U ponedeljak zakazana sednica Skupštine! Brnabić: Ako se rezolucija o Srebrenici usvoji biće mnogo veće posledice po svet

20.04.2024

12:06 >> 12:33

0

Nastavljamo rad, formiramo radna tela i za uvid, kontrolu, reviziju biračkog spiska i čitavog niza zakona u skladu sa preporukama i ja ću insistirati da se to nastavi, da se ubrza, rekla je Brnabić

U ponedeljak zakazana sednica Skupštine! Brnabić: Ako se rezolucija o Srebrenici usvoji biće mnogo veće posledice po svet
Copyright Tanjug/Video

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić obratila se javnosti.

- Želim da obavestim javnost da je predlog izmene i dopuna zakona o lokalnim izobrima upućen u skupštinsku proceduru. Mora da bude uključen najmanje 24 sata pre početka sednice. Zakazala sam sednicu za ponedeljak od 11 časova, a od 9 časova ću držati kolegijum. Drago mi je da kažem da je više od dve trećine narodnih poslanika podržalo predlog o izmeni i dopuni zakona o lokalnim izborima. Zahvaljujem svima koji su pokazali želju za razgovorom, što smo pokazali građanima da možemo da se dogovorimo o važnim stvarima.

- Sve poslaničke grupe vlasti su podržale predlog. Još jednom želim da izrazim zahvalnost svima, što smo postigli dogovor. Pokazali smo ozbiljnost i odgovornost i da možemo da razgovaramo, da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zemlje i da nastavimo rad. Srbija se suočava sa ozbiljnim pritiscima i treba zajedno da radimo na tome i treba konačno da napravimo jedinstvenu branu tim pritiscima.

Tanjug/Video
 

- Nadam se i sigurna sam da će i drugi da se urazume i molim ih da prihvate moju preporuku i da konačno 2. jun dočekamo, predstavimo građanima planove i programe, viziju za budućnost i da zamolimo građane da oni odluče.

Odgovori na pitanja novinara

- Oko toga da 2. jun kao datum izbora odgovara Vučiću i meni, to kažu oni koji su predložili taj datum. Mi nismo birali datum izbora nego smo se rukovodili zakonom i ustavom. Držali smo se time da se 2. održe beogradski izbori kada im je i zakonski rok, a da možemo da se dogovorimo o svim lokalnim izborima. Opozicija je prvo insistirala na objedinjavanju da sve bude 2. juna, onda su dali predlog da se sve odloži za neki trenutak krajem godine. Oba predloga su bila na stolu, izabrali smo onaj koji nije bio u suprotnosti sa Ustavom. Odlaganje beogradskih izbora bilo bi u suprotnosti sa Ustavom.

O Srebrenici

- Što se tiče Rezolucije o genocidu, posledice po Srbiju biće, mnogo veće posledice po svet, po UN, po međunarodne odnose, u kratkom roku, srednjem a svakako u dugom roku. Ne postoji pravilo koje nisu prekršili da dođu do ove rezolucije o Srebrenici. Zaobišli su SB, BiH je tretirana kao zemlja koja može da ugrozi mir i stabilnost zbog čega i postoji visoki predstavnik. Sva pitanja koja se tiču BiH moraju da idu na SB. Ako ćete to da prekršite u redu, veliki ste i silni. Veličina vaša se kruni jer nemate obzir prema procedurama, sve više zemalja su frustirane, ne žele da ih tretiraju kao žemlje drugog reda i onda se menja svetski poredak. Taj presedan koji prave će i drugi koristiti. Ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, što to sebi ne bi i drugi dozvolili. Imaćete prvi put, ukoliko se to nađe na dnevnom redu, po prvi put ćete imati tako ozbiljnu temu kao što je genocid - rekla je Brnabić.

O zahtevima opozicije

- Nastavljamo rad, formiramo radna tela i za uvid, kontrolu, reviziju biračkog spiska i čitavog niza zakona u skladu sa preporukama i ja ću insistirati da se to nastavi, da se ubrza. Daću sve od sebe da se do 2. juna primene sve preporuke ODIHR. Do sada smo pričali samo o datumima, ajde sada da pričamo o uslovima. Imaćemo i jedan sastanak sa medijima, možemo da razgovaramo. Koliko će moći da se primeni do 2. juna, daću sve od sebe da se primeni sve što je moguće, posebno što se tiče medija i biračkog spiska. I dalje mislim da je ono što smo predložili i predlagali, bilo bolje, da  održi kad mu je i vreme, a da ostale izbore imamo na jesen. Sad smo prihvatili ono što su tražili. To nije presedan zbog kog sam srećna jer smo nekom skratili mandat. Ne možemo više pričati o datumima, izgledamo neozbiljno pred građanima Srbije, temu datuma smo završili i nastavljamo da radimo.

O komisiji

- Različitih zahteva i predloga od strane opozicije je bilo. Trudićemo se da nađemo najbolji mogući kompromis. Postoje jasne stvari koje već sada možemo da uradimo u skladu sa svim zahtevima. CESID je predložio svoju, CRTA svoju metodologiju, samo je važno da krenemo da radimo.

O bojkotu Đilasove grupacije

- Da budem iskrena, nemam mišljenje o tome. To pokazuje neozbiljnost, ako žele da bojkotuju nek bojkotuju, neka objasne svojim pristalicama zbog čega je takva odluka. Neodgovorna je odluka dela opozicije da bojkotuje izbore. Gotovo sam sigurna da će promeniti mišljenje, to je i moja preporuka. Mislim da je u skladu sa normama i demokratskim standardima i molim ih da prihvate moju preporuku. Što se tiče unutrašnje destabilizacije, čini mi se da smo uspeli polako da smirimo strasti. Najviše volim transparentnost, da narod sve vidi. Destabilizacija, borićemo se protiv toga, političkim sredstvima, razgovorom - istakla je Ana Brnabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike