Ovo je dečak (15) koji je pucao u školi i ubio četvoro: Hvalio se očevim pištoljem, maltretirali ga vršnjaci (FOTO)

01.12.2021

21:37

1

Sudiće mu se kao odraslom, a jedna od optužnica je i za terorizam

Ovo je dečak (15) koji je pucao u školi i ubio četvoro: Hvalio se očevim pištoljem, maltretirali ga vršnjaci (FOTO)
AP Photo/Paul Sancya; Instagram/Ethan.crumbley

Učenik (15) koji je otvorio vatru u srednjoj školi Oksford, u Mičigenu, i tom prilikom ubio četvoro tinejdžera, identifikovan je kao Itan Krambli.

Ubijeni su Hana St. Džulijana (14), Tejt Majer (16), Medison Boldvin (17) i Džastin Šiling (star 15 ili 17 godina). Ranjeno je još sedam ljudi.

 

 

Kako prenosi Dejli mejl, Krambli je često bio maltretiran u školi, a odrastao je u Oksfordu sa roditeljima Džejmsom i Dženifer.

Za sada nije poznat jasan motiv napada, ali se po školi priča da je Krambli često bio meta vršnjačkog  nasilja.

Nekoliko dana uoči napada, na Instagramu je postavio sliku očevog pištolja. Njegov nalog na toj društvenoj mreži je u međuvremenu ugašen, a internet su preplavile njegove slike, od pre tri godine, kada mu je bilo 12.

Krambli će biti optužen za terorizam i prvostepeno ubistvo po četiri tačke, napad sa namerom za ubistvo po sedam tačaka, kao i posedovanje oružja. Sudiće mu se kao odraslom.

Prema rečima tužioca, ovo nije bio "impulsivni napad".

Moguće je da će i proitv njegovog oca biti podignuta optužnica jer nije osigurao da oružje bude van domašaja deteta.

Nije poznato da li je poznavao lično sve žrtve ili su upucane nasumično.

Policajci su pronašli pištolj "sig sauer" od 9 mm, koji je kupio Kramblijev otac. Kako su kasnije naveli, osumnjičeni je ispalio najmanje 12 metaka i imao je još 7 u rezervi, kada se predao policiji.

AP Photo/Paul Sancya
 

Na društvenim mrežama pojavio se zastrašujući snimak u kom se vide učenici koji se skrivaju u zabarikadiranoj učionici dok napadač pokušava da ih nagovori da izađu, pričajući im da je šerif.

- Odeljenje šerifa. Možete da izađete - vikao je on đacima koji su se skrivali iza stolova, dok je on stajao ispred vrata učionice.

 

 

Ipak, razotkrio se kad je slučajno izgovorio reč "bro" (brate), zbog čega su se učenici uspaničili. Kad su shavtili da nije reč o policajcu nego o napadaču, pobegli su kroz prozore.

U trenutku napada spasilačke službe primile su više od sto poziva iz škole.
Među ranjenima je i jedna nastavnica, a pojedinci su zadobili povrede opasne po život, uključujući i jednu devojčicu (14) koja je na respiratoru.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi