Na crnoj listi u Rusiji: Koje zapadne zemlje su umešane u sukob u Ukrajini?

18.04.2024

21:17

0

Čak 14 država na neki način pomaže Kijevu u sukobu s Moskvom

Na crnoj listi u Rusiji: Koje zapadne zemlje su umešane u sukob u Ukrajini?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron razbesneo je svoje saveznike u NATO, posebno Nemačku, kada je u februaru rekao da su zapadni lideri razgovarali o slanju trupa u Ukrajinu. Iako nije postignut konsenzus, ništa se ne može isključiti, dodao je on. Moskva je upozorila da će svaka pretnja NATO-a naići na odgovor.

Dok Rusija beleži uspehe na bojnom polju u NATO-ovom zastupničkom ratu, prebacujući milijarde vredno sofisticirano oružje koje je usmereno u Kijev, Zapad ponovo razmišlja o podizanju uloga.

Neke zemlje NATO-a otvoreno razgovaraju o mogućnosti slanja svojih trupa da ratuju u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron prvi je napravio pometnju krajem februara. U to vreme, evropski lideri su požurili da odbace takve planove. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da NATO nema nameru da šalje svoje trupe u Ukrajinu.

Međutim, na 75. godišnjicu Alijanse konsultant američkog Stejt departmenta Edvard Lutvak učestvovao je u debati. Države članice bloka "uskoro će morati da pošalju vojnike u Ukrajinu ili će prihvatiti katastrofalan poraz“, napisao je on za sajt o aktuelnim pitanjima Unherd.

- Britanci i Francuzi, zajedno sa nordijskim zemljama, već se tiho pripremaju da pošalju trupe i male elitne jedinice i logistiku i pomoćno osoblje, koje može ostati daleko od fronta - napisao je on 4. aprila, dodajući da bi jedinice NATO-a "takođe mogle da daju prostora Ukrajincima koji su trenutno vezani za oporavak i popravku oštećene opreme i da preuzmu tehničke delove postojećih programa obuke za nove regrute".

Profimedia
 

U stvari, prisustvo vojnog osoblja NATO-a u Ukrajini dugo je bilo javna tajna za ceo svet, što pokazuju činjenice i brojke u nastavku teksta.

Sjedinjene Američke Države

Bajdenova administracija obezbedila je oko 44,2 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini od početka 2022. godine, kao i obaveštajnu podršku.

U novembru 2022. Vašington je rekao da će poslati "vojne eksperte za oružje" u Ukrajinu. Američki mediji su u februaru 2023. otkrili da Pentagon planira da ubaci američke komandose u vidu "kontrolnih timova“ u Ukrajini, a prošlog aprila je curenje informacija iz Pentagona otkrilo da najmanje 97 vojnika specijalnih snaga iz pet zemalja NATO-a, uključujući 14 američkih vojnih lica, deluje u Ukrajini.

Štaviše, izveštaj Njujork tajmsa otkrio je da mreža od 12 tajnih baza CIA radi u Ukrajini od 2014. Timovi za specijalne operacije NATO-a viđeni su u Ukrajini u više navrata, prema izvorima Sputnjika koji su za ruski medij pričali ovog februara. Veruje se da strani vojni specijalisti upravljaju oružjem koje je isporučio NATO, kao i u redovima signalista, pilota i vojnih konsultanata.

 

Štaviše, 1.113 plaćenika pohrlilo je iz SAD u Ukrajinu od početka sukoba, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva odbrane 14. marta 2024. Do trenutka objavljivanja izveštaja 491 je ubijen.

Velika Britanija

Britanska vlada je na sličan način dala milijarde vrednu vojnu pomoć Ukrajini. Premijer Riši Sunak obećao je Kijevu 3,2 milijarde dolara vojnog finansiranja ove godine. Ovo će povećati potrošnju Londona za oružje za Ukrajinu na preko 7 milijardi funti od februara 2022.

Sunak je takođe potvrdio da postoji "mali broj" pripadnika britanske vojske koji "podržavaju oružane snage Ukrajine". Ukrajinski vojnici se takođe obučavaju u specijalno izgrađenom kampu na tajnoj lokaciji na istoku Engleske. Preko 60.000 ukrajinskih vojnika prošlo je obuku u Velikoj Britaniji od 2014. godine, rekao je u januaru britanski ministar odbrane Grant Šaps.

Procenjuje se da su 822 britanska plaćenika stigla u Ukrajinu od eskalacije sukoba početkom 2022. godine, a od njih je do sredine marta ubijeno 360, prema ruskom Ministarstvu odbrane.

Kanada

Profimedia
 

Kanada tvrdi da je zadržala malo vojno prisustvo u Ukrajini kako bi zaštitila svoje diplomatsko osoblje. Takođe je doprinela obuci ukrajinskih vojnika kroz različite inicijative, kao što je Operacija Unifier od 2014. Ova misija je izmeštena iz Ukrajine u druge zemlje posle februara 2022. godine.

Međutim, ministar nacionalne odbrane Bil Bler nagovestio je u intervjuu za Toronto Star da bi kanadski instruktori mogli da se vrate u Ukrajinu prema novopotpisanom bezbednosnom sporazumu između Otave i Kijeva "kada uslovi dozvole". Što se tiče kanadskih plaćenika, njih je bilo oko 1.005, a do sredine ovog marta ubijena su 422.

Francuska

Francuska se sprema da rasporedi kontingent trupa u Ukrajini, sa prvim ešalonom koji će uključivati oko 2.000 vojnika, prema informacijama dobijenim od ruske spoljne obaveštajne službe.

Što se tiče francuskih državljana koji se već nalaze u Ukrajini i bore se kao plaćenici, oni su pretrpeli ogromne gubitke. Rusko Ministarstvo odbrane izveštava da je od oko 356 francuskih vojnika 147 ubijeno. Ruske oružane snage su 17. januara uništile privremenu tačku razmeštaja stranih boraca u Harkovu, od kojih su većina bili francuski plaćenici, kada je poginulo oko 60 vojnika.

Poljska

Profimedia
 

Varšava je strastveni pristalica Ukrajine, pruža joj vojnu pomoć i domaćin je međunarodnih napora za obuku snaga kijevskog režima. Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski otkrio je 10. marta da su trupe NATO-a već prisutne u Ukrajini, ali nije rekao njihov broj ili zemlje porekla.

Poljska je bila na čelu trenda iznajmljivanja vojnika u sukobu, sa oko 2.960 njenih građana koji se navodno bore za Ukrajinu. Ministarstvo odbrane Rusije kaže da je njih 1.497 ubijeno.

Nemačka

Nemačka je, zajedno sa Poljskom, preuzela najveći deo odgovornosti za obuku kijevskih trupa. Prošle godine je objavljeno da je više od 10.000 ukrajinskih vojnika obučeno u 260 modula obuke o sistemima naoružanja kao što su tenk Leopard A1, borbeno vozilo pešadije Marder, sistem PVO Patriot ili samohodna haubica Panzerhaubitze 2000, koju je obezbedio Bundesver.

Od 235 plaćenika koji su otišli ​​iz Nemačke u Ukrajinu 88 je od tada eliminisano.

Rumunija

Plaćenici iz rumunske borbene grupe "Getica“ tvrde da su zajedno sa "Ruskim dobrovoljačkim korpusom" učestvovali u nedavnom nizu napada na ruske pogranične oblasti.

AP Photo/Andreea Alexandru
 

Od oko 784 rumunska plaćenika 349 je ubijeno, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u martu.

Španija

Španija je bila jedan od ključnih pružalaca obuke u EU za ukrajinske vojnike u svom komandnom centru za obuku u Toledu. Ovo je radila u okviru Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini (EUMAM), uspostavljene u oktobru 2022. Što se tiče plaćenika, od 149 onih koji su otputovali u Ukrajinu 56 je ubijeno sredinom marta.

Litvanija

U Litvaniji je ove godine obučeno 1.600 Ukrajinaca u 88 kurseva obuke koji su sprovedeni u Kopnenoj vojsci, Vazduhoplovstvu i Snagama za specijalne operacije, Vojnoj policiji, Komandi logistike, Komandi za obuku i doktrinu i Vojnoj akademiji Litvanije.

Profimedia
 

Litvanski zvaničnici takođe razmatraju mogućnost slanja litvanskih trupa u Ukrajinu da obučavaju trupe te zemlje, rekao je Kestutis Budris, savetnik predsednika. Od 147 plaćenika 81 je ubijen.

Letonija

Letonija planira da ove godine obuči 2.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine različitih rangova, što će biti duplo više nego prošle godine, javila je 21. januara novinska agencija LETA, pozivajući se na Ministarstvo odbrane. Od 109 njenih plaćenika u Ukrajini 95 je ubijeno.

Estonija

Estonija se pridružila operaciji Interflek pod vođstvom Ujedinjenog Kraljevstva kako bi pružila borbenu obuku ukrajinskim vojnicima. Prema estonskom ministarstvu odbrane, estonski instruktori će obučavati ukrajinske dobrovoljce u britanskim vojnim bazama, dok će sarađivati sa ukrajinskim vojnicima u okviru misije EUMAM za obuku EU u Estoniji.

Finska

Finska takođe šalje svoje vojno osoblje u Veliku Britaniju da učestvuje u programu obuke za ukrajinske oružane snage. Što se tiče plaćenika, od 135 koliko ih je krenulo ka Ukrajini 44 su navodno ubijena.

Profimedia
 

Danska

Danski vojni stručnjaci obučavaju ukrajinske tehničare i pilote u vazduhoplovnoj bazi Skridstrup u Danskoj za upravljanje borbenim avionima F-16 koje režim u Kijevu očekuje da će dobiti kasnije ove godine.

Švedska

Moskva je svesna učešća švedske vojske u neprijateljstvima na strani kijevskog režima, saopštilo je 3. aprila rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je navelo da je, prema ruskom Ministarstvu odbrane, do 90 švedskih plaćenika služilo u Ukrajini, od kojih je 25 ubijeno.

Rusko Ministarstvo odbrane je u više navrata govorilo da kijevski režim koristi strane plaćenike kao "topovsko meso“, upozoravajući da će ruska vojska nastaviti da ih uništava širom Ukrajine.

Što se tiče komentara Emanuela Makrona, Moskva je ponovila da bi raspoređivanje NATO trupa u Ukrajinu učinilo direktan sukob između Alijanse i Rusije neizbežnim.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško označio je Makronove reči kao "neprihvatljive". U intervjuu za Sputnjik istakao je da ovakve izjave "pokazuju spremnost da se ide putem eskalacije u trenutku kada sam Zapad trpi strateški poraz na terenu".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike