Uzvraćaju udarac: Rusija proteruje američke diplomate posle odluke Vašingtona

01.12.2021

11:22

0

Zvanični Vašington naložio je ranije da 27 ruskih diplomata napusti SAD do 30. januara 2022. godine

Uzvraćaju udarac: Rusija proteruje američke diplomate posle odluke Vašingtona
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Zaposleni u američkoj ambasadi koji u Moskvi borave više od tri godine trebalo bi da do 31. januara 2022. godine napuste Rusiju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zvanični Vašington naložio je ranije da 27 ruskih diplomata napusti SAD do 30. januara 2022. godine, prenosi RIA Novosti.

Zaharova je naglasila da ovakva odluka nije izbor Rusije, jer su SAD, kako kaže, „nametnule sličnu igru", nakon što je Stejt department 2020. godine jednostrano uveo trogodišnje ograničenje u trajanju službenih putovanja za zaposlene u ruskoj ambasadi u Vašingtonu i generalnim konzulatima Rusije u Njujorku i Hjustonu.

- Do 1. jula sledeće godine, ako Vašington ne odustane od trogodišnjeg pravila i ne napravi kompromis, osoblje će i dalje odlaziti u broju srazmernom broju Rusa koji je najavio Stejt department - dodala je Zaharova.

Američki predsednik Džo Bajden otkrio je prošlog meseca da se broj američkog osoblja u Rusiji smanjio na 120 sa 1.200 početkom 2017. godine, i rekao da je teško nastaviti operacije tamo kada je ograničeno samo na „prisustvo čuvara“.

Profimedia
 

Vašington je takođe naredio zatvaranje svojih konzulata širom najveće zemlje na svetu.

Rusija je, sa druge strane, postavila pitanje zašto predstavništva SAD zahtevaju toliko zaposlenih za obradu konzularnih dokumenata.

Zaharova je takođe osudila taj potez, napomenuvši da su američke diplomate „tehničku proceduru, rutinsku za 21. vek, pretvorile u pravi pakao“, i rekla da američki izaslanici „dugi niz godina uništavaju sistem konzularnih službi u Rusiji”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike