Stoltenbergu prioritet Kijev umesto bezbednosti Alijanse: NATO zemlje treba da pomognu Ukrajini, pa tek onda da misle na svoju odbranu

18.04.2024

13:45

0

Šef vojnog bloka opet ima nerealne zahteve

Stoltenbergu prioritet Kijev umesto bezbednosti Alijanse: NATO zemlje treba da pomognu Ukrajini, pa tek onda da misle na svoju odbranu
Copyright Profimedia

Članice NATO-a treba da daju prioritet naoružavanju Ukrajine u odnosu na jačanje sopstvenih odbrambenih kapaciteta, rekao je u sredu generalni sekretar vojnog bloka predvođenog SAD.

- Sada činimo sve širom NATO-a da pojačamo isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini - rekao je Jens Stoltenberg novinarima u Briselu.

- Ali Ukrajini treba još više. Zato, ako se saveznici suoče sa izborom između ispunjavanja ciljeva NATO-a i pružanja veće pomoći Ukrajini, moja poruka je jasna: pošaljite više Ukrajini - dodao je.

Stoltenberg je ukazao na Dansku kao "snažan primer“ jer se u februaru obavezala da će pokloniti svu svoju artiljeriju Kijevu. Pohvalio je i Dansku i Holandiju zbog planova da obezbede borbene avione F-16, dodajući da ga je "ohrabrila" vest da se očekuje da će američki Kongres uskoro glasati za dodatnu pomoć Ukrajini, posle meseci odlaganja.

Apel šefa NATO-a dolazi u trenutku kada se države članice bore da isporuče dovoljne količine oružja Ukrajini bez iscrpljivanja sopstvenih zaliha i ugrožavanja bezbednosti. Zvaničnici u Kijevu okrivljuju nestašicu municije za prošlogodišnju neuspelu protivofanzivu, kao i nedavne gubitke na bojnom polju.

Profimedia/Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu
Vladimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oštro je kritikovao Nemačku što je odbila da donira krstareće rakete Taurus i američke republikance zbog odugovlačenja zakona o vojnoj pomoći vrednoj 61 milijardu dolara koju je tražio predsednik Džo Bajden.

- Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat - upozorio je Zelenski ranije ovog meseca.

Berlin je nedavno pristao da Kijevu isporuči još jedan sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot. Međutim, odbio je da poništi svoju odluku o raketama Taurus, tvrdeći da bi njihovo slanje zahtevalo nemačko osoblje na terenu u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike