"Gvozdena frau" ispraćena uz baklje, oficire i pesmu: Angela Merkel otišla u političku penziju

02.12.2021

20:59

0

Na ceremoniji kancelar sam bira pesme, a Angela je napravila zanimljiv izbor

"Gvozdena frau" ispraćena uz baklje, oficire i pesmu: Angela Merkel otišla u političku penziju
Angela Merkel - Copyright Angela Merkel; Profimedia

Uz najveću vojnu ceremoniju "Veliko povečerje" u Berlinu, večeras je nakon 16 godina provedenih na dužnosti nemačke kancelarke, Angela Merkel ispraćena u političku penziju.

Uz baklje, vojnike u svečanim uniformama, oficire, koreografiju ali i pesme, koje je "gvozdena frau" sama mogla da bira, upriličen je njen oproštaj od političke karijere.

Osim ekumenske crkvene pesme „Tebe, Bože, hvalimo“ kancelarka u odlasku poželela je i da čuje pesmu Hildegard Knef „Nek‘ za mene padaju kiše crvenih ruža“.

Angela Merkel je postigla toliko toga: 16 godina bila je najmoćnija žena u Nemačkoj, prva žena na dužnosti kancelarke, žena koja je širom sveta bila i priznata i poštovana. Angela Merkel sa 67 odlazi u političku penziju, ali sudeći po tim stihovima, ona itekako ima neke nove želje i snove koje želi da ispuni. Sve to pomalo zvuči i prkosno, što je strana kancelarkinog karaktera koja se do sada nije vezivala uz njen lik i delo.

Hit Nine Hagen

I druga pesma koju je izabrala Angela Merkel dosta govori o njoj. Reč je o starom hitu DDR-a koji peva Nina Hagen: „Zaboravio si film u boji“. Nina Hagen je još u Istočnoj Nemačkoj bila na glasu kao drska pop-pevačica, a nakon što je otišla u Zapadnu Nemačku, postala je pank-ikona. I Angela Merkel potiče iz bivšeg DDR-a, iz Templina, gradića u pokrajini Brandenburg. Ona je odrasla uz tu pesmu Nine Hagen koja je objavljena 1974.

Merkelova je inače, pre 30 godina, tada kao ministarka za žene i mlade, susrela Ninu Hagen u jednoj TV-emisiji. Tokom diskusije o zavisnosti od droga, Hagen je tada Angeli Merkel u lice rekla: „Dosta mi je vaših laži i vašeg licemerja.“ Očigledno da joj je Merkel to u međuvremenu oprostila.

Tradicija „Velikog povečerja“

„Veliko povečerje“ je ceremonija kojom se Nemačka tradicionalno oprašta od saveznih kancelara i kancelarki, saveznih predsednika, odnosno saveznih ministarki i ministara odbrane. Koreni ceremonije sežu još od 16.veka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike