Zaharova poručila Briselu: "Umesto naoružavanja Ukrajine, bolje se uzdržite od koraka koji joj nanose štetu"

29.11.2021

22:54

0

Zaharova je apelovala na EU da „još jednom pažljivo pročita rezoluciju 2202 (2015) Saveta bezbednosti UN

Zaharova poručila Briselu: "Umesto naoružavanja Ukrajine, bolje se uzdržite od koraka koji joj nanose štetu"
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/RT France

Rusija poziva Evropsku uniju da se uzdrži od koraka i izjava koji nanose štetu procesu mirnog regulisanja sukoba u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom zahteva EU da Moskva poništi ukaz o pružanju humanitarne podrške Donbasu.

- Upoznati smo sa pomenutom izjavom EU. Nismo iznenađeni. Nažalost, tokom proteklih godina od početka konflikta EU je u više navrata pokazala politički angažman i pristrasnost, solidarišući se sa kijevskim vlastima i zatvarajući oči na njihovo odsustvo želje da primene paket mera predviđen Minskim sporazumom, kao i na ograničavanje zakonitih prava i interesa stanovništva zemlje koje nije ukrajinsko. Prinuđeni smo da konstatujemo da takvim postupcima EU ni na koji način ne doprinosi napretku političkog regulisanja situacije u Ukrajini - rekla je portparolka.

S tim u vezi, Zaharova je apelovala na EU da "još jednom pažljivo pročita rezoluciju 2202 (2015) Saveta bezbednosti UN, kojom je odobren Minski paket mera i pozdravljena deklaracija lidera 'normandijskog formata' u znak podrške tih mera, kao i da objektivno prouči stanje stvari u Ukrajini i uzdrži se od izjava koje štete procesu mirnog političkog rešavanja te unutrašnje ukrajinske krize uz posredovanje Rusije, Nemačke, Francuske i OEBS-a“.

Prema rečima diplomate, ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina o pružanju humanitarne pomoći Donbasu diktiran je planovima zaštite ljudskih prava, principa i normi međunarodnog humanitarnog prava i usvojen je kao izuzetak za period „pre političkog rešavanja situacije“.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike