Predsednik Vučić ambasadorima Kvinte: Povlačenje lažnih gradonačelnika i tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine uslov su za mir na KiM

30.05.2023

08:17

0

On je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

Predsednik Vučić ambasadorima Kvinte: Povlačenje lažnih gradonačelnika i tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine uslov su za mir na KiM
Predsednik Vučić sa ambasadorima zemalja Kvinte - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije, zbog nereda na KiM i dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Sastanku prisustvuje ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalstaba Vojske Srbije Milan Mojsilović. 

-Sa ambasadorima zemalja Kvinte sam razgovarao o trenutnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i istakao da jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što nas udaljava od trajnog mira i stabilnosti u regionu. Hitno povlačenje lažnih gradonačelnika i pripadnika tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine je uslov za očuvanje mira na KiM, poručio je Vučić.

 

Predsednik Vučić je izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost zbog činjenice da jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posledicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić je upoznao sagovornike sa istinitom hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana u kojem je povređen veliki broj pripadnika srpske zajednice, koja se okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih Kurtijevih snaga u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog poverenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština. 

Predsednik je podsetio da je blagovremeno i uporno upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posledice do kojih može da dovede nekažnjeno ponašanje institucija u Prištini, koja ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, uz brojne i česte incidente, koji za posledicu imaju ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba. 

Predsednik Vučić je poručio da je krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

 

Predsednik je izrazio žaljenje zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor. 

Predsednik Vučić je dodao da je u trenutnoj situaciji očuvanje mira od ključnog značaja, ali i da je najvažnija bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći uticaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini. 

Naglasio je da Aljbin Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju.
 
"Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa Severa“, rekao je predsednik Vučić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR u najboljoj  veri da se sačuva mir i stabilnost.
 
Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike. Oni su zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije.

Predsednik Vučić pozvao je sinoć međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope bez formiranja ZSO.

- Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više - rekao je Vučić.

On je u vanrednom obraćanju javnosti naglasio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

- Ako to ne učine plašim se da će biti kasno. Mi ćemo se truditi da sačuvamo mir. Srbi moraju da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo i da će dati sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti ni progon, ni pogrom, ni ubijanje našeg naroda na KiM - rekao je on.

AP Photo
 

On je istovremeno pozvao Srbe sa KiM da ne ulaze u sukobe sa NATO, jer je to ono što Kurti najviše želi.

- Pozivam ih da kada protestuju, a to je njihova želja jer se neće pomiriti sa okupacijom zgrada i kuća, da čine to na miran način, kao i danas, da sede, jer kada se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, niko ne može da ih pokori. Zapuca li albanski okupator, to će biti druga stvar i to sam preneo NATO-u - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović zatražio razgovor sa komandantom Kfora Ristućom.

Vučić je naglasio da je Vojska Srbije rasporedila snage na mestima gde mislimo da je neophdno, a on sam se noćas uputio na administrativnu liniju.

 U Zvečanu je juče došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa Srbima, koji su mirno protestovali zbog zauzimanja opštinskih prostorija od prištinskih predstavnika.
Pripadnici KFOR-a bili su raspoređeni i u Leposaviću i Zubinom Potoku. 

Policija lažne države Kosovo u petak je nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali što je dovelo do nezadovoljstva Srba i novih napetosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u vanrednom obraćanju javnosti da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da izazove krovoproliće u regionu, kao i da je Kurti jedini krivac za dešavanja na KiM.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike