Sedmica u svetu: Odlazak Kurca, Putinov bes, krvožedni tinejdžer i kovidov inat

05.12.2021

20:22

0

Austrija je ponovo ostala bez kancelara i ubrzo dobila novog, Lukašenko je pokazao da se ne plaši Zapada, a nova nemačka vlada počela je, u dogovoru sa starom, da preduzima prve korake

Sedmica u svetu: Odlazak Kurca, Putinov bes, krvožedni tinejdžer i kovidov inat
Kolaži - Copyright AP Tanjug Darko Bandic Frank Molter Mikhail Metzel

U nedelji za nama (29. novembra - 5. decembra) ceo svet je strepeo od omikron soja, dok su velike sile imale i druge brige. Tenzije između Rusije i Amerike ponovo su se pojačale, zbog čega je bilo i ozbiljnih pretnji, a SAD su svoje pipke pustile i na Kinu, na koju su nastavile da vrše pritisak. Austrija je ponovo ostala bez kancelara i ubrzo dobila novog, Lukašenko je pokazao da se ne plaši Zapada, a nova nemačka vlada počela je, u dogovoru sa starom, da preduzima prve korake.

Definicija rasula

Slobodarska partija Austrije (FPO) podnela je prijavu protiv austrijskog kancelara Aleksandera Šalenberga, kao i drugih političara koji su učestvovali u humanitarnoj emisiji na javnom servisu ORF „Svetlost u tami", zbog navodne žurke posle snimanja koja je održana bez obzira na stroge epidemiološke mere koje važe u ovoj zemlji. Parlament je u utorak odlučio da produži karantin za sve do 12. decembra, a situacija u bolnicama toliko je dramatična da lekari moraju da odlučuju koji od ugroženih pacijenata će dobiti krevet na odeljenju intenzivne nege

U medijima je kao bomba odjeknula vest da je Sebastijan Kurc, doskorašnji kancelar, odlučio da podnese ostavku na mesto lidera OVP i da se potpuno povuče iz politike. O razlozima zbog kojih je rešio da uradi to pričao je na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak, a kasnije istog dana ostavku na mesto kancelara podneo je i čovek koji ga je zamenio na toj funkciji, Aleksander Šalenberg.

Već sutradan OVP je izabrala novog lidera i samim tim i kancelara Austrije - Karla Nehamera, koji je bio očekivani kandidat. Njegov izbor je dobra vest za Balkan, naročito za Srbiju kojoj je naklonjen, a politička previranja u Austriji u poslednjoj deceniji doprinela su tome da ova zemlja po broju kancelara u poslednjih 10 godina nadmaši čak i Italiju. Bez obzira na sve turbulencije, plan o uvođenju obavezne vakcinacije i dalje je aktuelan, a trenutno se radi na usvajanju zakona kojim bi se to regulisalo.

Karl Nehamer; AP Photo/Ronald Zak
 

Goropadni ruski medved

Nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i lidera Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, koji je održan 16. juna u Ženevi, u poslednjih nekoliko dana dosta se pričalo o njihovom narednom „susretu". Njih dvojica se najverovatnije neće lično videti, ali je potvrđeno da će razgovarati, a datum njihovog susreta i glavne teme obelodanjeni su danas (u nedelju). Usred tenzija na granici sa Ukrajinom, za koju zapadni mediji pišu da je ugrožena zbog ruskih vojnika koji se „nagomilavaju na njoj", Putin je predstavio novo i neobično oružje, naoružanog i kamufliranog robota.

Povodom Ukrajine oglasila se i portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je kritikovala Brisel zbog naoružavanja Kijeva. I ruski predsednik upozorio je da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako NATO pređe njene „crvene linije" u vezi sa Ukrajinom, objasnivši da će Moskva kao „okidač" smatrati razmeštanje određenih ofanzivnih raketnih kapaciteta na tlu Ukrajine. Predsednik SAD reagovao je na Putinove izjave, istakavši da ne prihvata „crvene linije“ koje je on pominjao, što govori u prilog tome da će razgovor lidera ove dve svetske sile biti u najmanju ruku tenzičan. Za to vreme u medije je dospela informacija da su američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imali žučnu raspravu oko Ukrajine na večeri u Stokholmu.

Entoni Blinken i Sergej Lavrov; Jonathan Nackstrand/Pool Photo via AP
 

Da je ozbiljna u svojim opomenama Rusija je pokazala odlučivši da protera američke diplomate, što je reakcija na sličnu odluku Vašingtona. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, kada je upitan kolika je verovatnoća da će na istoku zemlje biti rata, da je „mogućnost neprijateljskih akcija u Ukrajini i dalje velika“, dok je Zaharova nazvala SAD agresorom, podsetivši na ratove novijeg datuma koje je Amerika vodila „u ime demokratije".

Beloruski inat

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stao je na stranu Rusije, istakavši da će biti uz Moskvu ukoliko Zapad pokrene sukob na rusko-ukrajinskoj granici. Osim toga, reagovao je i na pretnje NATO-a, rekavši da će Belorusija ponuditi Rusiji svoju teritoriju za razmeštanje nuklearnog naoružanja ako nuklearno oružje zemalja Alijanse bude u Poljskoj, ističući i da je njegova zemlja spremna da uzvrati adekvatnim merama za sankcije koje su joj uvele SAD i njihovi saveznici. Sa druge strane, Poljska je donela nevakidašnji zakon kojim je medijima zabranila pristup granici s Belorusijom.

Crveno svetlo nemačkog semafora

Kristijan Lindner, Olaf Šolc, Analena Berbok, Robert Habek; Profimedia
 

Lider Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc, koji bi uskoro trebalo da preuzme funkciju kancelara, prema rečima neimenovanog izvora, podržava inicijativu da vakcinacija protiv kovida 19 bude obavezna i da se nevakcinisanima zabrani ulazak prodavnice. Ipak, prvobitno je donesena blaža mera - u četvrtak je saopšteno da se u Nemačkoj uvodi karantin za nevakcinisane, ali nije precizirano od kada do kada će on važiti.

Za odlazeću kancelarku Angelu Merkel, koja je 16 godina vladala Nemačkom, organizovan je svečani ispraćaj u političku penziju uz baklje, oficire i pesmu, a za to vreme Šolc se pripremao za preuzimanje funkcije. Šta se može očekivati od novog nemačkog kancelara koji je najavio velike promene i zbog čega se njegovi koalicioni partneri vode kao „opasni igrači" možete pročitati OVDE.

Zahuktavanje

Erik Zemur; Profimedia
 

Erik Zemur, francuski političar čija je popularnost porasla u proteklih nekoliko meseci, posetio je Marsej tokom prošlog vikenda i tom prilikom pokazao srednji prst jednoj neistomišljenici, koja mu nije ostala dužna. Već narednog dana francuski Tramp, kako ga zovu kritičari, odlučio je da se zvanično kandiduje, a šta je poručio u predizbornom spotu možete pogledati i pročitati OVDE. Sa druge strane, njegov protivkandidat, aktuelni predsednik Emanuel Makron, koncentrisao se na rivalstvo sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, koga je javno nazvao klovnom.

Riba smrdi od glave

Iako američki predsednik Džo Bajden konstantno poziva građane da nose maske u zatvorenim prostorima, viđen je kako u javnosti čini upravo suprotno, što je izazvalo polemiku na društvenim mrežama. Zbog toga su se mnogi novinari na konferenciji za medije uplašili za njegovo zdravlje kada su čuli da je promukao i kada se zakašljao pred njima, nakon čega se on pravdao govoreći da je u pitanju obična prehlada.

Džozef Bajden; Profimedia
 

SAD i Evropska unija izrazile su u četvrtak „snažnu zabrinutost" zbog kineskih „problematičnih i jednostranih akcija“ u Južnom i Istočnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu, čime je još jednom izvršen pritisak na Kinu, u čija unutrašnja pitanja se mešaju godinama unazad. Sa druge strane, Amerika, po svemu sudeći, ima ozbiljan problem u svom dvorištu. Naime, američki milijarder tvrdi da postoji veoma velika opasnost da Sjedinjene Američke Države skliznu u građanski rat u narednih 10 godina zbog izuzetne podeljenosti u zemlji.

Krvožedni tinejdžer

Petnaestogodišnji dečak otvorio je vatru u srednjoj školi u Mičigenu u utorak iz poluautomatskog pištolja koji je njegov otac kupio nekoliko dana ranije, ubivši četiri druga učenika i ranivši još sedmoro ljudi pre nego što je uhapšen. Uskoro je otkriveno više detalja, a ispostavilo se da je problematični tinejdžer i ranije imao posla s policijom. Objavljen je i uznemirujući snimak koji je nastao tokom pucnjave i koji se brzo proširio društvenim mrežama, a nedugo zatim obelodanjen je i identitet dečaka koji je ubio četvoro vršnjaka. Ispostavilo se da je krvavi pir mogao da bude sprečen da su dečakovi roditelji reagovali ne vreme, pa ih je policija uhapsila nakon potrage pošto su bili u begu i sada će i oni odgovarati za zločin svog sina.

Novo poglavlje starog filma strave i užasa

Osobe koje odbiju da nose maske u javnom prevozu ili u prodavnicama u Velikoj Britaniji biće kažnjene sa 200 funti (oko 235 evra) za prvi prekršaj - osim ove, Boris Džonson je vratio još neke stare epidemiološke mere zbog sve gore situacije u zemlji. Rusija, sa druge strane, trijumfuje hvaleći se novim preparatom za borbu protiv koronavirusa, dok se farmaceutski giganti zbog omikron soja utrkuju ko će pre napraviti vakcinu prilagođenu njemu. Ove sedmice naučnici su otkrili još uznemirujućih detalja o novom soju, a SZO je posebno upozorila jednu grupu ljudi.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen počela je da razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio da su mere zabrane putovanja, nametnute zbog kovida 19, „ne samo duboko nepravedne i kažnjive, već i neefikasne". Dobra vest je da je pronađeno antitelo koje neutrališe sve sojeve korone, a loša je da se omikron približio našoj zemlji pošto je detektovan u Grčkoj. Otkriveni su neobični simptomi kod zaraženih ovim novim sojem, koji je do sada lociran u 38 zemalja sveta. I Švajcarska je odlučila da uvede nova ograničenja, dok je na ulicama Austrije u subotu vladala anarhija - održano je 27 protesta, na policiju su bacane kamenice, a ona je hapsila izgrednike. Da su koronavirus i obavezna vakcinacija postali političko oružje potvrđuje se iz dana u dan, što se naviše vidi upravo po protestima. Kome odgovaraju demonstracije zbog epidemioloških mera i kakvu korist oni imaju od toga možete pročitati OVDE. Ubijen dan nakon rođendana, jurili su ga kao divlju životinju: Tri teorije kruže - ko je likvidirao Pabla Eskobara? (FOTO/VIDEO) Talas velikih krađa pogodio SAD: Grupe upadaju u luksuzne radnje i grabe šta stignu! Stručnjaci objašnjavaju šta se krije iza toga (VIDEO) Crvena planeto, stižemo! Kolonizacija Marsa je već počela, a šta se može očekivati kad na njega dospeju ljudi (FOTO/VIDEO) Ova žena preživela je "Titanik" i još dva stravična brodoloma: Vajolet je prozvana "nepotopivom princezom" (FOTO/VIDEO) Grad koji je opasan i po same meštane: Nalazi se u polarnom krugu, a ovako je postao jedno od najzagađenijih mesta na svetu (VIDEO) Otkriveni detalji bludnog života španskog kralja: Tri najveće firme zanosnoj glumici platile milione da bi ćutala o aferi Zastrašujući kult sudnjeg dana: Članovi lomili sebi noge kako bi dokazali lojalnost vođi, ni deca nisu bila pošteđena monstruoznosti Za ovu kompaniju je malo ko čuo, a skoro da poseduje ceo svet: Vodi je tajanstveni "kralj Volstrita" (VIDEO) Kad narko-karteli imaju državu: I predsednik bio umešan u trgovinu drogom, a sada jedna žena želi sve da promeni Luksuzni automobili, nakit, umetnička dela i nekretnine: Od čega se sve sastoji veliko bogatstvo kraljice Elizabete II Amerika se (nije) vratila: U Evropi raskrinkavaju obmanu SAD, EU sve manje krije ogorčenost

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike