Francuska otkrila koga bi htela na čelu NATO-a: Ta želja izgleda neće moći da se ostvari

07.03.2024

12:21

0

Stoltenbergov naslednik verovatno će biti izabran na samitu u julu

Francuska otkrila koga bi htela na čelu NATO-a: Ta želja izgleda neće moći da se ostvari
Copyright Profimedia

Francuska bi želela da vidi odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea na čelu NATO-a, izjavio je francuski premijer Gabrijel Atal. Očekuje se da će sadašnji generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg napustiti funkciju 1. oktobra kada mu ističe sadašnji mandat, koji je prošlog jula produžen na godinu dana.

Njegov naslednik će verovatno biti izabran tokom predstojećeg samita NATO-a u Vašingtonu u julu. Dok Rute uživa podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke, Mađarska se protivi njegovoj nominaciji, što otežava stvar, jer je potrebna jednoglasna podrška svih država članica da bi kandidat preuzeo funkciju.

Rute, koji je bio holandski premijer od 2010. godine, najavio je prošlog jula svoju nameru da napusti političku scenu zemlje i trenutnoje na dužnosti dok se ne formira nova vlada.

AP Photo/Gregorio Borgia
Mark Rute

- Očigledno je da podržavamo kandidaturu Marka Rutea za NATO s obzirom na njegovo iskustvo, njegovu sposobnost da se ujedini i njegovu sposobnost da deluje za našu kolektivnu bezbednost - rekao je Atal govoreći u sredu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ruteom u Hagu.

U međuvremenu, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto stavio je do znanja da Budimpešta "sigurno ne može da podrži da na mesto generalnog sekretara NATO-a dođe čovek koji je prethodno želeo da vidi Mađarsku na kolenima“.

Diplomata je očigledno mislio na 2021, kada je Rute napao mađarsku vladu zbog zakona koji zabranjuje izlaganje maloletnika sadržaju sa LGBT tematikom. Tada je tvrdio da je takvo zakonodavstvo nespojivo sa vrednostima EU i da Brisel mora "da baci Mađarsku na kolena po ovom pitanju“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike