Vučić iz Njujorka: Suviše smo mali za najmoćnije zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom

24.04.2024

17:28

0

Autor: 24sedam

Danas smo imali najveći i najvažniji sastanak sa predstavnicima država članica Azijsko-pacifičke grupe - naveo je on

Vučić iz Njujorka: Suviše smo mali za najmoćnije zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom
Copyright Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka sa predstavnicima država članica iz Azijsko - pacifičke grupe u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. 

- Danas smo imali najveći i najvažniji sastanak sa predstavnicima država članica Azijsko-pacifičke grupe. Mislim da je sam razgovor prošao na dobar, iskren i emotivan način. Mislim da smo objasnili sve razloge koji su važni, a to je pre svega regionalna stabilnost. Srbija ima poštovanje u Azijsko-pacifičkom regionu. Verujem da će mnogo zemlje razmotriti dalje usaglašavanje stavova - rekao je Vučić.

Tanjug
 

On je istakao da je na male zemlje, pritisak koji se vrši, sve uočljiviji i snažniji da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici.

- Mi smo, ipak, mala zemlja i nije nam lako da se tome suprostavimo, ali mislim da smo veliki posao za našu zemlju uradili u UN, i da smo se borili za naš narod - kazao je on.

Dodao je da su mnogi govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, kao i da to ne zavisi od njih ili nas, već od podnosioca rezolucije.

Tanjug
 

- Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja Afričke i Južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz Azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda. Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje Međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu - rekao je on.

Podsetio je da, kada Priština ukine dinar, onda Lajčak priča da "nijedna strana nije spremna da prihvati kompromis".

- Mi ćemo u teškom danu nastaviti svoju borbu. Mali smo suviše za najmoćnije zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom. To za nas ipak nešto znači - dodao je Vučić.

O Sloveniji

Tanjug
 

Takođe, predsednik je objasnio da Slovenija vodi odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu.

- Rekao sam da su Slovenci bili odvratni misleći na sednicu Saveta bezbednosti. Nije mi problem da to ponovim. Ljudski sam rekao šta mislim o njihovoj politici. O Slovencima kao narodu mislim sve najbolje. To da ne treba da dolazim tako često u Sloveniju shvatio sam kao pretnju i smanjiću dolaske i kod mojih prijatelja i familije, ali ako sam bilo koga uvredio želim da se izvinim celokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali ne i političarima iz Slovenije. Zar nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici, što ugrožavaju naš teritorijalni integritet? Pozvaću njihovu predsednicu u Beograd i Srbiju ako treba još jednom da se izvinim i kažem da nisam mislio na Slovence i njihov narod - rekao je on.

Vučić je naveo da je imao i bilateralni sastanak sa predstavnicima Brazila. 

- Sada imamo sa Guterašom, sa Denisom Francisom, on je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa specijalnim savetnikom za pitanje genocida Ujedinjenih nacija, sa predstavnicima Meksika bilateralni sastanak... - naveo je on.

"Nisam optimističan..."

On je rekao da nije optimističan po pitanju toga da će uspeti da spreči izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali da ga to neće sprečiti da nastavi da se bori.

- Znao sam to od početka, da je to gotovo nemoguća misija, ali to ne znači da smete da se ne borite. Ono što vi čuvate i branite i ono na šta ste se zakleli svom narodu i građanima, to je svetinja i za nas najvažnije, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači on nas - rekao je Vučić.

On je naglasio da su sa svima razgovarali i objasnili situaciju.

- Ja moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost prema postupku i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja, čak i kada glasaju za, nije im drago, jer im je jasno da povređuju prijatelja - rekao je Vučić i dodao i da su i po tom pitanju mnogo toga uradili i podigli ugled Srbije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike