Skandal na Kurtijevom referendumu: Na biračkim mestima postavljene kamere

21.04.2024

12:52

0

Pripadnici tzv. kosovske policije raspoređeni su u velikom broju kod biračkih mesta

Skandal na Kurtijevom referendumu: Na biračkim mestima postavljene kamere
Copyright Tanjug/Video

Na referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasalo je ukupno 85 građana od 46.566 birača koji se nalaze na biračkom spisku, što je 0,18 odsto. Srbi su najavili bojkot te na biračkim mestima osim članova komisije nema nikog drugog.

Ipak, referendum je obeležio i skandal, budući da su na biračkom mestu postavljene kamere, kako se može videti na fotografijama, očigledno sa namerom da snimaju narod koji izađe na referendum. 

Tanjug/Video
 

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković istakao je da je izuzetno mala izaznost na glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova dodajući da je uočljiv problem sa postavljanjem biračkih kutija jer su nameštene tako da kamera direktno može da snimi kako je ko glasao.

"Kamere su postavljene vrlo čudno, a najveća greška koja je uočljiva je problem sa biračkim kutijama, boksovima koji su okrenuti naopčke, što znači da kamera bukvalno može da snimi kako ko glasa. Mi smo uložili žalbu Centralnoj izbornoj komisiji, oni kažu da su im rekli u Albaniji, odakle su im donirali kamere, da ih tako postave", navodi.

Tanjug/Video
 

 

Dodaje da postoji još jedan problem, a to je broj ljudi na biračkim mestima.

Svako biračko mesto sa troje ljudi, kako kaže, po zakonu može da se otvori, ali na njemu ne može da se glasa.

"Mala je ili uopšte nema izlaznosti, ne očekujem probleme generalno u celom procesu", naveo je.

Ovo nije jedina nepravilnost. Kako pišu Novosti, članovi biračkog odbora su osobe koje su takođe odbornici u skupštini opštine Leposavić, što nije dozvoljeno.

Tanjug/Video
 

 

 

Inače, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, do 11 sati u Kosovskoj Mitrovici glasala su 32 birača, u Zubinom Potoku sedam, u Leposaviću 46, dok u Zvečanu niko nije glasao.

Privremene prištinske vlasti danas u četiri opštine na severu KiM organizuju referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a srpske stranke na KiM pozvale su na bojkot zbog uslova koje je Priština propisala za referendum. Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. 

Tanjug/Video
 

 

Pripadnici tzv. kosovske policije raspoređeni su u velikom broju kod biračkih mesta, kao i na putevima po čitavom severu Kosova i Metohije. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike