Upozorenje iz Moskve: NATO se priprema za sukob sa Rusijom, o tome govore aktivnosti na istoku Evrope

28.03.2024

12:19

0

Rumunska vazdušna baza jedan je od najnovijih primera

Upozorenje iz Moskve: NATO se priprema za sukob sa Rusijom, o tome govore aktivnosti na istoku Evrope
Dan pobede (2) - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

Aktivnosti NATO-a u istočnoj Evropi i u Crnomorskom regionu bile su predmet rasprave u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, prema informacijama koje je objavio Sputnjik.

Ruski zvaničnici su istakli da su te aktivnosti usmerene na pripremu za mogući sukob sa Moskvom, naglašavajući jačanje vojnog prisustva bloka u Rumuniji, Poljskoj i baltičkim zemljama.

Ovakve inicijative su, kako tvrde, provokativne i doprinose vojnoj napetosti duž ruskih granica, predstavljajući dodatnu pretnju za bezbednost Rusije.

- Sve to je usmereno na pripremu NATO saveznika za potencijalni sukob sa našom zemljom - istakli su u ruskom Ministarstvu.

Posebno su istakli primere kao što je militarizacija istoka Evrope i Crnomorskog regiona putem proširenja rumunske vazdušne baze.

Vlasti Rumunije su najavile značajna ulaganja u modernizaciju avio-baze "Mihail Kogelničanu" u okrugu Konstanca, sa planom formiranja vojnog grada koji bi mogao da primiti 10.000 vojnika sa porodicama. Prema informacijama iz medija, očekuje se da će ova baza do 2040. godine postati najveći NATO objekat u Evropi, iako je američka vojska tamo prisutna od 1999. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavilo je da će pažljivo pratiti akcije Rumunije, procenjivati rizike i uzimati ih u obzir prilikom vojnih planova.

Moskva je više puta istakla svoje zabrinutosti zbog Severnoatlantske alijanse, smatrajući da je njeno širenje usmereno na konfrontaciju, a ne na obezbeđivanje veće bezbednosti u Evropi. Kremlj je naglasio da Rusija nije pretnja nijednoj zemlji članici NATO-a, ali da će odgovoriti na akcije koje smatra potencijalno opasnim po svoje interese.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike