je 25,75 odsto glasova, prema objavljenom rezultatu Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je levičarski blok NUPES, koji predvodi Žan-Lik Melanšon, drugi sa 25,66 odsto.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike