"Izrael nas ne sluša, to je sramota": Amerikanci pokušavaju da operu ruke ili zaista gube konce u svetu?

20.04.2024

16:19

0

Američki zvaničnik je pričao o sve većem nezadovoljstvu u Vašingtonu

"Izrael nas ne sluša, to je sramota": Amerikanci pokušavaju da operu ruke ili zaista gube konce u svetu?
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države navodno su molile Izrael da ne izvodi kontranapad na Iran u ranim jutarnjim satima u petak, ali odluka Izraela da ignoriše Vašington deo je "sramnog“ trenda, preneo je Politiko, pozivajući se na američkog zvaničnika.

- SAD su molile Izrael da to ne čini, i bukvalno niko, od Pentagona do CIA i obaveštajne zajednice, ne misli da je to dobra stvar. U ovom trenutku zaista je sramotno koliko nas Izrael ne sluša, ali to ipak ne sprečava predsednika Bajdena da bude slepo odan - rekao je zvaničnik u petak, a prenosi američki medij Politiko.

Ćutanje SAD o ovom izraelskom udaru na Iran deo je nastojanja da se deeskaliraju tenzije na Bliskom istoku između Izraela i Irana, navodi se u izveštaju.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer odbila je da komentariše ovo pitanje tokom ranijeg brifinga, a Pentagon i Centralna komanda SAD takođe su odbili da pričaju o ovom pitanju.

Jedini komentar američkog državnog sekretara Antonija Blinkena o ovom pitanju bio je ciljem da se isključi bilo kakva umešanost SAD u izraelski napad.

Izrael je u petak ujutru izveo vazdušni napad na Iran reagujući na napad Teherana raketama i dronovima tokom vikenda, javili su mediji. Eksplozije su zabeležene u blizini grada Isfahana. Sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na približavanje dronova. Tri iranska zvaničnika izjavila su za Njujork tajms da je meta napada bila vazdušna baza u blizini Isfahana.

Izraelske bespilotne letelice koje je iranska protivvazdušna odbrana oborila iznad grada Isfahana nisu izazvale nikakvu štetu, ali proizraelski mediji pokušavaju da preuveličaju uticaj vazdušnog udara, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike