Kurti odgovorio na sankcije SAD: Ne mogu postojati pojedinci iznad zakona i moćniji od države (VIDEO)

30.05.2023

20:34

0

Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talac, njeno sprovođenje je garancija mira i bezbednosti, bez obzira na pretnju ili opasnost - naveo je Kurti

Kurti odgovorio na sankcije SAD: Ne mogu postojati pojedinci iznad zakona i moćniji od države (VIDEO)
Aljbin Kurti - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u video poruci javnosti odgovorio na objavu američkih sankcija Kosovu, koje su posledica nasilja na severu, rekavši da je tzv. Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, a da se "demokratija ne može suspendovati, niti može da bude nečiji talac". Kurti je u obraćanju naveo da gradonačelnici izabrani 23. aprila, uprkos slaboj izlaznosti na izborima, zbog bojkota koji je, kaže, nametnut kosovskim Srbima, i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima.

Stoga imaju punu, bezuslovnu i nepokolebljivu podršku vlade.

- Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talac, njeno sprovođenje je garancija mira i bezbednosti, bez obzira na pretnju ili opasnost - naveo je Kurti.

On je rekao i da je Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu, sa bezbednosnim i institucijama vlasti koje su stručne i dele vrednosnu orijentaciju sa zapadnim društvima.

- Juče je konačno dokazano svima nama sa kim se suočavamo: grupama ekstremne desnice sa maskama, koje vandalizuju, napadaju, pale sve što ne smatraju srpskim i koje uzdižu nacionalističke i šovinističke simbole... Ekstremisti imaju svoje ime. Oni nisu narod. Srpska zajednica mora biti oslobođena od njih. Većinu smo identifikovali juče i danas. Ne mogu postojati pojedinci ili grupe iznad zakona i moćnije od države. Takvi su multimilionerski kriminalci poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića. Oni su veliki biznismeni i 'vlasnici' šverca, koji uslovljavaju svoje siromašne radnike nasilnim protestima. U stvari, ovo je put njihovih gazda u Beogradu: put Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića - tvrdi Kurti.

Naveo je da zna da je juče i danas na skupovima bilo i mirnih demonstranata, ali da protesti nisu bili mirni.

- Protest koji napada policiju koja održava red i sprovodi zakon, pripadnike Kfora koji održavaju mir i stabilnost i novinare koji izveštavaju o dešavanjima sa terena, nije protest zbog opštine, već za vlast. Na Kosovu se vlast može dobiti samo putem izbora. Ne nasiljem i zločinom - dodao je Kurti.

Prema njegovim rečima, policija i KFOR predstavljaju granicu između "nasilnih ekstremista i mirnih institucija".

Kurti je kazao i da su kosovske institucije u poslednjih nekoliko sati intenzivirale komunikaciju sa međunarodnim partnerima, jer je zajednički cilj da se smiri situacija.

- Ali, pored briga, juče nam se pred očima pokazalo da su nam zajedničke i pretnje i opasnosti - uveren je Kurti.

Povređenima je poželeo potpun i brz oporavak, a zahvalio se načelnicima opština koji su, kaže, i pored teškoća pokazali iskrenu volju da služe građanima, što se i u ovakvim situacijama dokazuje.

Zahvalio se i kosovskim policajcima, koji su, "uprkos tenzijama i napadima, obavljali svoje dužnosti sa najvišim profesionalizmom", kao i pripadnicima Kfora koji, "uprkos stranim namerama za destabilizacijom, održavaju mir i bezbednost".

- Zahvaljujem se novinarima i medijima koji su nam, uprkos opasnostima i neizvesnosti, doneli pravo lice nasilnih protesta milicije u glasu i slici. I posebno se zahvaljujem građanima Kosova na ukazanom poverenju i podršci - rekao je Kurti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike