Austrija nadmašila i Italiju: Od Kurcovog sistema neće ostati ništa, dolazi novo doba

04.12.2021

09:59

0

Nove ličnosti u vladi nagoveštaj su budućih promena

Austrija nadmašila i Italiju: Od Kurcovog sistema neće ostati ništa, dolazi novo doba
Tan2021-12-3_12263259_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Odlaskom Sebastijana Kurca sa mesta kancelara i lidera stranke, "sive eminencije” u Narodnoj partiji Austrije (OVP), guverneri pokrajina iz redova narodnjaka, povratili su svoju moć u stranci.

To se jasno vidi na osnovu sastava budućih članova vlade pod kancelarom Karlom Nehamerom.

Od Kurcovog "tirkiznog sistema" ostalo je samo nekoliko ličnosti, a "crne" pokrajine su preuzele diktiranje kursa u OVP.

Nove ličnosti u vladi, kao što su Magnus Bruner, koji će preuzeti resor finansija, Gerhard Karner, novi ministar unutrašnjih poslova, Martin Polašek na čelu resora obrazovanja, članovi su vlade koje su nametnule stranačke pokrajinske “eminencije”.

Pre svega je guverner pokrajine Donja Austrija Johana Mikl Lajtner uspela da proširi svoju moć u stranci, jer je njen kandidat budući ministar unutrašnjih poslova.

Pokrajina Štajerska uspela je da postavi Polašeka na mesto ministra obrazovanja.

AP Photo/Ronald Zak
 

U određivanju sastava nove vlade Nehamer je gledao da namiri sve pokrajine i tako dobije podršku ličnosti koje će od sada voditi politiku stranke iz senke.

Na taj način su stariji članovi, koje je Kurc svojim značajnim rezultatima saterao u ćošak, povratili moć i time, iako za sada ne još zvanično, vraćaju i staru političku boju stranke, iz tirkiznog u crno.

Odlaskom Kurca sa mesta kancelara i postavljanjem Aleksandera Šalenberga govorilo se o "kancelaru u senci", a sada će novi kancelar Nehamer imati čitav "tim iz senke", koji će preko njega rukovoditi zemljom, pošto neće moći zapostavljati njihove zahteve ako želi da ostane na vlasti.

Rekorderka po broju kancelara

Nehamer će biti šesti kancelar Austrije u poslednjih 10 godina, čime je ova zemlja pretekla Italiju, poznatu po menjanju vlada i njenih šefova.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

U takvu austrijsku statistiku čak nisu ni uračunati prelazni kancelari Rajnhold Miterlener i Hartvig Leger, dok je Italija od decembra 2011. promenila "samo" pet premijera.

Prethodnik Nehamera, Aleksander Šalenberg, ući će u istorijske anale kao kancelar sa najkraćim mandatom u posleratnoj Austriji od svega 56 dana.

Brojne promene na čelu austrijske vlade izazvale su i mnoge šale na društvenim mrežama.

Poznati austrijski komičar Mihael Niavarani napisao je: "Još tri kancelara i dolazi Božić".

Na to su mu mnogi odgovorili "2021. ući će u istoriju kao godina tri kancelara" ili "Uskoro će svako od nas moći da kaže da je jednom bio kancelar".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike