Podli plan sa mnogo propusta: Nuklearne podmornice koje su Britanija i SAD obećali Australiji dolaze uz dosta nedostataka

11.03.2023

21:12

0

Dogovor između tri saveznika neće još dugo biti realizovan u punoj meri, a do tada bi sve moglo da se promeni

Podli plan sa mnogo propusta: Nuklearne podmornice koje su Britanija i SAD obećali Australiji dolaze uz dosta nedostataka
Nuklearna podmornica - Copyright Profimedia

Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije okupiće se u ponedeljak u San Dijegu na ivici Tihog okeana kako bi saopštili kako planiraju da zajednički rade na izgradnji podmornica na nuklearni pogon za australijsku mornaricu.

Sporazum AUKUS, sveobuhvatni vojni pakt koji je prvi put objavljen pre 18 meseci, obećava da će doneti seizmičke promene u načinu na koji se najtajnovitije svetske vojne tehnologije dele među saveznicima, sa strateškim implikacijama na to kako se tri dugogodišnja saveznika mogu udružiti kako bi nadgledali Kinu narednih decenija.

Tri vlade su se dogovorile oko veoma složenog trodelnog dogovora koji će se sprovoditi u fazama kako bi se zahuktali masovni industrijski pokreti neophodnih za njegovo ostvarivanje, rekle su za „Politiko" dve osobe bliske pregovorima koje su zahtevale da ostanu anonimne.

Očekuje se da će Australija poslužiti kao prednja baza za mali broj američkih podmornica do kraja ove decenije. Zatim će Kanbera kupiti najmanje tri borbene podmornice američke proizvodnje klase Virdžinija 2030-ih. Australija će takođe finansirati izgradnju zajedničkih britansko-australijskih podmornica na nuklearni pogon zasnovanih na britanskim čamcima klase Astute. One neće ući u upotrebu barem do 2040-ih, a neki će biti isporučeni i do 2050-ih.

Kako god da se svi detalji na kraju iznesu, rezultat će biti deljenje izuzetno osetljive tehnologije koja bi mogla da uveća mornaricu tri nacije u susedstvu Pekinga.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Međutim, to neće biti sprovedeno lako, a obećanja o savezničkom jedinstvu trojice lidera koji se okupljaju u ponedeljak pobijaju izuzetno složene promene koje su potrebne u pravilima o kontroli izvoza i rastuća zabrinutost da preopterećena brodogradilišta SAD i Velike Britanije mogu da izdrže opterećenje posla. I zemlje treba da se pozabave svim ovim, jer Peking proizvodi brodove i podmornice po stopama koje ovi saveznici, čak i radeći zajedno, ne mogu da pare.

Iako će se o projektu ponovo pompezno pričati u ponedeljak, godinama neće biti vidljivih rezultata.

Održavanje napora AUKUS-a u narednim decenijama „zahtevaće značajno političko vođstvo, a to jedinstvo je velika pretpostavka“, rekao je Brent Sadler, penzionisani mornarički oficir za podmornice koji je sada u istraživačkom centru Heritidž fondacije.

Posvećenost i finansiranje moraju ostati isti „bar u narednih 10 godina, a posebno je važno koliko će Australija ostati posvećena ovome".

- Ako postoji politička posvećenost, novac će se naći, jer neće biti jeftino, šokiraće se konačnom cenom podmornice na nuklearni pogon - rekao je Sadler.

- Troškovi su veliki problem - dodao je diplomata upoznat sa planiranjem, rekavši da među savezničkim vladama postoji priznanje da je „američki sistem kontrole izvoza relikt hladnog rata“ i da Vašington treba da se kreće brže i efikasnije u zelenom osvetljenju kritičnih nuklearnih tehnologija u razumnom vremenskom okviru.

AP Photo Stephan Savoia
 

Izgradnja podmornica klase Virdžinija biće još jedno pitanje. Dve američke kompanije koje proizvode podmornice, „General Dynamics Electric Boat" i „Huntington Ingalls Industries", nisu u stanju da ispune cilj mornarice da proizvede dve podmornice godišnje i umesto toga grade oko jednu i po godišnje.

„Blumberg" je prvo izvestio o hibridnom aspektu podmornice Ujedinjeno Kraljevstvo-Australija u projektu AUKUS, dok je „Rojters" prvobitno pisao o obrisima sporazuma o podmornici Virdžinija.

Kompanije takođe imaju prvu od 12 planiranih podmornica sa balističkim projektilima klase Kolumbija koja će urkoro biti gotova, što je zastoj koji je već izazivao brige o industrijskim kapacitetima i postavio ozbiljna pitanja o tome kako mogu da proizvedu još Virdžinija podmornica za Australiju.

Jedan zaposleni u Kongresu doveo je u pitanje da li bi samo australijsko finansiranje bilo dovoljno da se u SAD povećaju kapaciteti za izgradnju novih podmornica Virdžinija 2030-te, sugerišući da bi još poslova između SAD i Australije moglo biti u toku.

Više od podmornice

Pitanja koja se vrte oko brodogradilišta u SAD odnose se i na druge delove većeg sporazuma sa AUKUS-om, koji uključuju deljenje osetljivih tehnologija za hipersonične rakete, sajber i veštačku inteligenciju. SAD ranije nisu izvozile ili delile takvu tehnologiju, a svaki dogovor zahteva duboko preispitivanje pravila o izvozu i promene u propisima.

Profimedia
 

- Ako ovo ne možemo da postignemo kako treba sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom, nećemo to da uradimo kako treba ni za jednu drugu zemlju na svetu - rekao je Dak Hardvik, potpredsednik za međunarodne poslove u trgovinskoj grupi Asocijacija za aerokosmičku industriju.

Takođe se postavljaju pitanja koliko brzo Vašington i London mogu da preurede te politike.

- Samo je pitanje dana kada će biti odlučeno kako će to biti organizovano - rekao je član Predstavničkog doma iz Konektikata Džo Cortni, glavni demokrata u podkomitetu za Dom oružanih snaga Sipover, dodajući da će to biti „zastrašujuće“.

Rekao je da je uveren da će posao biti obavljen, mada je takođe istakao da su i SAD i Velika Britanija u ranoj fazi izgradnje sopstvenih novih klasa podmornica na nuklearni pogon i dodavanja treće klase brodogradilištima koja se već bore da pronađu nove radnika i održe napete lance snabdevanja.

Međutim, ako bude uspešan, „vremenom će se ovaj sporazum zaista pojaviti kao jedno od pravih obeležja Bajdenove politike nacionalne bezbednosti“, rekao je Kortni.

Izbor da se napravi verzija britanske podmornice, a ne verzija većih američkih čamaca klase Virdžinija, omogućiće Australiji da obučava manje posade i održava manji trup, što je važno za Kanberu, koja ima 16.000 mornara u svojoj mornarici.

Mass Communication Specialist 1st Class Michael B. Zingaro/U.S. Navy via AP
 

Podmornice će sigurno biti skuplje za kupovinu i rad od podmornica klase Kolins iz 1990-ih koje će zameniti, posebno imajući u vidu nuklearnu elektranu i naprednije sisteme naoružanja koje će nositi.

Malkolm Čalmers, zamenik generalnog direktora londonskog Kraljevskog instituta ujedinjenih usluga, rekao je da postoje ekonomski i geopolitički razlozi da Kanbera odabere model podmornice zasnovan na britanskoj podmornici.

- Američka podmornica bi bila mnogo skuplja od britanske, jer je američki odbrambeni budžet mnogo veći - rekao je on, dodajući da bi američka mornarica stavila više naglaska na sposobnost nego na troškove u poređenju sa Britanijom, a ekonomije srednje veličine kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija ne žele da postanu previše zavisne od SAD u pogledu kritične intelektualne svojine.

- Sa tačke gledišta Ujedinjenog Kraljevstva, veoma je teško kupiti ove skupe i sofisticirane platforme bez međunarodne saradnje. Logika ukazuje na saradnju sa drugim prijateljima srednje veličine - dodao je.

Ipak, britanski program podmornica ostaje oslonjen na američko deljenje tehnologije, a zajednički model Ujedinjenog Kraljevstva i Australije ostao bi zavisan od američkih komponenti.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Mnoga pitanja oko detalja dizajna britansko-australske podmornice ostaju otvorena, uključujući tip nuklearnog reaktora koji bi nosila, a odgovori se ne očekuju neko vreme. Korišćenje verzije reaktora iz rols rojsa, koji će biti ugrađen u britansku raketnu podmornicu koja će ući u upotrebu 2030-ih, imalo bi smisla, rekao je Čalmers.

S obzirom na decenije planiranja kupovine američkih i britanskih podmornica, obe zemlje će morati da izgrade neophodnu infrastrukturu za izgradnju podmornica, dok će stotine australijskih radnika obučiti kako da rade sa novim sistemima i proizvodnim procesima i razvijaju nove pogone za održavanje i proizvodnju u Australiji.

Svi ti napori će zahtevati od pojedinačnih vlada da se posvete višedecenijskom nastojanju da izgrade svoje industrijske kapacitete i olakšaju prenos osetljivih tehnologija brže nego što je to trenutno moguće kako bi se pridržavalo rasporeda.

AUKUS bi mogao biti „najbolje sredstvo za razmatranje ovih većih aranžmana o saradnji“ između prijateljskih zemalja kako bi se integrisali njihovi visokotehnološki odbrambeni sistemi, rekao je Hardvik.

- Moramo ovo da ispravimo. Nema izbora, moramo ovo da uradimo zbog podmornica i naprednih mogućnosti. To je veoma veliko podizanje, ali moramo ovo da uradimo - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike