Amerika se (nije) vratila: U Evropi raskrinkavaju obmanu SAD, EU sve manje krije ogorčenost

04.12.2021

20:25

0

Bajden se predstavljao kao potpuna suprotnost Trampu, a ispostavilo se da vodi sličnu politiku

Amerika se (nije) vratila: U Evropi raskrinkavaju obmanu SAD, EU sve manje krije ogorčenost
Tan2021-12-4_3152194_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden još u februaru je izjavio da se „Amerika vratila“, ali se to, po svemu sudeći, ne oseća tako u Ženevi. Uoči najvažnijeg skupa Svetske trgovinske organizacije (STO), konferencije ministara koja se obično održava na svake dve godine, zaprepastili su se što Vašington ne pokazuje oduševljenje zbog povratka u multilateralnu trgovinu, nego što je i dalje skeptičan u pogledu ponovnog angažovanja u instituciji za koju smatra da ne uspeva da se suprotstavi kineskom ekonomskom modelu.

Ministarski sastanak 164 članice STO trajao je od 30. novembra do 3. decembra, ali stručnjaci nisu očekivali da bi to moglo da reši probleme u trgovini.

Nekoliko diplomatskih foruma neskriveno se radovalo kraju ere američkog predsednika Donalda Trampa, koji je kritikovao STO zbog popustljivosti prema Pekingu i zaustavio najviši svetski trgovinski sud tako što je stavio veto na imenovanje njegovih sudija. Ipak, ispostavilo se da je Bajden doneo samo promene u stilu, ali ne i u suštini. Njegova administracija je isto toliko fiksirana na ogromne državne subvencije Pekinga kao što je bila i Trampova, a vrhovni sud STO još uvek nema vođu zbog veta Vašingtona.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj zvuči popustljivije prema organizaciji od njenog prethodnika Roberta Lajtajzera.

Ketrin Taj; AP Photo/Rebecca Droke
 

- Dozvolite mi da počnem tako što ću potvrditi stalnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Bajdenova administracija veruje da trgovina i STO mogu biti sila dobra - rekla je ona tokom putovanja u Ženevu prošlog meseca.

To je mnogo drugačiji pristup od Trampovog, koji je čak zapretio da će povući Vašington iz STO.

- Postojala su zaista velika očekivanja u vezi sa onim što će nam reći o potencijalno konkretnijem ponovnom angažovanju u STO. Ali to se nije desilo. Bilo je to veliko razočarenje - rekao je jedan trgovinski diplomata sa sedištem u Ženevi, koji nije želeo da bude imenovan.

Paskal Lami, bivši generalni direktor STO i bivši komesar EU za trgovinu, složio se s tim.

- Mislim da je ono što se dogodilo pre otprilike godinu dana, barem otkako su SAD počele pomalo da pričaju o trgovini, i ono što je Ketrin Taj radila zapravo samo priča bez konkretnih poteza. Ako obratite pažnju na to u kom pravcu su se kretali do sada, vidite da je bilo nula konkretnih poteza - rekao je on za „Politico".

Uoči konferencije STO, SAD su imale nekoliko opipljivih proaktivnih predloga kojima su se mogle pohvaliti, bilo da se radi o trgovini i zdravlju ili o reformi STO.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci
 

Ipak, SAD nisu predstavile nikakav konkretan predlog teksta tokom prošle godine i ostale su relativno neutralne i oprezne tokom sastanaka. Osim toga, Vašington je pokušavao da razvodni političku deklaraciju o trgovini i zdravstvu dok se pripremao za sastanak ministara.

Hladni rat ispred organizacije

Hladni rat koji se vodi između SAD i Kine u središtu je mnogih problema koji stoje iza pokušaja oživljavanja multilateralizma.

Tokom prošlomesečne revizije kineske trgovinske politike STO, Vašington se obrušio na Peking, insistirajući na tome da međunarodni trgovinski sistem ne uspeva da se suprotstavi nepoštenoj praksi Kine 20 godina nakon što se pridružila ovom trgovinskom telu.

- Kina je iskoristila pravo članstva u STO da postane najveći trgovinski moćnik u STO, dok je udvostručila svoj državni, netržišni pristup trgovini, na štetu radnika i preduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama - rekao je Dejvid Bisbi, otpravnik poslova u misiji SAD pri STO.

Džefri Šot, viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson u Vašingtonu, sugerisao je da multilateralni pravni okviri ne uspevaju da drže korak.

Nicolas Asfouri/Pool Photo via AP
 

- Postoji velika zabrinutost da trenutna pravila ne pokrivaju kineske prakse koje izazivaju najviše problema - rekao je on.

Sa druge strane, Šot je upozorio da američka nasilna taktika takođe nije efikasan odgovor.

- Sjedinjene Američke Države, koristeći jednostranu prinudu, nisu nigde uspele da dobiju državnu podršku za javna preduzećima u Kini. Ako pričamo iskreno, pristup koji su Trampova i Bajdenova administracija do sada imale nije nigde urodio plodom - dodao je on.

Vašington je u maju predložio novu formulaciju za pregovore o ribarenju kako bi se prepoznala veza između prinudnog rada i ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova. Prelazak na pristup koji cilja na „prinudni rad“ naširoko se smatra napadom na Kinu, koja ne želi da se ovakva radna praksa maskira trgovinskom debatom, posebno pošto Peking pokušava da odbaci sve navode o represiji i prisilnom radu u regionu Sinđan.

- Tekst koji su Amerikanci predložili zapravo je deluje prilično naivno, da tako kažem, tako da niko zaista ne može da raspravlja o sadržaju. Problem je sistematski ugao i toga se Kinezi plaše - rekao je drugi diplomata iz Ženeve, koji je takođe želeo da ostane anoniman, dodajući da bi to mogao da bude presedan za druge pregovore STO.

Kapitol hil; Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite
 

Diplomate i posmatrači shvatili su da su Amerikanci hteli da postignu da se pravilnik o prinudnom radu u ilegalnom ribolovu više upotrebi kao taktika nego da se adekvatno sprovodi.

- Ako zaista žele suštinsku promenu koja se tiče prinudnog rada, odluka o njoj se može doneti samo u Međunarodnoj organizaciji rada. Dakle, političke namere iza ovog predloga su jasne. Kada se radi o vakcinama koje se dele i na koje se ceo svet poziva, Amerikanci ćute. Ali kada je u pitanju prinudni rad, oni se uključuju - rekao je prvi pomenuti diplomata.

Izbori koje SAD donose u okviru STO, agresivni stav prema Kini i pasivni po pitanju ključnih tema poput zdravlja ili reformi, diktiraju domaća ograničenja.

- Oni koji veruju da je trgovinska politika međunarodna politika greše. Trgovinska politika je unutrašnja politika - rekao je bivši generalni direktor STO Lami.

Iako slogan „Amerika na prvom mestu“ od dolaska Bajdena na vlast nije zvanična američka mantra, „kupuj američko“ i nacionalistička osećanja i dalje utiču na trgovinsku politiku SAD.

- Mnogi Amerikanci smatraju da je liberalizacija trgovine bila nepravedna. U SAD postoji snažna nacionalistička ogorčenost koju Bajden ne može ignorisati - rekao je Žan Batist Velut, koji istražuje američku političku ekonomiju na Univerzitetu Sorbona Novel u Parizu.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci
 

Administracija nije voljna da potroši politički kapital u Kongresu na trgovinu i reformu STO u vreme kada je Bajden fokusiran na suprotstavljanje Kini i na to da „izgradi bolje zakonodavstvo“.

- Kratkoročna ograničenja unutrašnje politike u Sjedinjenim Državama utiču na akcije koje su SAD spremne da preduzmu u STO - rekao je Šot.

Americi odgovara status kvo

Države, grupe biznismena i stručnjaci nervozni su zbog nedostatka inicijative SAD u okviru  MC12 (12. ministarske konferencije), a te strepnje podstakla je i Taj kada je pokazala neposvećenost u svom govoru u Ženevi.

- Za mene će uspeh biti da dan nakon što se MC12 zaključi osećam nadu i podstrek za nastavak onoga što radimo u okviru STO… Ako ima bar nekoliko rezultata od toga, tim bolje - rekla je ona.

Ambasador EU u STO Žoao Agijar Mačado rekao je prošlog meseca da „do sada nismo videli angažman“ na sudu za rešavanje sporova koje su SAD zamrzle.

- Možda nova administracija još uvek razmatra kakve reforme želi, ali nije bilo predloga od strane SAD i nije bilo nikakve diskusije otkako je sistem paralizovan u decembru 2019 - istakao je Agrijar Mačado.

Profimedia
 

Klit Vilems, bivši trgovinski zvaničnik Bele kuće pod Trampovom administracijom, koji sada radi za advokatsku kompaniju "Akin Gump", rekao je da misli da je Vašington proaktivan u pregovorima o ribarstvu i u diskusijama o intelektualnoj svojini kada je reč o vakcinama, ali da želi da SAD preuzmu više inicijative kada je reč o trgovinskoj i zdravstvenoj deklaraciji i reformi STO.

- U interesu SAD je da zapravo počnu da daju predloge o reformi ove institucije - rekao je Vilems.

- U Ženevi osećaju da postoji očekivanje strateškog pozicioniranja SAD. Očigledno je da ono što oni sada održavaju jeste status kvo, a status kvo im odgovara, posebno u pogledu njihove blokade Apelacionog tela, što im omogućava da imaju dovoljno slobode u trgovinskoj politici - rekao je prvi pomenuti trgovinski diplomata sa sedištem u Ženevi.

Američki trgovinski zvaničnici odbacuju pretpostavku da postoji nedostatak američke inicijative i delovanja u STO.

- Duboko smo angažovani i ne mogu da zamislim člana koji bi bio angažovaniji od Sjedinjenih Američkih Država širom organizacije - rekao je zvaničnik iz Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Katrin Taj; Pete Marovich/The New York Times via AP, Pool
 

- Imamo mnogo predloga i aktivni smo na svim poljima, tako da nisam siguran kako bi neko ko obraća pažnju mogao da kaže da mi nismo na čelu i da nismo predvonici kada je reč o mnogim pitanjima - izjavio je drugi zvaničnik USTR.

Što se tiče reforme institucije, ovi zvaničnici su istakli da Vašington pažljivo napreduje.

- Potreban nam je ozbiljan razgovor o reformi, a ne onaj koji će dovesti do ćorsokaka za mesec ili dva. Zauzimamo mnogo dugoročnije gledište. Ambasadorka Taj više puta je rekla da je važno da imamo funkcionalnu STO kojoj ćemo se vratiti u januaru da bismo započeli ozbiljan rad - kazao je drugi zvaničnik USTR.

Ipak, obojica su odbili da daju odgovor na pitanje da li će SAD biti posvećene reformi STO u ministarskoj deklaraciji.

- Svakako, bez obzira na to da li se ta rečenica o reformi koristi ili ne, mi smo posvećeni tome da poboljšamo ovu organizaciju i učinimo je relevantnom - rekao je prvi zvaničnik USTR.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike