Hitno se oglasili iz SZO: Omikron otkriven u najmanje 38 zemalja - poslato važno upozorenje

04.12.2021

07:56

0

Iz SZO su poručili da ne treba paničiti zbog novootkrivenog soja korona virusa

Hitno se oglasili iz SZO: Omikron otkriven u najmanje 38 zemalja - poslato važno upozorenje
korona covid - Copyright AP Photo/Michael Probst

Omikron varijanta korona virusa otkrivena je u najmanje 38 zemalja na svetu, ali još nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je upozorila da bi moglo proći više nedelja dok se ne utvrdi koliko je ova varijanta zarazna, da li izaziva težu bolest i koliko su efikasni tretmani i vakcine protiv nje, preneo je "Gardijan".

- Naći ćemo odgovore koji su svima potrebni - rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan. SZO je juče saopštila da još nije videla bilo kakve izveštaje o smrtnim slučajevima povezanim sa omikronom, ali je širenje nove varijante dovelo do upozorenja da bi ona mogla da bude uzrok više od polovine slučajeva kovid-19 u Evropi u narednih nekoliko meseci.

Iz SZO su poručili da ne treba paničiti zbog novootkrivenog soja korona virusa. Glavna naučnica SZO Sumnja Svaminatan juče je izjavila da se situacija ne razlikuje mnogo u odnosu na onu od pre godinu dana, preneo je BBC.

Ona je na konferenciji agencije Rojters rekla da je omikron visoko zarazan, pozivajući se na podatke iz Južnoafričke Republike.

Svaminatanova je napomenula da postoji mogućnost da ova varijanta postane dominantna u celom svetu, ali da se to ne može sa potpunom sigurnošću zaključiti i istakla da je delta varijanta i dalje najdominantnija. Sa svoje strane izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva izjavila je juče da bi nova omikron varijanta mogla da uspori globalni ekonomski oporavak, baš kao što je to uradila delta varijanta.

- Čak i pre dolaska ove nove varijante, bili smo zabrinuti da oporavak... pomalo gubi zamah - rekla je ona. Prema rečima Georgijeve, nova varijanta koja se može vrlo brzo proširiti može narušiti samopouzdanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike