Mask upozorava da smo na ivici trećeg svetskog rata: Vašingtonovo obećanje Ukrajini je uvod u nuklearnu apokalipsu

05.04.2024

15:32

0

Kao primer dao je film o ratu SAD i SSSR-a

Mask upozorava da smo na ivici trećeg svetskog rata: Vašingtonovo obećanje Ukrajini je uvod u nuklearnu apokalipsu
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Obećanje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Ukrajina postati članica NATO-a liči na scenu iz filma o nuklearnoj apokalipsi, smatra milijarder Ilon Mask.

Najviši američki diplomata ponovio je "čvrstu" odlučnost njegove zemlje i drugih članica da na kraju uključe Ukrajinu u vojni blok na samitu NATO-a u Briselu ove nedelje.

Govoreći zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, on je rekao da je svrha događaja "da se pomogne u izgradnji mosta ka članstvu“.

- Ovako bukvalno počinje film o nuklearnoj apokalipsi - reagovao je Mask na Iksu podelivši video iz američkog filma "Dan posle“ iz 1983. godine, koji prikazuje izmišljeni nuklearni rat između SAD i SSSR-a.

Film je prikazan sovjetskoj publici 1987. godine, kada su dve supersile pregovarale o ključnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja.

Moskva je navela širenje NATO-a u Evropi prema Rusiji i nameru da se Ukrajina uključi u tu organizaciju kao neke od ključnih uzroka tekućih neprijateljstava. SAD i njihovi saveznici su tvrdili da sve nacije imaju pravo da traže pristupanje bez obzira na zabrinutost Rusije.

Mask je ranije govorio o rizicima za Ukrajinu i daljoj eskalaciji. Nastavak neprijateljstava mogao bi dovesti do toga da Kijev izgubi pristup Crnom moru, rekao je on prošle nedelje.

Milijarder je pozvao Kijev da ponudi ustupke Moskvi u zamenu za mirovni sporazum. Takođe je podržao argument da su pokušaji SAD da oslabe Rusiju naoružavanjem i finansiranjem Ukrajine imali suprotne rezultate.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike