Nemački stručnjak za spoljna pitanja: Tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, to je propala država

30.05.2023

21:05

0

Petr Bistron je zatražio od nemačke vlade da pod hitno prekine svoje aktivnosti u vezi prijema tzv. Kosova u Savet Evrope

Nemački stručnjak za spoljna pitanja: Tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, to je propala država
Petr Bistron - Copyright Foto: Profimedia

Poslednja eskalacija nasilja na Kosovu je pokazala da tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, ocenio je portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron.

"Ovaj region ostaje bure baruta, čijim prijemom u Savetu Evrope i EU bi samo uvezli probleme u naše institucije, koje bi tako destabilizovali", objasnio je on.

Bistron je, u saopštenju, zatražio od nemačke vlade da pod hitno prekine svoje aktivnosti u vezi prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

„Projekat tzv. Kosova je propao - 24 godine svestrane brige o tzv. Kosovu od strane NATO-a, EU, UN i nemačke razvojne pomoći ostavile su duboko korumpiranu, kriminalnu i neodrživu konstrukciju koja je politički i etnički fragmentirana. Kontinuirano učešće nemačke vojske u misiji Kfor više nije opravdano, bar od martovskih nereda 2004. godine, koji su bili usmereni protiv srpske manjine. Poslanička grupa AfD traži da se ova misija konačno okonča i da se nemački vojnici povuku sa Kosova", istakao je Markus Fronmajer zadužen za razvojnu pomoć.

 

 

On je dodao da je tzv. Kosovo, koje je nasilno otcepljeno vojnim sredstvima od SRJ, bitno za SAD, jer tamo imaju svoju vojnu bazu koja je važna ispostava za geostrateško širenje sfere uticaja Amerike u jugoistočnoj Evropi.

„O toj temi bi trebalo da se raspravlja u Bundestagu“, kaže Fronmajer.

Situaciju na Kosmetu pratite na našem blogu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike