Incidenti u Lipljanu: Prećeno Srbima, polomljen jarbol i odneta zastava sa crkve

30.05.2023

18:17

0

Tokom noći nepoznati počnioci skinuli su jarbol, isekli i odneli zastavu srpske pravoslavne crkve koja se nalazila u Lipljanu

Incidenti u Lipljanu: Prećeno Srbima, polomljen jarbol i odneta zastava sa crkve
Sa crkve u Lipljanu skinut jarbol i zastava - Copyright Tanjug/str

U Lipljanu su se sinoć i protekle noći dogodila dva incidenta. Najpre je prećeno Srbima koji su se okupili u jednoj od lokalih prodavnica, a zatim je tokom noći skinut jarbol, isečena i odneta zastava Srpske pravoslavne crkve koja se vijorila u dvorištu hramova Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice.


Zastava Srpske pravoslavne crkve koja je bila postavljena na zvonaru u crkvenom dvorištu u Lipljanu je noćas odneta, a jarbol je polomljen.

„Kada sam nešto pre osam sati stigao na posao policija je bila ispred crkvene porte, rekli su mi da je skinuta zastava sa zvonare, da je isečena i odneta. Upitao sam zašto, policija je vršila uviđaj i nisu hteli ništa više da kažu“, rekao je za Radio Kim crkvenjak i meštanin Lipljana Jovica Mirić.

Mirić objašnjava da je kada je došao na posao u 7.55 časova zatekao policijsku jedinicu u dvorištu crkve.

"Oni su to preko noći uradili, ne samo u Lipljanu, već i u Gračanici. To je bilo sve organizovano. Zbog čega, pitao sam policiju tokom uviđaja. Šta se ovo dešava", kazao je Mirić.

 

 

On dodaje da nadzorne kamere ne rade, ali da očekuje da se snimak pojavi na društvenim mrežama.

Zastava SPC biće ponovo postavljena do petka, dodao je Mirić.

„Gubite se za Srbiju, a ja nemam kud odavde“

Sinoć oko 19.15 u jednu od lokalnih radnji u Lipljanu je ušao Albanac i pretio Srbima. Ovo je za Kim radio  ispričao jedan od tada prisutnih koji je želeo da ostane anoniman.

„Šta radite vi u Mitrovici? Gubite se za Srbiju, rekao je. Mi smo mislili da se šali, ali je onda počeo da psuje. Rekao je: ‘Sve ću da vas upalim i pobegao’“, kazao je on.

Napominje da nije uplašen iako mu nije svejedno, ali da je svoj na svome.

„Ja nemam kud odavde. Nije prvi put. Nisam prijavio policiji, ne znam da li ću da prijavim. Živimo kako možemo i moramo. Često se dešavaju neprilike, bilo je i ranije sitnih incidenata“, naveo je.

Situaciju na Kosmetu pratite na našem blogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike