Najnovije oružje Severne Koreje uznemirilo Zapad: Šta Kim Džong Un planira sa nuklearnim podvodnim dronovima?

25.03.2023

09:19

0

Analitičari su posumnjali u tvrdnje Pjongjanga, ali svejedno ne prestaju da pričaju o njima

Najnovije oružje Severne Koreje uznemirilo Zapad: Šta Kim Džong Un planira sa nuklearnim podvodnim dronovima?
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je u petak tvrdila da je testirala podvodni dron sposoban da nosi nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla da izazove „radioaktivni cunami“, ali su mnogi analitičari skeptični povodom ovih tvrdnji i ističu da nema dovoljno dokaza da su one tačne.

U izveštaju državne Korejske centralne novinske agencije (KCNA) navodi se da je dron, nazvan „Bespilotna podvodna letelica za nuklearni napad 'Haeil'“, testiran od 21. do 23. marta, krstareći u vodama kod istočne obale zemlje više od 59 sati pre nego što je njegova probna bojeva glava detonirana u četvrtak popodne.

- Misija podvodnog nuklearnog strateškog oružja je da se potajno infiltrira u operativne vode i napravi radioaktivni cunami velikih razmera podvodnom eksplozijom tako da uništi grupe pomorskih napadača i glavne operativne luke neprijatelja - navodi se u izveštaju KCNA.

Oružje je, kako piše korejska agencija, u razvoju od 2021. godine i prošlo je više od 50 testova u poslednje dve godine.

Ovonedeljni test je „verifikovao njegovu pouzdanost i bezbednost i u potpunosti potvrdio njegovu sposobnost smrtonosnog udara“, navodi se u izveštaju KCNA, u kom se dodaje da dron može da se rasporedi iz bilo koje luke ili da se odvuče površinskim brodom da bi započeo svoje operacije.

Analitičari su posumnjali u tvrdnje Severne Koreje, napominjući da je ova zemlja i ranije preuveličavala svoje sposobnosti.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

- Na poslednju tvrdnju Pjongjanga da ima podvodni dron sa nuklearnom sposobnošću trebalo bi gledati sa skepticizmom jer Severna Koreja nije ponudila dokaze - rekao je Lejf-Erik Izli, vanredni profesor međunarodnih studija na Ženskom univerzitetu Ihva u Seulu.

U martu 2022. Severna Koreja je objavila snimak u kom je tvrdila da je prikazana nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM), što su stručnjaci kasnije odbacili kao netačno.

- Sklon sam da Severnu Koreju shvatam ozbiljno, ali ne mogu da isključim mogućnost da je ovo pokušaj obmane - napisao je na društvenim mrežama u petak Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

On je dodao i da „nije preporučljivo“ izdvajati ograničeni fisioni materijal za bojevu glavu u podvodnom dronu, za razliku od balističkih raketa koje su više „pokretnije na svom putu“.

Šta je cilj i za šta služe?

Severna Koreja namerava da pošalje poruku "Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji da bi u ratu Pjongjang na raspolaganju imao velik broj potencijalnih sredstava za detoniranje nuklearnog oružja zbog kojih bi saveznici trebalo da budu zabrinuti", rekao je Panda.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

- Bilo bi tu kopnenih silosa, vagona, podmornica i uličnih mobilnih lansera projektila. A sada je tu i podvodni torpedo - dodao je.

U ponedeljak izolovana zemlja lansirala projektil kratkog dometa iz kopnenog silosa, što je odstupanje od uobičajenih metoda.

Nazvan „Haeil" ili „cunami", novi sistem podvodnih bespilotnih plovila namenjen je tajnim napadima u neprijateljskim vodama i uništavanju mornaričkih udarnih grupa i glavnih operativnih luka stvaranjem velikog radioaktivnog talasa kroz podvodnu eksploziju, navodi KCNA.

Južnokorejski vojni zvaničnik rekao je da Seul analizira tvrdnje Severne Koreje.

Osmehnuti Kim pored „cunamija"

I dalje nije poznato da li je Severna Koreja u potpunosti razvila minijaturne nuklearne bojeve glave koje su potrebne za manje oružje. Analitičari kažu da bi usavršavanje takvih bojevih glava verovatno bilo ključni cilj ako Sever bude nastavio s nuklearnim testiranjem.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Među objavljenim fotografijama posebno se istakla ona na kojoj Kim DŽong Un sedi pored „cunamija", što je u opisu navela državna agencija KCNA. Kim je vidno ozaren, što govori o njegovom zdaovoljstvu dok sedi pored novog oružja u obliku obliku torpeda.

Druge fotografije pokazale su tragove podvodne putanje objekta i eksplozije vidljive na površini mora.

Panda je rekao da je operativni koncept oružja sličan ruskim nuklearnim torpedima „posejdon", novoj kategoriji oružja namijenjenog stvaranju razornih, radioaktivnih eksplozija u blizini obala.

Ruski nuklearni podvodni dron

Ideja o podmornici bez posade koja nosi nuklearnu bojevu glavu nije jedinstvena za Severnu Koreju.

Rusija tvrdi da je razvila torpedo „posejdon", podvodno bespilotno vozilo na nuklearni pogon koje je sposobno da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju. Nuklearni pogonski sistem dao bi „posejdonu" praktično neograničen domet.

Međutim, Rusija do sada nije ponudila nikakav dokaz o uspešnom testiranju „posejdona" i analitičari sumnjaju da bi mogle proći godine od raspoređivanja ovog sistema.

Navodno novo podvodno oružje Severne Koreje značajno se razlikuje od „posejdona".

Pokreće se na konvencionalni pogon i ne lansira se iz podmornice, što znači da ne bi bio u rangu sa ruskim torpedom, kažu analitičari.

Testovi raketa

Tvrdnja Severne Koreje o testiranju bespilotnih letelica usledila je nesposredno pošto je Pjongjang rekao da je ove nedelje testirao krstareće rakete sa nuklearnim sposobnošću.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Četiri podzvučne rakete pogodile su mete u Istočnom moru, takođe poznatom kao Japansko more, nakon što su u sredu letele od 1.500 do 1.800 kilometara, izvestila je KCNA.

Vežba koja je održana u sredu „omogućila je jedinicama strateških krstarećih raketa da se upoznaju sa procedurama i procesima za izvođenje misija taktičkog nuklearnog napada“, navodi se u izveštaju.

Državni severnokorejski medij „Rodong Sinmun" objavio je seriju fotografija na svojoj veb-stranici na kojima se navodno vide krstareće rakete i podvodni dron.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

U izveštaju KCNA navodi se da je razvoj nuklearnog oružja Pjongjanga neophodan da bi se suprotstavilo „nepromišljenim vojnim provokacijama američke i južnokorejske vlasti“.

Američke i južnokorejske snage održale su najveće ratne igre u poslednjih pet godina na južnom delu Korejskog poluostrva.

Severna Koreja je istovremeno testirala različite rakete, uključujući test interkontinentalne balističke rakete prošle nedelje i testove raketa manjeg dometa poput krstarećih raketa testiranih u sredu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike