Tenzije na severu Kosova - Policija: Situacija krhka, ali mirna; Borelj pozdravio odluku o raspoređivanju još 700 vojnika NATO (VIDEO)

31.05.2023

07:36 >> 00:20

0

U Zvečanu je za sada situacija mirna, deca ni ovog jutra nisu u školskim klupama, a nekoliko radnji sa osnovnim namirnica je ovog jutra otvoreno.

Tenzije na severu Kosova - Policija: Situacija krhka, ali mirna; Borelj pozdravio odluku o raspoređivanju još 700 vojnika NATO (VIDEO)
Copyright Tanjug/str/AP Photo/Dejan Simicevic

Radnici Opštine Zvečan i ovog jutra okupili su se ispred zgrade te institucije kako bi zatražili povratak na svoja radna mesta.

Snage Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nedaleko od zaštitne ograde ispred zgrade lokalne samouprave u Zvečanu.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice.

Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih Srba, dok je Kfor saopštio da je povređeno 30 njihovih pripadnika.

Zaposleni i građani završili su proteste u Zvečanu i Zubinom Potoku, i najavili nastavak za jutro.

 

Kako je tekla situacija u našoj južnoj srpkoj pokrajini pratili smo iz minuta u minut: 

-------------------------------------

23.58 - Knežević: Pozivam građane Crne Gore na skup podrške Srbima sa Kosova

Predsednik Demokratske narodne partije i nosilac liste ''Za budućnost Crne Gore'' Milan Knežević pozvao je danas građane Crne Gore "na skup podrške Srbima sa Kosova i Metohije'', prenose Novosti.

On je u ime koalicije ''Za budućnost Crne Gore'', a uz ''blagoslov episkopa budimljansko- nikšićkog Metodija'', pozvao na skup i litiju koji će biti održani u Nikšiću, u četvrtak 1. juna na trgu Šaka Petrovića sa početkom u 20 sati.

“Ovim skupom šalju poruku čitavom svetu da naša braća na stradalnom Kosovu i Metohiji nisu sama i da ćemo uvek biti uz njih”, rekao je Knežević.

23.09 - Borelj pozdravio odluku o raspoređivanju još 700 vojnika NATO na KiM

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je večeras odluku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da rasporedi još 700 vojnika na Kosovu i Metohiji.

"Nastavićemo blisku koordinaciju i saradnju sa misijom NATO Kfor, uključujući kroz našu misiju Euleks", napisao je Borelj na Tviteru i poručio da mir mora da se ponovo uspostavi.

22.36 - Srpska lista pozvala građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika KFOR-a


Srpska lista pozvala je večeras građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika КFOR-a, i navela da svako ko to radi, radi protiv interesa srpskog naroda.

TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
 

"Nakon saznanja da se u medijima pojavila informacija da je večeras na vojnike Кfora bačena nekakva eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade opštine Zvečan, predstavnici Srpske liste su se odmah uputili na lice mesta i u razgovoru sa predstavnicima Кfora na terenu saznali da je u pitanju najverovatnije petarda", saopšteno je iz ove političke partije.

22.15  - DPK: Kurti ugrožava odnose Kosova i SAD, hitno promeniti pristup

Reakcija DPK usledila je nakon izjava američkog ambasadora na Кosovu Džefrija Hovenira koji je rekao da je otkazivanje vežbi „Defender Europe ’23” „prva kazna za Кosovo”.

„Predsednik Demokratske partije Кosova izražava duboko razočarenje zbog nekoordinisanog delovanja Vlade Кosova sa strateškim saveznicima naše zemlje, koje su već počele da rezultiraju direktnim kaznama, nakon što je Кosovo isključeno iz najveće međunarodne vežbe NATO-a. u regionu Balkana, ’Defender Europe 2023“’. Ovo isključenje je konkretan znak pogoršanja odnosa Кosova sa SAD i NATO-om i upozorenje je na druge posledice, ukoliko Vlada Republike Кosovo ne počne da se ponaša odgovorno“, naveli su iz DPK.

21.13 - Policija: Situacija krhka, ali mirna

Bezbednosna situacija na severu Kosova danas je bila krhka, ali uglavnom mirna, saopštavaju iz Kosovske policije.

Naglašavaju da se izuzev Leposavića, okupljeni narod u većinski srpskim opštinama na severu razišao.

Međutim, navode da su demonstranti, odnosno "kriminalne grupe", napali novinare različitih medija i da su oštećena vozila koja su bila parkirana na različitim lokacijama.

Kosovska policija navodi da su ometanje novinara u vršenju dužnosti, narušavanje slobode izražavanja, ometanje prikazivanja realne situacije, kao i oštećenje vozila krivična dela, zbog kojih će obaviti istragu.

21.05 - Nemački stručnjak za spoljna pitanja: Tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, to je propala država

20.34 - Kurti odgovorio na sankcije SAD: Ne mogu postojati pojedinci iznad zakona i moćniji od države

19.35 - Na Jarinju uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka KiM

Na administrativnom prelazu Jarinje oko 18.20 ponovo je uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka Kosovu, koji je ranije danas bio obustavljen, saznaje Kosovo onlajn.

Saobraćaj teretnih vozila na Jarinju bio je obustavljen danas oko 13 sati.

RTS printscreen
 

Kako kamionima nije bio omogućen prelazak administrativne linije, formirala se kolona.

Teretni saobraćaj iz pravca Kosova se sve vreme odvija nesmetano, kao i putnički saobraćaj u oba pravca.

18.38 - NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uputiti dodatnih 700 vojnika na Kosovo.

Pored toga još jedan bataljon biće spreman za slanje ako za to bude potrebe, dodao je on.

Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP
 


"Snage NATO na Kosovu će preduzeti sve neophodne korake kako bismo osigurali bezbednost čitavog stanovništva pokrajine. Alijansa će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i podići nivo gotovosti još jednog bataljona da bi on mogao da bude upućen ako za to bude potrebe", rekao je šef NATO na pres konferenciji u Oslu.

18.28 - Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih


Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda.

Profimedia
 

Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.

18.00 - Još jedan udarac za Prištinu! SAD zabranile posete prištinskih zvaničnika


17.52 - Polomljen jarbol i odneta zastava SPC iz dvorišta crkve u Lipljanu

Tokom noći nepoznati počnioci skinuli su jarbol, isekli i odneli zastavu srpske pravoslavne crkve koja se nalazila u dvorištu crkve Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice u Lipljanu, naveo je za Kosovo onlajn crkvenjak Jovica Mirić.

Tanjug/str
 

17.36 - Orlić sa delegacijom Bundestaga:Za Srbe na KiM nema ljudskih prava, samo teror

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga, na čelu sa predsednicom Renatom Alt.

Dr Orlić je delegaciju Bundestaga detaljno upoznao sa najnovijom eksplozijom ekstremnog nasilja nad srpskim narodom na KiM, zahtevajući hitnu reakciju međunarodne zajednice koja bi Srbima garantovala bezbednost, saopšteno je iz parlamenta.

17.01 - SAD traže od tzv. Kosova: Povucite policajce iz zgrada opština

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da SAD imaju dva zahteva od Vlade tzv. Kosova - da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

- Ne razumemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija - rekao je Hovenijer.

Tanjug/str
 

16.39 - U Leposaviću još traje protest

 U Leposaviću protest nije završen, kao što je to slučaj u Zvečanu i Zubinom Potoku, javlja novinar Tanjuga. U toku noći ispred opštine su dežurali građani Leposavića, a pretpostavlja se da će tako biti i večeras. Građani su i dalje ispred opštine i njih od pripadnika Kfor-a dele barikade na koje su okačene srpske trobojke. Protest protiče bez incidenata. Pretpostavlja se da je tzv. gradonačelnik Ljuljzim Hetemi i dalje u opštini.

16.24 - Završen miran protest Srba u Zubinom Potoku

Protest Srba u Zubinom Potoku završen je danas oko 16 časova, izjavio je Tanjugu Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok", koji je najavio da će se narod opet okupiti sutra u jutarnjim časovima. Prema njegovim rerčima, današnji protest u Zubinom Potoku protekao je mirno. 

15.32 - Kfor metalnom ogradom blokirao školu u Zvečanu 

Pripadnici Kfora u Zvečanu postavili su danas metalnu ogradu uz samu kapiju Osnovne škole "Vuk Karadžić", koja se nalazi u neposrednoj blizini opštine, javlja dopisnik Tanjuga.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

Na taj način su, pored osnovne, blokirane i srednja škola i obdanište.

15.15 - NATO raspoređuje dodatne snage na KiM

Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika NATO snaga na tzv. Kosovu, NATO je odredio raspoređivanje Operativniһ rezervniһ snaga (ORF) za zapadni Balkan, saopšteno je danas iz Združene komande NATO-a u Napulju.

 

 

- Raspoređivanje dodatniһ snaga NATO-a na Kosovu je razborita mera kako bi se osiguralo da KFOR ima kapacitete koji su mu potrebni da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom Saveta bezbednosti UN. Želim da poһvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije da interveniše kako bi zaustavio nemire i spasio živote. Nasilje mora da prestane, a sve strane moraju da prestanu da preduzimaju radnje za podrivanje mira u bilo kojoj zajednici na Kosovu - naveo je komandant Združeniһ savezničkiһ snaga u Napulju Stjuart Manš.

14.40 - EU radi na rešavanju problema

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da krizna situacija na severu Kosova i Metohije još nije okončana, ali da EU radi maksimalno na rešavanju problema.

- Ovo čemu prisustvujemo nije došlo niotkuda. Ovo je posledica jedne šire situacije koja traje neko vreme i koju EU pokušava da reši. Situacija još nije okončana, nije rešena, ali dajemo sve od sebe, uključujući Borelja, Lajčaka... uključeni su svi predstavnici institucija EU. Radi se na tome da obe strane smire situaciju i da reše uzroke problema - poručio je Stano na konferenciji za novinare.

14.20 - Srbi u Leposaviću ukrasili bodljikave žice i prepreke Kfora sprskim trobojkama

Srbi u Leposaviću, koji protestuju drugi dan zaredom, ukrasili su danas srpskim trobojkama bodljikave žice i prepreke Kfora kod zgrade opštine.

Tanjug/str
 

 

Bivši predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i član predsedništva Srpske liste Slavko Simić prethodno su danas preneli komandantu američkog Kfora zahteve građana koji od juče protestuju ispred lokalne samouprave – da se specijalne jedinice tzv. kosovske policije povuku i da gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti opštinu, javlja dopisnik Tanjuga.

Todić je istakao da okupljeni ljudi ne žele nikakve incidente, već samo da se vrate normalnim svakodnevnim aktivnostima. Hetemi, koji je izabran na lokalnim izborima koje su većinski Srbi bojkotovali, nalazi se u zgradi opštine od juče.

 

13.22 - Milosavljević: Sutra na proteste ukoliko se ne puste iz pritvora dvojica Srba

Bivši predsednik skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević pozvao je danas građane da se sutra u svim opštinama okupe u velikom broju ukoliko do tada ne puste dvojicu Srba koji se nalaze u pritvoru u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Milosavljević je, obraćajući se okupljenim građanima, ponovio da protesti moraju da budu mirni, kao što su bili oni juče, ali je, kako je naveo, neko jučerašnje proteste namerno pretvorio u nasilne. On je ponovio zahteve Srba da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Od četvorice Srba uhapšenih posle jučerašnjih sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru i prebačeni su u južni deo Kosovske Mitrovice.

13.15 - SANU apelovao na međunarodnu zajednicu povodom situacije na KiM

 Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) apelovao je danas na međunarodnu zajednicu da što pre preduzme korake da se obezbede elementarna demokratska i ljudska prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da osigura mir, bezbednost i normalan život za sve ljude koji tamo žive.

Izvršni odbor SANU izrazio je duboku zabrinutost i ogorčenost zbog najnovijih događanja i nasilja na Kosovu i Metohiji, posebno jer su "u tom nasilju nad građanima srpske nacionalnosti učestvovali oni kojima su UN poverile da se nepristrasno staraju o obezbeđivanju mira i sigurnosti svih građana na Kosovu i Metohiji".

11.41 - Čeka se do 15 sati

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obavestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

"Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima", kazao je Nedeljković.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će deo specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

"Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu", naveo je Nedeljković.

11.24 - Petković: Zahtevamo hitno puštanje na slobodu Obrenovića i Petrovića

Tanjug printscreen
 

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da od međunarodne zajednice zahteva da hitno pusti na slobodu Dušana Obrenovića i Radoša Petkovića, koji su juče uhapšeni u Zvečanu.

On je za Tanjug rekao da je reč o licima koja su mirno protestovala i nisu činila nikakvo nasilje. "Želim da obavestim javnost da je Dušan Obrenović, ono što smo čuli od njegovog advokata, brutalno pretučen tokom hapšenja, ali i tokom večeri i noći, s obzirom da se Dušan i Radoš nalaze sada u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Bukvalno su kosovski policajci Albanci pretukli Boga u malom Dušanu i kad to kažem, mislim čak i bukvalno, jer su mu se dodatno svetili zbog toga što je 2016. godine prešao u pravoslavlje, pa je svoje ime Sulejman zamenio imenom Dušan, što mu je kršteno ime", izjavio je Petković.

11.00 - Advokat: Obrenović prilikom hapšenja u Zvečanu brutalno pretučen

Advokat Dušana Obrenovića, koji je juče uhapšen u Zvečanu, Predrag Miljković izjavio je danas da je Kosovska policija prilikom hapšenja brutalno pretukla njegovog klijenta.

On je novinarima rekao da je Obrenović strašno pretučen prilikom hapšenja i uvođenja u stanicu u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da je zadobio različite povrede glave, posekotine, poderotine, hematome po glavi.

Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic)
 

 

"Strašno i brtutalno je pretučen. Sinoć mi je rekao da su ga tukli u opštinskoj zgradi kada su ga uhapsili. Na teret mu se stavlja pozivanje na otpor i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom. Ja razumem da bude uhapšen i osumnjičen, ali da bude onako zverski pretučen... Pozivam međunarodnu zajednicu, policiju, pravosudne organe da imaju uvid šta se radi i da se ovome stane na kraj", rekao je on.

10.33 - Vučić sa Kvintom: Jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom

 Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić razgovarao je sa ambasadorima zemalja Kvinte o trenutnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i istakao da jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što nas udaljava od trajnog mira i stabilnosti u regionu.

10.30 - Bilt: Prve korake ka eskalaciji je načinila Priština

Bivši švedski premijer i nekadašnji visoki predstavnik za BiH Karl Bilt naveo je danas da se za najnoviju krizu na severu KiM "može okriviti mnogo toga", ali da je prve korake ka eskalaciji načinila Priština

 

 

. "Od tog trenutka, sve je krenulo nizbrdo, a sada je vrlo loše", naveo je Bilt na Tviteru.

10.00 - Mural u Orahovcu posvećen Novaku Đokoviću uništen tokom noći.

Kako je javio sajt Radio Goraždevac, stanovnici gornjeg dela Orahovca ovog jutra, oko šest sati, zatekli su uništen mural.

Mural Đokovića je oslikan na jednoj srpskoj kući prekoputa crkve u Orahovcu u martu 2022. godine, a već je bio uništen u februaru ove godine.

9.05 - Euleks: Najnovija eskalacija na KiM zabrinjavajuća i neprihvatljiva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je danas da je najnovija eskalacija nasilja na severu Kosova zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

- Bezbednosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbegnu nasilje i da preduzmu mere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na severu Kosova - navodi se u pisanom odgovoru Euleksa Tanjugu.

Profimedia
 

Kako se navodi, Euleks će, u okviru okvira svog mandata, nastaviti da radi "sa odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova", kao i bezbednosti svih zajednica na KiM kroz pojačane izviđačke patrole i u "bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom".

8.42 - Kirbi: Nisam iznenađen novom krizom na KiM, sukobi će usporiti dijalog 

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da nije iznenađen novom krizom i nasiljem na severu Kosova i Metohije, da će novi sukobi usporiti dijalog Beograda i Prištine, kao i da je za dalji napredak na tom putu potrebno da se formira Zajednica srpskih opština u nekom obliku.

"Prebacivanjem pažnje na lokalne gradonačelnike sa formiranja Zajednice, Kurti se nada da će odložiti trenutak kada bi trebalo da reši to pitanje. To može doneti kratkoročni uspeh. Međutim, nesaglasje sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama može imati dugoročne posledice", rekao je Kirbi za Glas Amerike.

8.19 - Patrijarh uputio poruku podrške srpskom narodu na KiM

Printscreen /Tanjug
 

 

Patrijarh srpski Porfirije uputio je snažnu poruku podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji posle molebna služenog pred moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog u hramu Svetog Save na Vračaru, saopštila je SPC.

8.15 - Gradonačelnik Zvečana otišao u mesnu kancelariju u selu Lipa

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci izjavio je danas da nije otišao u centralnu kancelariju opštine, već u mesnu kancelariju u selu Lipa. Peci je za TV Kljan Kosova rekao da su on i njegov kabinet danas počeli da rade u kancelariji zajednice.

"Otišli ​​smo u kancelariju u selu Lipa u opštini Zvečan. Nismo otišli ​​u centralu zbog situacije"”, rekao je Peci.

8.10 - Vučić sa ambasadorima Kvinte

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije. Sastanku prisustvuje ministar odbrane Miloš Vučević, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

7.55 - Nemačka osudila napade na severu KiM, pozvala na hitnu deeskalaciju

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na severu KiM u kojima su povređeni vojnici Kfora i civili i pozvalo na hitnu deeskalaciju.

"Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na severu Kosova... u kojima su povređene desetine vojnika KFOR/NATO i nekoliko civila. Naše misli su sa povređenima, kojima želimo brz oporavak", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

 

Dodaje se da je potreban hitan prekid svakog nasilja i svih akcija koje podstiču tenzije. "Pozivamo Kosovo i Srbiju da se uključe u pregovore, bez ikakvog daljeg odlaganja i da nastave da rade na primeni Sporazuma o normalizaciji, postignutog u februaru i martu, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom", ističe se u saopštenju.

Navodi se da Nemačka u potpunosti podržava specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u njegovim naporima da smanji napetosti. (Kraj) pak/lol/sn

7.30 - Mirno, za sada

U Zvečanu je za sada situacija mirna, deca ni ovog jutra nisu u školskim klupama, a nekoliko radnji sa osnovnim namirnica je ovog jutra otvoreno.

7.20 - Zapaljena zastava Srbije

Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.

 

Tanjug/Dopisništvo KIM
 



Rano jutros meštani tog većinski srpskog mesta prijavili su da je zapaljena zastava koja se nalazi na kružnom toku, javlja izveštač Tanjuga.

Jake snage Kfora razbile su juče skup građana koji su bili okupljeni ispred opštine Zvečan i mirno protestovali. Korišćeni su suzavac i šok-bombe.

U KBC Kosovska Mitrovica javilo se više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike