Otrovne strelice: SAD i EU zabrinute zbog jednostranih akcija Kine

02.12.2021

22:37

0

Zajedničko saopštenje usledilo je nakon razgovora u Vašingtonu

Otrovne strelice: SAD i EU zabrinute zbog jednostranih akcija Kine
kina - Copyright Youtube/PBS NewsHour

SAD i Evropska unija izrazile su danas snažnu zabrinutost zbog kineskih „problematičnih i jednostranih akcija“ u Južnom i Istočnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.


Zajedničko saopštenje usledilo je nakon razgovora u Vašingtonu, koje su predvodili Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino.

Šerman i Sanino su kopredsedavali danas drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Evropska komisija objavila je juče novu evropsku investicionu strategiju "Global gejtvej" kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblasti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da "Global gejtvej" mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim „Pojasom i putem“ koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike