Poslušajte deo govora predsednika Srbije u SB UN: Vučićev odgovor Amerikancu i Vjosi Osmani (VIDEO)

23.04.2024

07:26

0

Autor: 24sedam

Predsednik je podsetio na laži i izgovore Prištine kada je reč o neispunjavanju preuzetih obaveza

Poslušajte deo govora predsednika Srbije u SB UN: Vučićev odgovor Amerikancu i Vjosi Osmani (VIDEO)
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug

Deo obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred Savetom bezbednosti UN, koje je održano juče u zgradi na Ist riveru, objavljeno je u toku noći na njegovom zvaničnom Instagram nalogu.

Predsednik je podsetio na laži i izgovore Prištine kada je reč o neispunjavanju preuzetih obaveza, pre svega na obavezu osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO) na severu Kosmeta.

Tanjug
 

Predsednik Vučić je takođe naglasio i predstavniku SAD rekao da je akcija protiv SRJ 1999. bila ilegalna, agresija protiv suverene i nezavisne države bez bilo kakve odluke SB UN.

Odgovor Vjosi Osmani

Vučić je kristalno jasno reagovao i nakon izjave Vjose Osmani koja je govorila o Albankama koje su navodno silovane, a koje su bile u njenoj delegaciji. Istakao je da je njen govor delovao kao neka vrsta "političkog teatra", te zaključio da ništa nije rečeno o tome šta se dogodilo u poslednjih šest meseci na Kosovu i Metohiji.

- Doveli ste ljude koji ovde ne pripadaju, ni diplomatskom koru ni savetnicima. Ovo je neka vrsta političkog teatra. Bio sam u potpunosti fokusiran na izveštaj koji je dala Karolina Zijade, a ovo što smo do sada slušali bilo je kao da je neki sudski proces za suđenja Srbima, ratni proces za nešto što se desilo pre 25 godina, nijedna reč nije rečena o izveštaju šta se dogodilo u prethodnih šest meseci - rekao je Vučić.

Takođe, kao deo odgovora na optužbe od strane Vjose Osmani, Vučić je pokazao fotografiju silovane i ubijene Srpkinje na Kosovu i Metohiji za vreme rata.

- Da li zaista verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu, mogu da vam pokažem Maricu? Što nas niste obavestili ko će da bude član svake delegacije? Da li zaista verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu, mogu da vam pokažem Maricu Mirić iz Bijelog Polja sa Kosova. Ta žena je bila silovana nekoliko puta, a onda zaklana. Ali to nije bila tema našeg današnjeg sastanka, molim vas sledeći put nas barem obavestite, jednog kao osnivača UN, da će neki građani dovesti neke ljude kako bi krivicu svalili na drugu stranu. I da vas pitam jedno pitanje, je l' ste čuli da je Srbija prikazala neke iranske dronove u Srbiji, ja nikada nisam video nikakav iranski dron, to se nije desilo - rekao je Vučić.

Predsednik je u jučerašnjem obraćanju naglasio da su tu da razgovaraju o izveštaju i mogućim posledicama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike