Detalji hapšenja falsifikatora: Postojao cenovnik usluga, za diplomu fakulteta uzimali i 12.000 evra!

27.04.2024

08:45

0

Sumnja se da su ovako pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od 12 miliona dinara

Detalji hapšenja falsifikatora: Postojao cenovnik usluga, za diplomu fakulteta uzimali i 12.000 evra!
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Osumnjičeni članovi kriminalne grupe koja je falsifikovala diplome fakulteta, srednjih škola, ali i lična dokumenta imali su detaljno razrađenu šemu prevare, ali i cenovnik koji je zavisio od vrste dokumenta koji se izrađuje.

Sve to, otkriveno je u ilegalnoj štampariji, koju su ovi falsifikatori imali u Rakovici, piše "Blic".

Osumnjičeni su u periodu od aprila 2023. godine do danas, u ilegalnoj štampariji napravili više od 400lažnih javnih isprava — ugovore, punomoćja, diplome srednjih, viših, i visokih školskih ustanova, u nameri da ih naručioci upotrebe u pravnom saobraćaju kao prave i stečene na zakonit način.

Sumnja se da su ovako pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od 12 miliona dinara.

Procurio cenovnik

Tužlaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa policijom otkrilo je sve detalje ove malverzacije.

Falsifikatori su, kako je otkriveno, imali cenovnik za svoje falsifikate, a cena samo jedne lažne diplome sa jednog privatnog univeziteta u Beogradu koštala je i do 12 hiljada evra?!

- Oni su za lažnu diplomu jednog fakulteta davali od 8 do 12 hiljada evra u zavisnosti koji je smer u pitanju - kaže izvor "Blica".

Profimedia/Pixabay
 

Pored toga, grupa falsifikatora izrađivala je falsifikovana dokumenta i to: lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije KiM na koji način su licima albanske nacionalnosti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lažnih isprava.

Za ove usluge oni su uzimali od 500 do 6000 evra u zavisnosti od dokumenta koji je trebalo da falsifikuju.

Uhapšeni su R. B. (65), A. B. (36), B. D. (48), S. K. (40), B. Đ. (61), D. G. (70), S. K. (63), I. D. (30), M. B. (73), M. P. (68), Z. V. (62), M. N. (62), S. B. (41), N. G.(66), N. P. (65), V. S. (40) i L.R.S. (56).

Među uhapšenima su dva lica zaposlena u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i jedno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji se sumnjiče da su iskorišćavanjem svog službenog položaja vršili provere kroz zatvorene baze matičnih službi i MUP-a, za lica za koja su se falsifikovana dokumenta izrađivala.

Takođe, uhapšena je jedna osoba zaposlena u Ministarstvu prosvete, za koju postoje osnovi sumnje da je iskorišćavanjem svog službenog položaja sa ovim izrađenim falsifikovanim dokumentima zapošljavala lica u državne institucije za određeni novčani iznos.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike