Šef NATO: Raspoređujemo dodatne snage na Kosmetu i šaljemo još vojnika

30.05.2023

19:00

0

Alijansa će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i podići nivo gotovosti još jednog bataljona da bi on mogao da bude upućen ako za to bude potrebe", rekao je Jens Stoltenberg

Šef NATO:  Raspoređujemo dodatne snage na Kosmetu i šaljemo još vojnika
Jens Stoltenberg - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa uputiti dodatnih 700 vojnika na Kosovo.


Pored toga još jedan bataljon biće spreman za slanje ako za to bude potrebe, dodao je on.

"Snage NATO na Kosovu će preduzeti sve neophodne korake kako bismo osigurali bezbednost čitavog stanovništva pokrajine. Alijansa će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i podići nivo gotovosti još jednog bataljona da bi on mogao da bude upućen ako za to bude potrebe", rekao je šef NATO na pres konferenciji u Oslu.

Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je prethodno da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a.
TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM
 


"NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti", navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje od četrnaest dana na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju KFOR ako bude potrebno.



„Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu je razborita mera da se obezbedi da KFOR ima sposobnosti koje su mu potrebne da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom dobijenim od Saveta bezbednosti UN. Želim da pohvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije, kako bi se zaustavili nemiri i spasili životi. Nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu“, izjavio je komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.

Vlasti privremenih institucija nasilno su juče zauzele zgrade opština u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu uz asistenciju Kfor.

Kfor se potom sukobio sa Srbima koji su protestovali zbog ovakvog čina.

Situaciju na Kosmetu pratite na našem blogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike