Kina upozorila Ameriku da ne prelazi crvene linije: Ne smete to da radite

26.04.2024

15:07

0

Ministar spoljnih poslova Kine upozorio je posebno na aktivnosti SAD na moru

Kina upozorila Ameriku da ne prelazi crvene linije: Ne smete to da radite
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izneo je ključne stavove Kine o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i globalnoj situaciji, rekavši da Vašington ne sme da prelazi crvene linije.

- Međunarodna zajednica čeka da vidi da li će dve strane usmeriti međunarodnu saradnju na prevazilaženje globalnih problema i postizanja situacije u kojoj su svi na dobitku ili će se upustiti u konfrontaciju ili čak u sukob, u kom će svi biti gubitnici - rekao je ministar, prenosi Centralna televizija Kine.

Istakao je da Kina sledi princip međusobnog poštovanja, mirne koegzistencije i saradnje, te da Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da prelaze određene granice.

- Vašington ne sme da se meša u unutrašnje stvari Kine, da sprečava njen razvoj ili da prelazi crvene linije kada je reč o suverenitetu, bezbednosti i interesima razvoja Kine - naglasio je Vang Ji.

Što se tiče predstojećih izbora u SAD, Vang Ji je istakao da su oni unutrašnja stvar Sjedinjenih Američkih Država i da Kina neće intervenisati. Bez obzira na ishod izbora, Peking očekuje dalju saradnju sa SAD radi pronalaženja načina za koegzistenciju, budući da su obe zemlje ključni akteri na međunarodnoj sceni.

- Nezavisno od toga ko će biti izabran za sledećeg predsednika Amerike, narodi Kine i SAD će i dalje sarađivati, dve najveće zemlje, Kina i SAD, definitivno moraju da pronađu pravi način da koegzistiraju - naglasio je.

Ministar je takođe upozorio na aktivnosti SAD na moru, navodeći da one izazivaju regionalne tenzije i uključuju jednostrane sankcije i tehnološku blokadu Kine. Ova izjava odražava rastuće napetosti između dve zemlje, posebno u vezi sa pitanjima bezbednosti i tehnološkog razvoja.

Poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini dodatno je naglasila važnost dijaloga između dve strane u rešavanju ključnih pitanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike