Korona bukti u Nemačkoj, za dan skoro 100.000 zaraženih: "Ovako jakog rasta nije bilo od početka pandemije"

15.06.2022

17:05

0

Autor: 24sedam

Ministar Lojterbah je pre nekoliko nedelja upozorio naciju da im preti novi talas korone, koji, kako se čini u ovim trenucima pogađa Nemačku

Korona bukti u Nemačkoj, za dan skoro 100.000 zaraženih: "Ovako jakog rasta nije bilo od početka pandemije"
Kovid bolesnici - Copyright Tanjug/Bodo Schackow/dpa via AP

Letnji talas koronavirusa polako počinje da pogađa Nemačku, tvrdi ministar zdravlja ove zemlje Karl Lojterbah.

Zbog nedostatka mera za sprečavanje širenja korona virusa strahuje se da će ovaj talas biti teži nego što se to očekivalo.

U Nemačkoj, situacija sa koronavirusom je ponovo problematična. Uprkos činjenici da leto još uvek nije počelo, broj novozaraženih je počeo da raste. Umesto da brojke opadaju, one su ponovo počele da rastu, iako ljudi malo borave u zatvorenim prostorijama, kao što je to bio slučaj tokom zime.

Pixabay
 

Ovakvo stanje stvari još jednom je pokazalo da su oprezni političari, koji su bili protiv potpunog popuštanja mera bili u pravu, piše Berlinspectator.

Dve podvarijante omikron soja korona virusa BA.4 i BA.5 trenutno su u procesu da zamene BA.2 podvarijantu koja je mnogo zaraznija od drugih varijanti.

Ministar Lojterbah je pre nekoliko nedelja upozorio naciju da im preti novi talas korone, koji, kako se čini u ovim trenucima pogađa Nemačku.

 

 

Prema podacima Instituta Robert Koh 92.344 novozaraženih registrovano je u poslednjih 24 sata. Incidencija na nedeljnom nivou iznosi 472,4, dok je pre osam dana taj broj bio oko 200.

Trenutno raste i broj preminulih od virusa, pa je tako u poslednja 24 sata preminulo 112 pacijenata.

- Ovako jakog rasta nije bilo od početka pandemije - napisao je na svom Tviter nalogu nemački novinar Olaf Geršeman.

Kako je dodao, sedmodnevni prosek novih slučajeva kiorona virusa porastao je sa 27.481 na 59.532 za nedelju dana, što je više nego duplo.

Problem sa vakcinacijom i korona merama

U intervjuu za berlinski list ministar je rekao da je letnji talas koronavirusa sada njihova realnost. S obzirom na to da je ova varijanta koronavirusa zaraznija od drugih, a i zbog činjenice da je većina korona mera ukinuta, njegove prognoze nisu ohrabrujuće.

Upravo zbog toga ministar savetuje penzionere i osobe koje imaju neke od hroničnih bolesti da se ponovo vakcinišu. On je rekao da ne mora da znači da će još jedna doza vakcine sprečiti da se neka osoba inficira, ali da će najverovatnije imati lakšu kliničku sliku.

Pixabay
 

Veliki problem predstavlja i činjenica da vakcinacija u Nemačkoj stagnira već nekoliko meseci. Svega 75,9 odsto Nemaca je potpuno vakcinisano, dok je oko 60 odsto njih primilo buster dozu, a samo 6,3 odsto je primilo i četvrtu dozu.

U Nemačkoj je od korona mera trenutno na snazi samo obavezno nošenje maski u javnom prevozu i avionima. Očekuje se da bi zbog porasta broja zaraženih, uskoro mogle da stupe na snagu nove, oštrije mere.

Ono što takođe plaši nemačke vlasti je i činjenica da bi ovaj letnji talas, ukoliko se ne obuzda na vreme, mogao da utiče na jesenji i zimski talas koji se očekuju do kraja godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike