Severna Koreja napravila špijunski satelit: Kim Džong Un sa ćerkom obišao postrojenje, pa naredio lansiranje (FOTO)

19.04.2023

11:58

0

Severnokrejski lider naglasio je ulogu vojnih satelita u zaštiti nacionalne bezbednosti i teritorijalne stabilnosti usred eskalacije vojnih pretnji i izazova od strane SAD i Južne Koreje

Severna Koreja napravila špijunski satelit: Kim Džong Un sa ćerkom obišao postrojenje, pa naredio lansiranje (FOTO)
Kim Džong Un i Kim Ju Ae - Copyright Agencia Central de Noticias de Corea vía AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je zvaničnicima da se pripreme za lansiranje prvog vojnog izviđačkog satelita u zemlji, izvestio je u sredu severnokorejski državni medij KCNA.

Tokom posete Nacionalnoj administraciji za razvoj vazduhoplovstva u utorak Kim Džong Un je rekao da je proizvodnja vojnih izviđačkih satelita u zemlji završena i naredio je slanje „nekoliko izviđačkih satelita“, izvestila je KCNA.

U poseti je bio sa svojom ćerkom za koju se veruje da je Ju Ae, koja je do sada ove godine uz oca prisustvovala brojnim događajima.

Prošlog decembra Severna Koreja je tvrdila da je sprovela „važan test završne faze" za razvoj špijunskog satelita. Državna agencija za svemirski razvoj saopštila je da će završiti pripreme za prvi vojni izviđački satelit do aprila 2023.

Uprkos tvrdnjama Severne Koreje, nedavni satelitski snimci svemirskog lansirnog centra ove zemlje ne pokazuju znake skorog lansiranja, rekao je Dejv Šmerler, viši naučni saradnik u Centru Džejms Martin za studije o neproliferaciji u Sjedinjenim Državama.

- Ali Severna Koreja bi ovo mogla da pokrene putem drumskog mobilnog vozila. Dakle, svi su samo čekali da vide šta će uraditi - rekao je Šmerler.

Nedavna lansiranja raketa Severne Koreje, uključujući testiranje interkontinentalne balističke rakete prošle nedelje, potekla su iz mobilnih lansera.

Kim je u utorak naglasio ulogu vojnih satelita u zaštiti nacionalne bezbednosti i teritorijalne stabilnosti usred eskalacije vojnih pretnji i izazova od strane SAD i Južne Koreje. Kim je takođe govorio o ulozi satelita i njihovoj strateškoj vrednosti prilikom preventivnog raspoređivanja vojne sile u skladu sa situacijom, saopštila je KCNA.

Kim je rekao da je nabavka vojnih izviđačkih satelita „neophodna", nazvavši ih „pravom na nacionalni suverenitet i samoodbranu". On je naveo tenzije na Korejskom poluostrvu i potrebu za upravljanjem „perspektivnim pretnjama", izvestila je KCNA.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike