Meloni: Papa će učestvovati na skupu G7 o veštačkoj inteligenciji!

27.04.2024

00:30

0

Meloni je u video poruci dodala da će se papa Franja pridružiti sesiji posvećenoj veštačkoj inteligenciji

Meloni: Papa će učestvovati na skupu G7 o veštačkoj inteligenciji!
Copyright Profimedia

Papa Franja pridružiće se sredinom juna sastanku u sklopu ovogodišnjeg samita lidera G7, na kojem će se razgovarati o izazovima koje nameće veštačka inteligencija (AI), saopštila je danas italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Ona je istakla da će to biti prvi put da poglavar Rimokatoličke crkve učestvuje na  radnom sastanku G7.

Meloni je u video poruci dodala da će se papa Franja pridružiti sesiji posvećenoj veštačkoj inteligenciji, nazvavši AI jednim od ''najvećih antropoloških izazova našeg vremena”, preneo je Rojters.

''Uverena sam da će prisustvo Njegove Svetosti dati odlučujući doprinos u izradi etičkog i kulturnog regulatornog okvira za veštačku inteligenciju“, ocenila je premijerka.

Italija, koja trenutno predsedava G7, ranije ove nedelje usvojila je nacrt zakona koji ima za cilj uspostavljanje osnovih pravila o korišćenju AI i sankcija za zločine u vezi sa veštačkom inteligencijom.

"To je tehnologija koja može da stvori velike mogućnosti, ali i nosi ogromne rizike, i neizbežno utiče na globalni bilans'', rekla je Meloni, dodajući da AI mora biti ''i usredsređna na čoveka i pod kontrolom čoveka“.

Sastanak G7 održaće se u južnom italijanskom regionu Pulja od 13. do 15. juna i okupiće lidere SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana, kao i nekoliko zemalja gostiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike