Severna Koreja otkrila koju raketu je ispalila ka Japanu: Testiranje nadgledao Kim Džong Un sa suprugom, sestrom i ćerkom (FOTO)

14.04.2023

11:12

0

Pjongjang je poručio da test ne predstavlja pretnju za susedne zemlje

Severna Koreja otkrila koju raketu je ispalila ka Japanu: Testiranje nadgledao Kim Džong Un sa suprugom, sestrom i ćerkom (FOTO)
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Nakon panike koja je nastala u Japanu zbog rakete koju je Severna Koreja ispalila u četvrtak, Pjongjang je saopštio da je testirao novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo, „hvasong-18“, sa ciljem jačanja sposobnosti zemlje za nuklearni protivnapad.

Na fotografijama koje su objavljene vidi se da je severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao testiranje, kom su prisustvovale i njegova supruga, sestra i ćerka.

Raketa koja je lansirana ka Japanskom moru preletela je oko 1.000 kilometara i pala van ekskluzivne ekonomske zone Japana.

 

 

Lansiranje novog severnokorejskog projektila izazvalo je uzbunu na severu Japanu i pozive na evakuaciju. Japanske vlasti ukinule su upozorenje za ostrvo Hokaido 30 minuta kasnije, kada su utvrdile da projektil neće pasti u blizini.

Pjongjang je poručio da test ne predstavlja pretnju za susedne zemlje.

Tenzije u regionu rastu pošto je Severna Koreja samo ove godine već ispalila 27 projektila.

Ovo najnovije lansiranje usledilo je nekoliko dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un naredio svojoj vojsci da usvoji „praktičniji i ofanzivniji“ način odvraćanja od rata, kako je izvestila njena državna medijska agencija KCNA.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike