Oglasila se Dora Bakojani posle sramnog poteza protiv Srbije u PSSE

17.04.2024

16:11

1

Udara sve niže

Oglasila se Dora Bakojani posle sramnog poteza protiv Srbije u PSSE
Dora Bakojani - Copyright Profimedia

Izvestilac za tzv. Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dora Bakojani oglasila se posle sramnog poteza u utorak uveče kada je usvojena preporuka za prijema tzv. Kosova u SE.

Ona je naglasila da je "zadovoljna" nakon što je većina poslanika podržala njen izveštaj u kojem se preporučuje da takozvano Kosovo postane član te međunarodne organizacije, dodajući da je pred Prištinom dug put i da mora da ispuni sve preuzete obaveze, prenosi Gazeta ekspres.

Bakojani je naglasila da će "članstvo (tzv) Kosova u SE doprineti unapređenju života svih zajednica na (tzv) Kosovu."

- Poslanici PSSE su izuzetnom većinom glasali za moj izveštaj, što znači da je izveštaj pozitivan za Komitet ministara. Tražili su naše mišljenje i naše mišljenje je pozitivno. Verujemo da tu malu crnu rupu u srcu Evrope treba zatvoriti i da će još dva miliona ljudi imati zaštitu Saveta Evrope, zaštitu ljudskih prava, verskih prava i naravno mogućnost da se obrati Evropskom sudu u u slučaju da su ova prava povređena. To je važno za srpsku manjinu, važno je za sve manjine. Ali to je važno za sve ljude koji žive na (tzv) Kosovu i koji će od danas osetiti da imaju još jedno pravo - rekla je ona, prenela je Gazeta Ekspres.

Ona je istakla da je pred tzv. Kosovom dug put i da će, u slučaju da postane punopravni član, SE nadgledati da li ispunjava sve svoje obaveze.

Printscreen
 

- Vrlo je teška situacija, a biti Grk je još teže jer sam od prvog trenutka rekla da ne govorimo o državljanstvu. Govorimo o ljudskim pravima. Da je reč o državljanstvu, ne bih dobila da radim ovaj izveštaj jer bih bila pristrasna i ne bih imala integritet koji je potreban ovom izveštaju. Ali sada znam da je izveštaj tačan. Pred (tzv) Kosovom je dug put, nadgledaće ga Savet Evrope u slučaju da uđe. Od prvog trenutka su preuzeli obaveze za koje će, nadam se, ispuniti, ali mi ćemo na njih nadgledati veoma ozbiljno - navela je Bakojani.

Ona je istakla da je jučerašnja debata u PSSE bila veoma teška, ističući da bi volela da su bile "mirnije reakcije srpskih poslanika". Dijalog je, kako kaže, jedino rešenje.

- Razumem emotivne reakcije Srba. Volela bih da budu malo tiši, ali mislim da će u tom procesu svi shvatiti da treba da se vodi dijalog. Bez dijaloga nema rešenja. Zamrznuti konflikti nisu zamrznuti, oni se uvek iznova otvaraju i dijalog je jedino rešenje - zaključila je ona.

Bonus viedeo:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike