Japan zapretio Severnoj Koreji: Spremni smo da oborimo špijunski satelit

22.04.2023

17:36

0

Japan zapretio Severnoj Koreji: Spremni smo da oborimo špijunski satelit
Copyright AP Photo/Eugene Hoshiko

Japan kaže da je spreman da obori severnokorejsku špijunsku satelitsku raketu ukoliko to bude potrebno.

Ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je japanskoj vojsci u subotu da izvrši „neophodne pripreme“, jer bi potencijalno mogao da „naredi uništavanje balističkih projektila“.

Vest je usledila nakon objave Severne Koreje u sredu da Pjongjang obavlja poslednje pripreme za lansiranje svog prvog vojnog izviđačkog satelita.

U saopštenju koje je objavilo Ministarstvo odbrane Hamada nije isključio obaranje rakete korišćene za lansiranje satelita.

Japanske snage za samoodbranu stavljene su u stanje pripravnosti zbog bilo kakvog pada dela rakete na japansku teritoriju.

Japanska vojska će rasporediti kopnene rakete presretače „Patriot Advanced Capability-3" i ratne brodove razarače opremljene borbenim sistemom „aegis" koji nose projektile presretača „Standard Missile-3" sa mora, dodaje se u saopštenju.

Profimedia
Ju Ae i Kim Džong Un

Severnokorejski državni medij KCNA izvestio je u sredu da je njen lider Kim Džong Un naredio zvaničnicima da se pripreme za lansiranje prvog vojnog izviđačkog satelita u zemlji. Kim je to rekao u društvu svoje ćerke, za koju se veruje da se zove Ju Ae, koja je sve češće sa svojim ocem na javnim izletima, tokom posete Nacionalnoj administraciji za razvoj vazduhoplovstva ranije ove nedelje.

Severna Koreja je još prošlog decembra tvrdila da je sprovela „važan završni test“ za razvoj špijunskog satelita. Ranije je rečeno da bi satelit mogao biti spreman do aprila ove godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike