Vojnik po vojnik, plaćenik po plaćenik: Kako je NATO perfidno povećao svoje prisustvo u Ukrajini

09.03.2024

09:14

0

Više izveštaja i zvaničnika otkrilo je da su trupe Severnoatlantske alijanse odavno prisutne u zemlji u kojoj se vodi rat protiv Rusije

Vojnik po vojnik, plaćenik po plaćenik: Kako je NATO perfidno povećao svoje prisustvo u Ukrajini
Copyright Profimedia

Specijalne snage NATO-a deluju u Ukrajini, ali Zapad to jednostavno ne priznaje, rekao je visoki evropski zvaničnik odbrane za "Fajnenšel tajms", dok je prošlog ponedeljka francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da ne isključuje slanje zapadnih trupa u Ukrajinu.

- Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve što je potrebno da osiguramo da Rusija ne može da pobedi u ovom ratu - rekao je francuski predsednik.

Francuski zvaničnici su odbacili Makronove reči, objašnjavajući da on ne sugeriše da zapadne trupe treba masovno da budu poslate na prve linije fronta, ali da "više nije tabu da se isključi umešanost“, navodi "Fajnenšel tajms".

Sugerisali su da bi zapadne trupe mogle da budu uključene u deminiranje, održavanje i popravku sistema naoružanja, ili da pomognu u obezbeđivanju granica drugih zemalja koje su susedi Rusije, kao što je Moldavija.

U međuvremenu, visoki evropski odbrambeni zvaničnik rekao je za FT da svi znaju da u Ukrajini postoje zapadne specijalne snage - samo što to ne priznaju zvanično.

I ranije su pominjani strani operativci na tlu Ukrajine

Međutim, informacije o zapadnim operativcima u Ukrajini nisu nove.

Profimedia
Zelenski i Stoltenbegr

Još u junu 2022, ubrzo nakon početka ruske specijalne vojne operacije, "Njujork tajms" je otkrio da je u Ukrajini CIA imala opsežne operacije.

- Čak i kada je Bajdenova administracija tvrdila da neće rasporediti američke trupe u Ukrajinu, deo osoblja CIA nastavio je da tajno deluje u zemlji - piše list.

Nekoliko meseci kasnije, u oktobru 2022, Intercept je tvrdio da je u Ukrajini prisutno mnogo više osoblja i resursa i CIA i američkih specijalnih operacija nego što je ranije bilo poznato.

- Tajne američke operacije unutar Ukrajine sprovode se prema predsedničkoj tajnoj direktivi - navode mediji koji se pozivaju na bivše i sadašnje američke zvaničnike.

U novembru 2022. Bajdenova administracija je najavila da će poslati vojne "eksperte za oružje“ u Ukrajinu, dok je u februaru 2023. "Vašington post" otkrio da Pentagon želi da pošalje američke komandose u okviru "kontrolnih timova“ u Ukrajinu, raspoređujući ih ili u istočnoevropskoj državi ili u susednoj državi.

U aprilu prošle godine curenje informacija iz Pentagona otkrilo je da najmanje 97 vojnika specijalnih snaga iz pet zemalja NATO-a, uključujući 14 američkih vojnih lica, deluje u Ukrajini. Pentagon nije negirao autentičnost dokumenata za koje se čini da su datirani na februar i mart 2023.

24sedam/Profimedia
 

Curenje iz Pentagona izazvalo je zabrinutost unutar Predstavničkog kluba za slobodu koji je u više navrata zagovarao povlačenje američkih trupa iz prekomorskih misija koje Kongres nije odobrio.

Zato je 17. aprila 2023. republikanski predstavnik Met Getz pozvao predsednika Džoa Bajdena da Predstavničkom domu dostavi kopije svih dokumenata u kojima se navode planovi za vojnu pomoć Ukrajini.

- Bajdenova administracija i druge savezničke zemlje obmanjuju svet o situaciji na frontu u Ukrajini. Mora postojati potpuna transparentnost ove administracije prema američkom narodu kada rizikuje rat sa nuklearnim protivnikom tako što specijalne snage deluju u Ukrajini - naveo je Getz u saopštenju.

Plaćenici na bojištu

Istog meseca Quincy Institute for Responsible Statecraft, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, takođe je pokrenuo pitanje koliko je američkih vojnika raspoređeno u Ukrajini.

- Ono o čemu ne znamo mnogo je to koliko bi instruktora i obaveštajnog osoblja moglo da radi po ugovoru za američku vladu na terenu u Ukrajini. Upotreba plaćenika, bilo da su to Amerikanci ili stranci iz druge države, široko je rasprostranjena otkako su SAD pokrenule globalni rat protiv terorizma nakon 11. septembra - napisao je istraživački centar.

AP Photo/Olivier Matthys
 

Institut je citirao i Istraživačku službu Kongresa koja je procenila da je oko 22.000 plaćenika radilo za Pentagon u zoni odgovornosti Centralne komande SAD do kraja 2022.

Nedavno je "Njujork tajms" otkrio da mreža 12 velikih tajnih baza CIA funkcioniše u Ukrajini od 2014. godine, što sugeriše da je američko špijunsko i vojno prisustvo u Ukrajini čak i veće nego što se moglo zamisliti.

NATO specijalci primećeni u blizini Artjomovska

U razgovoru za Sputnjik 28. februara, komandant jedne od dobrovoljačkih jedinica Oružanih snaga Rusije koje su učestvovale u borbama kod Artjomovska rekao je da su njegove trupe više puta pratile specijalne operacije NATO-a u Ukrajini.

- Predstavnici snaga za specijalne operacije zemalja NATO-a odavno su primećeni u oblasti Artjomovska. To nije tajna. Od njih se često sastoje blokatorske jedinice koje ne dozvoljavaju Ukrajincima da se povuku. Mi smo ih ovde već sreli, a to nije tajna - rekao je komandant.

- Oni su odavno ovde. Ranije su pokušavali da ih predstave kao dobrovoljce i plaćenike, ali je na kraju postao očigledan njihov pravi status. Kod Bogdanovke su naši momci uništili takvu grupu, a odbrana na ovom području se srušila, Ukrajinci su odustali - dodao je ruski komandant.

Foto:Profimedia
 

Pored toga, postoje strani vojni specijalisti koji upravljaju sofisticiranim naoružanjem NATO klase, kao i u redovima signalista, pilota i vojnih konsultanata, navodi sagovornik Sputnjika.

Vojno osoblje NATO-a je već duže vreme u Ukrajini i aktivno pomaže ukrajinskoj vojsci na terenu, izjavila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Moskva je ranije upozorila NATO da bi slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu moglo dovesti do direktne konfrontacije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je rekao novinarima da ako NATO pošalje trupe da se bore u Ukrajini, sukob sa Alijansom bi bio malo verovatan, ali neizbežan.

- U ovom slučaju više nije relevantno govoriti o verovatnoći sukoba, već o njegovoj neminovnosti. Tako mi to ocenjujemo. I zemlje NATO-a treba da budu svesne toga i da to ocenjuju na isti način. Moraju da se zapitaju da li to odgovara njihovim interesima, a što je najvažnije, interesima građana njihovih zemalja - naglasio je Peskov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike