Ana Brnabić: Sve izbore kojima je vreme bilo u julu i avgustu raspisaćemo za 2. juni

18.04.2024

12:14 >> 12:45

0

Nastavljaju se razgovori sa svim grupama oko formiranja radnih tela nesmanjenom dinamikom i nastavljamo da radimo na primeni ODIHR preporuka

Ana Brnabić: Sve izbore kojima je vreme bilo u julu i avgustu raspisaćemo za 2. juni
Copyright Tanjug/Video

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić drži konferenciju za novinare.

-Nakon 17 dana razgovora sa svim poslaničkim grupama ili onima koji su se odazvali na dijalog, iscrpljivanjem svih mogućnosti, u konsultacijama sa predsednikom Srbije prihvatićemo zahtev opozicije okupljene oko "Srbija protiv nasilja", koji su mi predali i raspisaćemo sve izbore kojima je vreme padalo za juli i avgust i raspisaćemo ih za 2. juni. Ovo će zahtevati izmenu zakona i važno je da to uradimo čim pre, pa je moja molba službama i svim poslaničkim grupama da to završimo danas popodne. Očekujem da predlog izmena zakona potpiše najveći broj poslanika, da pokažemo jedinstvo u teškim trenucima", rekla je predsednica Skupštine.

-U ovom trenutku postoji dvotrećinska većina da se napravi presedan i dalje smatram da je ovo presedan. Da li će ubuduće biti dvotrećinska većina da se ovakav presedan napravi, ne verujem. Situacija u kojoj se nalazi naša zemlja je izuzetno teška. Ti pritisci su svakodnevni, nama treba što veća unutrašnja stabilnost, jedinstvo, što veća politička kohezija, da svi prekinemo da se delimo i da se borimo za nacionalne interese. Za to trebaju i vreme i energija. Da su drugačije okolnosti, verovatno bi i odluka bila drugačija, rekla je Brnabić.

Tanjug/Video
 

 

-Dobro je da imamo rezultat u ovom dijalogu, koji je trajao 17 dana. Ne mislim da je ovo najbolja opcija. Mislim da je bila bolja ona koju smo mi predložili, da izborni ciklus u Beogradu završimo 2. juna. Davala sam sve od sebe. Imali smo taj rok do 18. aprila. Kad pregovaram pregovaram u najboljoj veri. Mora se naći kompromis. Ovo je taj kompromis. Opozicija je dobila skoro sve što su želeli, a mi smo pokazali ozbiljnost. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo. Razgovarali smo o formiranju radnih tela i to je neki rezultat. Idemo dalje. Da završimo sa izborima i da se onda bavimo nekim drugim stvarima, poručila je Ana Brnabić.

-Protiv Ustava je da prekinem sve izborne radnje, rekla je Brnabić.

-Jutros je služba Narodne skupština nastavila razgovore sa svim grupama oko formiranja radnih tela. Zahvalnost jer svi učestvuju u tome. To se nastavlja nesmanjenom dinamikom. Nastavljamo da radimo na primeni ODIHR preporuka. Birački spisak, formiraćemo i to radno telo, radićemo transparentno, i medijska scena je tema, ne možemo da utičemo na uređivačku politiku, ali ćemo raditi i što više uspemo da implementiramo do 2. juna to bolje. Odluku sam donela ja, nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem. Nakon jučerašnje konferencije u Skupštini odletela sam bila u London na sastanak, vratila se noćas i imala konsultacije sa predsednikom Vučićem. Presedan će biti da svi zajedno izglasamo ovaj novi zakon, to će biti dobar presedan za naše društvo, poručila je Brnabić. 

Tanjug/Video
 

 

-Usvajanje rezolucije o Srebrenici dodatno će destabilizovati region. NATO snage guraju rezoluciju u UN i znaju da će njeno usvajanje na GS UN izazvati dodatne podele i nestabilnosti u BiH i spremaju se očigledno na to. To će biti podrivanje mira u BiH i na Zapadnom Balkanu, ne žele da daju šansu dijalogu, akumuliraju trupe kako bi sprečili eskalaciju. Eskalacija se sprečava dogovorom, dijalogom, nemojte da lomite UN, nemojte da pravite presedane koji će dodano da destabilizuju svet. Za njih ne važe nikakve povelje, a sve mogu da reše nasiljem. Nadam se da će čuti poruku da se napravi neki konsenzus i da ne smeju da zaobilaze Predsedništvo BiH jer ovako direktno podrivaju Dejtonski mirovni sporazum. Očigledno to znaju jer ne odgovaraju dijalogom, nego trupama. Od nas kao potpisnika je da se borimo za mir. Predsednik Vučić radi dan i noć, razgovara sa predsednicima, predsednicima vlada, stručnjacima koji su se aktivirali sada jer ako ovaj presedan prođe u UN neka nam je Bog u pomoći jer će to otvoriti Pandorinu kutiju, rekla je Brnabić.  

Na pitanje na koji način objedinjavanje lokalnih i beogradskih izbora utiče na odbranu nacionalnih interesa, Brnabić je podsetila da je uloga Skupštine jedna od najvažnijih pored predsednika i Vlade Srbije u odbrani nacionalnih interesa.

-Borba koja se vodila u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope je borba koju vode poslanici i parlament. Umesto da se bavimo tom borbom 24 sata sedam dana u nedelji mi smo se bavili lokalnim izborima. Sada smo sklonili sa dnevnog reda tu temu i sada ćemo moći da se bavimo i razgovaramo sa partnerima da nam pomognu da sačuvamo nacionalne interese i da sačuvamo istinu pravdu i međunardoni pravni poredak. Sada imamo priliku da se bavimo nacionalnim interesima i ODIHR preporukama, zaključila je Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike