Zašto SAD šalju nuklearnu podmornicu Južnoj Koreji? Ona sama mogla bi da uništi celu Severnu Koreju

29.04.2023

21:13

0

Sposobna je da pogodi Severnu Koreju sa velike udaljenosti, a stručnjaci se pitaju zašto je podatak o njenom dolasku u južnokorejsku luku javan

Zašto SAD šalju nuklearnu podmornicu Južnoj Koreji? Ona sama mogla bi da uništi celu Severnu Koreju
Copyright Profimedia

Kada su predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje ove nedelje objavili značajan sporazum za odvraćanje severnokorejskog napada, jedan element pakta se istakao.

Planovi za slanje američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem u Južnu Koreju prvi put od 1981. bili su glavna stavka u „Vašingtonskoj deklaraciji“, skupu mera koje imaju za cilj da nateraju Pjongjang da razmisli dvaput u slučaju da poželi da pokrene nuklearni napad na svog južnog suseda.

- Naš sporazum o međusobnoj odbrani je obložen gvožđem i to uključuje našu posvećenost da ojačamo odvraćanje, što uključuje nuklearnu pretnju, nuklearno odvraćanje - rekao je američki predsednik Džozef Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Jeolom.

Dok taj potez ima veliku simboličku vrednost, neki stručnjaci postavljaju pitanje da li ima smisla kao vojni potez. Neki ističu da je podmornica sposobna da pogodi Severnu Koreju sa velike udaljenosti, dok drugi tvrde da slanje podmornice u veoma javnu posetu stranoj luci samo kompromituje efikasnost oružja dizajniranog za delovanje u tajnosti.

U nastavku navodimo šta sve treba da znate o podmornici i zašto ide u Južnu Koreju.

Kakva podmornica je u pitanju?

Američka mornarica ima 14 podmornica sa nuklearnim balističkim projektilima klase „Ohajo" (SSBN), od kojih je osam u državi Vašington, a šest u Džordžiji.

Profimedia
 

Podmornice od 170 metara, koje se obično nazivaju „bumeri“, imaju deplasman od više od 18.000 tona kada su potopljene i svaku pokreće jedan nuklearni reaktor.

Mornarica kaže da je podmornica klase „Ohajo" dizajnirana da provede u proseku 77 dana na moru, nakon čega sledi 35 dana u luci radi održavanja. Podmornice imaju po dve posade, „plavu" i „zlatnu", i one se rotiraju tako da 155 podmorničara u svakoj posadi dobiju odgovarajući odmor i obuku između patrola.

Kakvo oružje nosi?

Svaka od podmornica klase „Ohajo" nosi najviše 20 balističkih projektila „trident II".

Oni imaju domet od 7.400 kilometara, što znači da su u stanju da pogode metu u Severnoj Koreji iz ogromnih delova Tihog, Indijskog ili Arktičkog okeana.

- U vojnom smislu, ne moraju da budu nigde blizu Koreje da bi tamo pogodile potencijalne ciljeve - rekao je Blejk Hercinger, naučni saradnik u Centru za studije Sjedinjenih Američkih Država.

Svaki projektil „trident" sposoban je da nosi više bojevih glava koje se mogu usmeriti ka odvojenim ciljevima.

Profimedia
 

Inicijativa za nuklearnu pretnju u Centru za proučavanje neproliferacije Džejms Martin procenjuje da svaka raketa „trident" može da nosi četiri nuklearne bojeve glave, što znači da bi svaka američka podmornica sa balističkim projektilima mogla da nosi oko 80 nuklearnih bojevih glava.

Drugim rečima, jedna podmornica sa oružjem „trident" mogla bi da uništi celu Severnu Koreju.

Zašto je poslata u Južnu Koreju?

Analitičari kažu da bi prisustvo podmornice sa balističkim projektilima američke mornarice u južnokorejskoj luci bilo čisto simbolično i da bi zapravo umanjilo vojnu vrednost podmornice.

- Taktički, (SAD i Južna Koreja) umanjuju najmoćnije sredstvo podmornice - njenu prikrivenost - rekao je Karl Šuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande na Havajima.

Jedan od ključeva nuklearnog odvraćanja je neizvesnost.

- Nuklearno odvraćanje zahteva da, iako protivnik zna za postojanje i razmere naoružanja nuklearne države, ne može znati tačan obim ili lokaciju sposobnosti ili vreme kada bi one mogle biti demonstrirane - napisao je komandant američke mornarice Danijel Post u časopisu „Proceedings" američkog Pomorskog instituta.

Profimedia
 

Američka balistička podmornica koja vreba stotinama metara ispod površine okeana, hiljadama kilometara od Severne Koreje i dalje bi bila u dometu udarca od Pjongjanga, ali bi bilo sokro nemoguće da je Severna Koreja uoči.

Ona koja stiže u južnokorejsku luku, što se mora najaviti 24 do 48 sati unapred, bila bi daleko vidljivija, što bi Severnoj Koreji dalo prednost, rekao je Šuster.

- Ako je Kim Džong Un želeo da izvrši iznenadni napad, dali smo mu lokaciju podmornice i vreme kada će biti tamo - rekao je Šuster.

Više poruka nego pretnja?

SAD žele da uvere jednog od svojih najvažnijih saveznika da im čuvaju leđa, kažu analitičari.

Kim Džong Un gradi raketne snage Severne Koreje sa nuklearnim oružjem, testirajući ih rekordnom brzinom 2022. I u govoru u novogodišnjoj noći severnokorejski lider je pozvao na „eksponencijalno povećanje“ arsenala nuklearnog oružja svoje zemlje u odgovor na, kako tvrdi, pretnje iz Južne Koreje i SAD.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
 

Kimove pretnje su navele neke u Južnoj Koreji da pozovu Seul da i sam postane nuklearno naoružana sila. SAD ne žele da vide nuklearno širenje na poluostrvu, pa pokušavaju da umire svog saveznika tako što će svoje snage učiniti vidljivijima u toj oblasti, uključujući i letenje nuklearnih bombardera B-52 na nebu oko Južne Koreje.

Kim Jung Sup, viši naučni saradnik u Centru za odbrambene studije Instituta Sejong u Seulu, rekao je da podmornice samo stavljaju tačku i povećavaju kredibilitet SAD.

- Naravno, to su različite vrste oružja, ali ne mislim da postoji suštinska razlika u činjenici da su to strateška sredstva koja u osnovi šalju poruku nuklearne odmazde Severnoj Koreji - rekao je Kim.

Što se tiče ranjivosti američkih podmornica, neki analitičari kažu da bi se takav scenario dogodio samo kao prethodnica nuklearnom ratu - do tada bi podmornica već omanula u svojoj ključnoj misiji odvraćanja.

- Njihova osnovna svrha je da odvrate i umire - rekao je Dru Tompson, viši naučni saradnik u Li Kuan Jev školi javne politike na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

- Strateško oružje kao što je podmornica sa balističkim projektilima i ono što nosi nisu namenjeni za upotrebu - zaključio je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike