Mojsilović: Zaštita osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i dalje neadekvatna

23.04.2024

12:39

0

Ove napade vidim kao deo operacije zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva - rekao je načelnik Generalštaba

Mojsilović: Zaštita osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i dalje neadekvatna
Copyright Milos Tesic/ATAImages

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je da je bezbednosna situacija na Kosovu, izuzetno osetljiva - i pored prisustva međunarodnih snaga bezbednosti, kao i da je zaštita osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i dalje neadekvatna budući da se počinioci krivičnih dela prema Srbima uglavnom ne procesuiraju i da su napadi albanskih ekstremista i skrnavljenje srpskih svetinja gotovo svakodnevni.

- Ove napade vidim kao deo operacije zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, što za cilj ima "puzeće" etničko čišćenje, odnosno Kosovo i Metohiju bez Srba. Bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti je relativno stabilna. Vojska Srbije u saradnji s drugim snagama bezbednosti RS obezbeđuje administrativnu liniju, sprečava ilegalne prelaske, ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala - naglasio je general.

Na Dan vojske, Mojsilović ističe i da je izuzetno srećan i ponosan na rezultate koje je Vojska Srbije ostvarila poslednjih godina i na to koliko je danas VS u svakom pogledu jača i opremljenija.

- Nastavljamo modernizaciju tenkova i borbenih vozila pešadije, remont i modernizaciju helikoptera Mi-35P, završavamo projekat "Strategijska PVO kupola" (integrisani sistem PVO), uvodimo novi domaći sistem automatizacije u jedinicama vazdušnog osmatranja i javljanja, a očekuje nas i potpisivanje ugovora za novi višenamenski borbeni avion - kazao je načelnik Generalštaba VS.

Milos Tesic/ATAImages
 

 

Mojsilović navodi da imajući u vidu da je vojna neutralnost jedno od polazišta Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, te da je Strategijom odbrane izraženo opredeljenje da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasnivaju na modelu totalne odbrane, neophodno je osposobljavanje najšireg dela stanovništva za vojnu službu.

Po njegovim rečima, Generalštab VS obavezni vojni rok vidi kao dugoročno rešenje za dostizanje potrebnog kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica, odnosno rezervnog sastava Vojske Srbije, pišu Večernje novosti. 

Razrađeno je više modela služenja vojnog roka, s jasno identifikovanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizu po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je poznat i izdvojen optimalan model.

- Procenu i predlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze, dostavićemo vrhovnom komandantu VS i predsedniku Republike do kraja meseca - precizira general Mojsilović, te dodaje da ne bi bilo korektno da govori o sadržaju predloga pre nego što se on dostavi.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike