Sebastijan Kurc o razlozima zbog kojih se povlači: Politiku sam shvatao kao takmičenje, ali sam imao utisak kao da me love

02.12.2021

11:28

0

Funkcije je, kako kaže, obavljao uz najveće zadovoljstvo, koje je u proteklih nekoliko dana, priznaje, malo opalo

Sebastijan Kurc o razlozima zbog kojih se povlači: Politiku sam shvatao kao takmičenje, ali sam imao utisak kao da me love
kurc - Copyright AP Photo/Darko Bandic

Nekadašnji kancelar Austrije Sebastijan Kurc odlučio je da se povuče iz politike, o čemu je pričao na današnjoj konferenciji za medije, koja je počela u 11.30.

- Kad se osvrnem na poslednijh deset godina, koliko sam u politici, mogu da kažem da sam veoma zahvalan. Kao kancelar morate da donosite mnogo važnih odluka i da budete svesni da će neke od njih biri pogrešne. Uvek ste pred budnim okom javnosti i imate osećaj kao da vas love - rekao je Kurc pred okupljenim novinarima.

Ipak, istakao je da, bez obzira na pogrešne odluke, nije ni svetac ni zločinac.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

- Ja sam čovek sa manama i slabostima i svime što to prati. Radujem se danu kada ću na sudu dokazati da su optužbe protiv mene lažne - dodao je on, ističući da mu je najveća čast bila to što je služio svojoj zemlji.

- Bavljenje politikom jeste teško, ali mnogo dobijate ako razgovarate sa ljudima širom zemlje i sveta. Veliko hvala mom timu i koalicionim partnerima - rekao je Kurc.

Sin mu promenio pogled na svet

Istakao je i da je odluku doneo prošlog vikenda, kada mu se rodio sin.

- To je bio trenutak kada sam postao svestan da ima mnogo toga lepog u životu i izvan politike. Ovo je bilo zanimljivo poglavlje, ali sada je vreme za nešto novo - naglasio je Kurc koji se iz politike povlači sa 34 godine života.

Kurc je u svom obraćanju medijima rekao da oseća zahvalnost kada pogleda unazad, na deset godina rada u vladi, prvo kao državni sekretar, potom kao ministar spoljnih poslova, i onda kao kancelar.

Podsetio je da od samog početka nije skrivao svoja politička uverenja, a to je da građani moraju imati mogućnost da žive od svoje zarade, da je neophodno zaustaviti migraciju, da je važno podstaći privredu Austrije.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

Ti stavovi, konstatovao je, dobili su podršku, ali su kod nekih nailazili i na protivljenje, međutim, u liberalnoj demokratiji, kaže, važno je da se vode diskusije sa svim, što je rado radio, posebno sa građanima širom zemlje.

- Imao sam mogućnost da mnogo naučim, jer je politika svestrana, a mesto kancelara daje vam široku lepezu oblasti kojima se bavite. Prelepo je kada možete nešto da pomerite, kada imate osećaj da činite nešto dobro - kazao je on.

Naglasio je i da je obavljao političke funkcije uz najveće zadovoljstvo, koje je u proteklih nekoliko dana, priznaje, malo opalo.

- Politiku sam uvek shvatao kao takmičenje boljih ideja, ali poslednjih meseci moj politički dan je bio obeležen podmetanjima, lažima, neopravdanim optužbama. Moje oduševljenje politikom zbog toga se nešto smanjilo. Iako je to deo tako visokih funkcija, a znam to od kolega iz inostranstva koji su isto tako suočeni neopravdanim napadima. Međutim, kada to sami doživite to je nešto što oduzima snagu i što je kod mene malo ugasilo plamen - naglasio je on.

On je ukazao na to da sa sobom nosi mnogo utisaka, da je stekao brojna iskustva kroz razgovore sa brojnim ličnostima, kao i predsednicima svetskih sila, Kine, SAD i Rusije.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

Naglasio je da se oduvek zalagao za produbljenje odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana, što mu je bio poseban prioritet, ali i sklapanje saveza u sprečavanju neispravnih odluka u EU.

Izrazio je zadovoljstvo što je pod njim vlada uspela da sprovede brojne stvari, a pre svega mu znači, kaže, što su povećane minimalne plate i penzije, što je uvedn porodični bonus.

Kurc je rekao da je pobeda na protekla dva glasanja bilo nešto najlepše što je doživeo do rođenja deteta, što je premašilo, kaže sve što se do tada dogodilo.

- Izborne pobede i rođenje deteta nikada neću zaboraviti - poručio je on.

Želja da stranka čiji je lider bio ostane jaka

Istakao je da se povlači iz politike, ali da mu je važno da iza sebe ostavi snažnu Narodnu partiju (OVP).

Podvukao je da je bio pogrešan utisak da se uspesi stranke mogu pripisati samo jednoj osobi, jer je OVP puna iskusnih snaga, mladih talenata, mnogih ljudi koji nose taj plamen u sebi koji sam ja imao.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
 

Najavio je da će sutra biti održana sednica Predsedništva OVP na kojoj će predati sve funkcije - lidera stranke, ali i šefa poslaničkog kluba.

- Za mene počinje novo poglavlje u životu, koje mogu danas pokrenuti. Radujem se vremenu sa detetom i porodicom, pre nego što ću se u idućoj godini posvetiti novim zadacima - zaključio je on.

Njega bi na mestu lidera OVP trebalo da zameni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer. Aktualni kancelar Aleksandar Šalenberg je navodno rekao je da bi u tom slučaju Nehamer trebao da odmah preuzme i funkciju kancelara, saznaje Heute iz izvora bliskim stranci.

Podsetimo, Kurc se nedavno povukao sa mesta kancelara, ali se dugo spekulisalo da bi mogao, nakon što se završi istraga protiv njega, da se vrati na sam politički vrh.

On je nakon ostavke na mestu kancelara preuzeo funkciju predsednika poslaničkog kluba.

Inače, Kurc je uspešno vodio OVP u izborne pobede i to sa rezultatima koje stranka ne pamti. Samo na prošlim izborima 2019.OVP pod Kurcem osvojila je čak 37 odsto glasova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike