Jermenski teolog za 24sedam: Žrtve najbolje znaju šta je genocid - Srebrenica to nije

25.04.2024

20:15

0

Gevorg Guščjan ističe da bi nazivanjem događaja u Srebrenici genocidom, bila učinjena nepravda prema milion i po jermenskih žrtava koje su stradale u pravom genocidu

Jermenski teolog za 24sedam: Žrtve najbolje znaju šta je genocid - Srebrenica to nije
Copyright Ilustracija/Privatna arhiva/Wikipedia

Dok traje brutalna kampanja protiv Srba i Srbije, kako bi se rezolucijom o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija našem narodu nalepila etiketa genocida, širom sveta postoje glasovi koji ukazuju na to o kolikoj se nepravdi radi. Simptomatično, ti glasovi uglavnom dolaze od onih čiji su narodi i samo kroz istoriju bili žrtve genocida i kao takvi, najbolje znaju da se događaji u Srebrenici ne mogu tako okarakterisati.

Jedan od njih je i teolog iz Jermenije, Gevorg Guščjan, profesor Jerevanskog državnog univerziteta, kulturni i književni radnik i đakon Jermenske apostolske crkve. On je u razgovoru za 24sedam istakao da je to što se sprema Srbima velika nepravda i da nema nikakvo uporište u istini.

- Jedan deo onoga što se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine je ratni zločin, ali nije genocid. Nije genocid, jer je većina od nekoliko hiljada poginulih muškaraca zapravo poginula u borbenim dejstvima. S druge strane, za ratni zločin ubijanja zarobljenih boraca "Armije Bosne i Hercegovine" su donesene presude onima koji su zločine počinili, ali to ipak nije genocid - kaže Guščjan za 24sedam.

Nepravda prema žrtvama genocida nad Jermenima

On posebno ističe da bi nazivanjem događaja u Srebrenici genocidom, bila učinjena nepravda nad milion i po jermenskih žrtava koje su stradale u pravom genocidu.

- Nazivanje dešavanja u Srebrenici "genocidom" je pogrešno, jer se na taj način na primer izjednačavaju događaji u Srebrenici i Genocid nad Jermenima. Uz svo poštovanje za sve nevine žrtve svih ratova, ipak je nad Jermenima tadašnja vlada Osmanskog carstva sprovela državnu politiku progona i pokušaj uništenja svih Jermena na prostoru carstva, što se u Bosni i Hercegovini, tj. u Srebrenici nije desilo u odnosu Srba i Bošnjaka - kaže Guščjan i dodaje:

- Te 1915. godine je ubijeno 1,5 miliona Jermena i opravdano je iskorišćen Lemkinov termin "genocid" za to što se desilo Jermenima, a ono što se desilo u Srebrenici je dakle u jednom delu ratni zločin nad zarobljenicima.

Voljom jačeg se politizuje termin genocid

Profesor Jerevanskog državnog univerziteta ističe i da su se Jermeni, poput Srba sada, našli u situaciji da ih potomci onih koji su, u relativno bliskoj istoriji, izvršili genocid nad njima - optužuju za isti zločin u sukobima devedesetih godina prošlog veka.

- U bliskoj prošlosti Jermeni su imali sličan slučaj u Hodžaliju 90-ih godina, kada su Jermeni organizovali samoodbranu, a to je kasnije nazvano ratnim zločinom. Nakon toga su azerbejdžanske vlasti, želeći da dehumanizuju Jermene, a da sopstvenom narodu daju ulogu žrtve, dešavanja iz Hodžalija pokušale da nazovu genocidom, što je besmisleno - rekao je Guščjan i upozorio da se u poslednje vreme termin "genocid" često zloupotrebljava u političke svrhe:

- Kada se odluke o tome šta je ratni zločin, a šta je genocid donose voljom jačeg, onda imamo slučajeve poput "Srebrenice" i "Hodžalija", kada se zapravo sam termin "genocid" unižava. U svakom slučaju, svaka žrtva zaslužuje pijetet, ali je pogrešno da se žrtve koriste u političke svrhe, a to je svakako slučaj i sa Srebrenicom i sa Hodžalijem.

Podsetimo, masovno ubijanje Jermena, u jermenskoj istoriografiji poznato i kao Veliki zločin, predstavlja sistematsko i kontinuirano etničko čišćenje, proterivanje i masovna ubistva izvršena nad pripadnicima jermenskog naroda na području Osmanskog carstva tokom Prvog svetskog rata, izvršena po nalogu tadašnjih osmanskih vlasti. Iako su osmanske vlasti sprovodile kontinuiranu politiku progona i deportacija jermenskog stanovništva, naročito na području Male Azije, od 1894. pa sve do 1923, najveći obim proterivanja i ubistava desio se tokom 1915. godine.

Prema nekim procenama, u ovom zločinu je ubijeno čak 1.500.000 pripadnika jermenskog naroda sa područja Osmanske imperije, a paralelno sa progonima Jermena osmanske vlasti vršile su i progone nad drugim hrišćanskim narodima, poput Asiraca i pontskih Grka. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike