SZO ima važan savet za posebnu grupu ljudi, ali i zahtev za sve države!

01.12.2021

07:04

0

Preliminarni dokazi sugerišu da omikron ima povećan rizik od reinfekcije u poređenju sa drugim varijantama

SZO ima važan savet za posebnu grupu ljudi, ali i zahtev za sve države!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Usred širenja omikron varijante koronavirusa, Svetska zdravstvena organizacija izdala je novi savet pozivajući neke ljude, uključujući starije od 60 godina, da ne putuju u inostranstvo.

Međunarodno zdravstveno telo izdalo je savet u kojem se navodi da se još uvek mnogo ne zna o novoj varijanti, ali su istraživači primetili veliki broj mutacija, od kojih su neke za brigu.

Dok su studije o uticajima koje mutacije varijante mogu imati u toku, SZO je izdala obaveštenje u kojem savetuje onima sa povećanim rizikom od razvoja teške bolesti i smrti da izbegavaju međunarodna putovanja, uključujući ljude starije od 60 godina i one sa komorbiditetom, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

Preliminarni dokazi sugerišu da omikron ima povećan rizik od reinfekcije u poređenju sa drugim varijantama, a SZO očekuje da će više zemalja otkriti infekcije dok pojačavaju napore za praćenje i sekvencioniranje.

Savet je izdat kako bi zemlje i pojedince informisali o načinima za zaustavljanje njegovog širenja, uključujući apelovanje na zemlje da primene pristup zasnovan na dokazima i riziku u sprovođenju mera putovanja.

Pixabay
 

Južna Afrika je prvi put prijavila ovu varijantu SZO 24. novembra, što je navelo 56 zemalja da uvedu ograničenja putovanja, uključujući zabranu putovanja ka južnoafričkim državama, kako bi sprečile širenje varijante.

Zdravstveni zvaničnici SZO upozorili su na opštu zabranu putovanja, rekavši da one ne sprečavaju međunarodno širenje bolesti dok "stavljaju težak teret na živote i sredstva za život i potencijalno utiču na globalne zdravstvene napore destimulišući zemlje da ne prijavljuju i dele informacije o epidemijama".

Južna Afrika, jedna od zemalja na meti zabrane putovanja, kritikovala je te poteze kao "kažnjavanje jer poseduje tehnologiju i znanje da može da otkrije tu varijantu".

Podsetimo, Grčka je saopštila da će sa 100 evra kazniti građane starije od 60 godina koji nisu primile ni prvu dozu vakcine.

Grčku je pogodio novi talas zaraze i povećanje u broju slučajeva novoobolelih.

Mera će stupiti na snagu od 16. januara, a neće biti izuzetaka, osim kod ljudi koji iz medicinskih razloga nisu mogli da prime vakcinu.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike