Makron progovorio o slanju trupa u Ukrajinu: Objasnio i na šta je mislio prošle nedelje kad je izazvao buru u NATO-u

05.03.2024

18:37

0

Francuski predsednik je otišao toliko daleko da je izjavio da "sve što radi radi da bi se izbegao rat“ između Rusije i NATO-a

Makron progovorio o slanju trupa u Ukrajinu: Objasnio i na šta je mislio prošle nedelje kad je izazvao buru u NATO-u
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Kin Cheung, Pool

Pariz ne namerava da šalje vojno osoblje u Ukrajinu u doglednoj budućnosti, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron nedelju dana nakon što je tvrdio drugačije. On je takođe insistirao da Francuska "nije u ratu protiv ruskog naroda“.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka zapadnih pristalica Ukrajine u Parizu prošlog ponedeljka, Makron je rekao da "danas nema konsenzusa da se na zvaničan način pošalju trupe na teren“. On je, međutim, dodao da se, "što se tiče dinamike, ništa ne može isključiti”. Takođe je obećao da će "učiniti sve što je potrebno da spreči Rusiju da pobedi u ovom ratu“.

U ekskluzivnom intervjuu za češke medije Novinki.cz i Pravo ovog ponedeljka Makron je pojasnio da njegova prethodna izjava "ne znači da razmišlja o slanju francuskih trupa u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, već da otvara debatu i razmišlja o sve što se može učiniti da se pomogne Ukrajini, posebno na njenoj teritoriji“.

Ranije je francuski lider izjavio da je njegov prvobitni komentar bio "odmeren i promišljen".

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurn rekao je sledećeg dana državnoj televiziji Radio Frans Inter da je predsednikova primedba o potencijalnom raspoređivanju trupa poslužila za povećanje "strateške dvosmislenosti“ i kao poruka Kremlju da Pariz "neće odustati od borbe za Ukrajinu“.

Diplomata je, međutim, dodao da "sve što radi radi da bi se izbegao rat“ između Rusije i NATO-a.

Posle bombastične izjave predsednika Makrona, glavne članice NATO-a, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Španiju, Italiju i Nemačku, dale su pojašnjenja da ne planiraju slanje trupa u Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi dolazak zapadnog vojnog kontingenta u Ukrajinu doveo do direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije i da bi ona tada bila "neizbežnim“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike