Luksuzni automobili, nakit, umetnička dela i nekretnine: Od čega se sve sastoji veliko bogatstvo kraljice Elizabete II

05.12.2021

08:26

0

Mnoge od poseda ne sme da proda jer su u vlasništvu monarhije, ali svakako ima priliku da uživa u njihovim blagodetima

Luksuzni automobili, nakit, umetnička dela i nekretnine: Od čega se sve sastoji veliko bogatstvo kraljice Elizabete II
Kraljica Elizabeta - Copyright Pixabay AP photo

Britanska kraljica Elizabeta II, koja već 69 godina vlada Ujedinjenim Kraljevstvom i koja će sledeće godine proslaviti platinasti jubilej, ima obiman spisak stvari koje su u njenom vlasništvu, a koje sve zajedno doprinose bogatstvu njene porodice.

U martu 2021. ona je, prema listi bogataša časopisa "Sunday Times", imala bogatstvo od 365 miliona funti, što je za 15 miliona više u odnosu na 2020. godinu.

U nastavku je spisak stvari koje poseduje 95-godišnja kraljica, iako su neke od tih stvari u vlasništvu same monarhije, a ne nje lično.

Posedi

Nekretnine koje kraljica Elizabeta II poseduje podeljene su na njenu ličnu imovinu i imovinu koja pripada vladajućem monarhu, koja uglavnom spada pod krunsko imanje i vojvodstvo Lankaster, iako kraljica ili kralj ne mogu da prodaju ovu imovinu.

- Privatne kraljevske rezidencije

Sandringem haus

Kuća Sandringem, koja se nalazi u centru imanja od 8.000 hektara, privatna je kraljevska rezidencija u Norfolku, u kojoj porodica često provodi Božić. Pripada lično kraljici Elizabeti, a ona ju je nasledila od svog oca, kralja Džordža VI, 1952. godine. Kuća je prvi put došla u posed kraljevske porodice 1862. i trenutno od ovog imanja za život zarađuje više od 200 ljudi, uključujući farmere, šumare i lovočuvare.

Zamak Balmoral

Zamak Balmoral; Profimedia
 

Balmoral je jedina druga kraljevska rezidencija u vlasništvu kraljevske porodice, a ne krune. Kraljica je nasledila imanje u Aberdinširu od svog oca i tamo obično provodi letnji odmor, na kom joj se pridružuju i drugi članovi kraljevske porodice.

Vestminsterska opatija

Ova čuvena znamenitost bila je mesto svakog krunisanja od 1066. godine, a u njoj su održale i desetine kraljevskih venčanja, sahrana i parastosa. Godine 1579. tadašnja kraljica Elizabeta je ponovo uspostavila Vestminstersku opatiju kao „kraljevsku jedinstvenost“, čineći je crkvom koja odgovara direktno suverenu, a ne biskupu. - Imovina koja pripada monarhu

Većina kraljevskih rezidencija u kojima žive članovi porodice Vindzor deo su krunskog imanja, što znači da pripadaju vladajućem monarhu, ali da ona ili on nemaju kontrolu nad njima niti finansijska prava. O njima brine Kraljevsko domaćinstvo. Krunska imanja vrede više od 11,5 milijardi funti, a višak prihoda koje ostvare odlazi u trezor. Neka od najznačajnih su sledeća.

Bakingemska palata

Bakingemska palata; Profimedia
 

Palata je zvanična londonska rezidencija suverena od 1837. godine i ostaje administrativno sedište. Ima 775 soba, uključujući 188 spavaćih za osoblje, 92 kancelarije i 78 kupatila.

Palata Holirudhaus

Prvobitno je osnovana kao manastir 1128, a sada je dom kraljevske porodice više od 500 godina i zvanična je rezidencija britanskog monarha u Škotskoj.

Kraljevski parkovi

Kraljevski parkovi su u vlasništvu krune na sličan način i nasledni su posed vladajućeg monarha. Njima upravlja organizacija pod nazivom "Kraljevski parkovi", koja je deo Odeljenja za kulturu, medije i sport, osim Velikog parka Vindzor, koji je deo krunskog imanja.

Zamak Vindzor

Prostirući se na pet hektara, Vindzor je najveći naseljeni zamak na svetu, u kom trenutno živi oko 150 ljudi. Zamak se redovno koristi za ceremonijalne i državne prilike i bio je dom britanske monarhije skoro 1.000 godina.

Zamak Vindzor; Profimedia
 

Destinacije za kupovinu

Kruna poseduje i skoro celu ulicu Ridžent, dugu dva kilometra, koja prolazi kroz raskrsnicu Pikadili i raskrsnicu Oksford, i privlači više od 7,5 miliona posetilaca godišnje.

U posedu krune je i skoro polovina zgrada u Sent Džejmsu, luksuznom naselju u Londonu, u koje se trenutno ulaže 500 miliona funti.

Oko 20 maloprodajnih parkova, trgovačkih centara i destinacija za zabavu u vlasništvu su monarhije, koja je četvrti najveći britanski vlasnik šoping parkova.

Londonska kula

Ovaj kultni londonski orijentir star je 900 godina i 1988. smešten je na spisak svetske baštine Unesko. Kulu još od vremena Tjudora do danas obezbeđuje elitna grupa čuvara koja se naziva bifiteri.

Londonska kula; Profimedia
 

Šume

Oko četvrt miliona hektara ruralnog zemljišta širom Velike Britanije u vlasništvu je monarhije. Većina je izdata u zakup za potrebe poljoprivrede i vađenja minerala, ali oko osam odsto je pošumljeno, što znači da kraljica kontroliše oko 246 kvadratnih kilometara britanske šume.

Vojvodstvo Lankaster

Kraljica je vlasnica privatnog imanja od 18.433 hektara pod nazivom Vojvodstvo Lankaster. Nasleđeno imanje smatra se privatnim vlasništvom kraljice iako ona ne može da ga proda, a od prihoda od njega finansiraju se kraljičini privatni i javni troškovi.

Imanje Savoj

Značajan deo prihoda dolazi od imanja Savoj u Londonu. Ono pokriva područje između Strenda na severu, Somerset hausa na istoku, Embankmenta na jugu i hotela Savoj na zapadu.

Seosko zemljište

Vojvodstvo Lankaster takođe uključuje i nekoliko hektara ruralnog zemljišta u Engleskoj i Velsu. Ovo zemljište prostire se u oblastima Češir, Lankašir, Jorkšir i Stafordšir. Takođe uključuje selo Kaslton u okrugu Pik.

Profimedia
 

Istorijski posedi

Oko desetak istorijskih poseda je u vlasništvu Vojvodstva Lankaster, uključujući Savojsku kapelu u Londonu, zamak Pikering u Jorkširu i zamak Lankašir.

Umetnička dela

Jedna od najvećih svetskih kolekcija umetnosti, Kraljevska kolekcija, sadrži 150.000 slika, crteža, grafika, fotografija, tapiserija, komada nameštaja, keramike, knjiga, metalnih predmeta, oklopa, nakita i drugih istorijskih sitnica, poput skice kraljice Viktorije iz 1861.

Kraljevska kolekcija uključuje i krunske dragulje. Zbirka pripada vladajućem monarhu i on je ne može prodati. Krunski dragulji se čuvaju u Londonskoj kuli.

Kuća dragulja može se pohvaliti impresivnom kolekcijom „svetih i ceremonijalnih“ kraljevskih obeležja, koje čine najmanje 142 predmeta (sa 23.578 uglačanih dragulja).

Životinje

Labudovi

Kraljica poseduje sve neobeležene crvenokljune labudove koji plivaju u otvorenim vodama u Engleskoj i Velsu, iako ovo pravo ostvaruje samo u određenim delovima Temze i njenim okolnim pritokama.

Pixabay
 

Svakog jula sprovodi se popis labudova, prilikom čega se oni hvataju, obeležavaju i puštaju kako bi kraljica mogla da zna za koliko labudova može da zatraži vlasništvo.

Ove godine izbrojano je 115 labudova, što znači da je došlo do porasta u odnosu na 93 ptice koje je kraljica posedovala 2019. 

Kitovi, jesetre i pliskavice

Britanski zakon predviđa da vladajući monarh poseduje kitove, jesetre i pliskavice koje plivaju u krugu od pet kilometara od britanske obale.

To je uneto u statut iz 1324. godine, za vreme vladavine kralja Edvarda II, koji je glasio: „Kralj će posedovati olupine u moru u celom carstvu, kitove i jesetre uhvaćene u moru ili drugde unutar carstva, osim na određenim mestima koje je kralj izuzeo“.

Taj zakon važi i danas, pa ako slučajno uhvatite neku od ovih riba, prvo morate kontaktirati Bakingem plejs i ponuditi je kraljici kao gest lojalnosti.

Kraljica je takođe posedovala najveći deo morskih životinja Škotske, ali su one sada u vlasništvu škotske mornarice.

Psi

Pixabay
 

Kraljica je tokom svog života posedovala više od 30 pasa, uključujući korgije, crne labradore i koker španijele. U martu 2021. dobila je dva nova šteneta korgija čija se imena i pol čuvaju u tajnosti.

Trkački konji

Kraljica je poznata po svojoj ljubavi prema konjskim trkama i, pošto je posedovala konje skoro 70 godina, tokom decenija je dobila velike novčane nagrade zbog njihovih pobeda u trkama.

Smatra se da ona lično poseduje više od 100 konja, ali da stalno nabavlja nove i da joj se to prilično isplati. Samo od 2017. godine do danas kraljičini konji su osvojili skoro sedam miliona funti nakon što su ostvarili 451 pobedu u trci, navodi "Harper's Bazaar".

Automobili

Kraljica je naučila da vozi tokom Drugog svetskog rata, ali zbog svog kraljevskog statusa nije obavezna da ima dozvolu. Godine 2016. procenjeno je da njena kolekcija automobila, koja uključuje rols rojseve i jaguare, vredi 10 miliona funti, prema prodavcu automobila "Car Keys".

Profimedia
 

Takođe se navodi da poseduje dva bentlija koja su napravljena specijalno za nju. Svaki je za skoro metar duži od standardnih modela, sa zadnjim vratima koje imaju šarke pozadi kako bi Njeno veličanstvo moglo da se uspravi pre nego što izađe.

Torbe

Priča se da kraljica Elizabeta poseduje stotine torbica, od kojih je više od 200 napravio londonski dizajner "Launer", o čemu je pričao generalni direktor kompanije Džerald Bodmer. Prosečna cena svake od njih je oko 1.900 funti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike