Kad narko-karteli imaju državu: I predsednik bio umešan u trgovinu drogom, a sada jedna žena želi sve da promeni

29.11.2021

20:05

0

Prilike koje vladaju u Hondurasu zaista se ne sreću često

Kad narko-karteli imaju državu: I predsednik bio umešan u trgovinu drogom, a sada jedna žena želi sve da promeni
hernandez1 - Copyright AP Photo/Rodrigo Abd, File

Lider opozicije u Hondurasu, Siomara Kastro, proglasila je pobedu na predsedničkim izborima nakon što su prvi rezultati ukazali na ubedljivu pobedu koja će levicu vratiti na vlast prvi put otkako je njen muž svrgnut u puču pre 12 godina.

Kastro, supruga bivšeg predsednika Manuela Zelaje, ostavila je iza sebe Nasrija Asfura, gradonačelnika prestonice Tegusigalpe i člana vladajuće Nacionalne partije.

Kritičari su Siomaru Kastro opisali kao opasnog levičarskog radikala, ali su joj poslovni lideri brzo čestitali.

Ovogodišnji izbori održani su u svetlu korupcionaških skandala i socijalnih nemira u toj centralnoameričkoj zemlji podstaknutih posrnućem nacionalne ekonomije.

Kastro je obećala da će iskoreniti korupciju tokom svoje kampanje, a naslediće veoma kontroverznog Huana Orlanda Hernandeza.

Zahvaljujući njemu, može se reći da je Honduras bio narko-država.

"Ko-saučesnik 4"

Pre nekoliko meseci, u njujorškoj sudnici i dalje aktuelni predsednik Hondurasa, Hernandez, označen je samo kao "ko-saučesnik 4".

Iako ta pozicija tradicionalno treba da izaziva poštovanje, tužioci su ga povezali sa nasilnim narko-kartelima.

Njegov mlađi brat, Huan Antonio zvani Toni, 2019. godine je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za krijumčarenje tona kokaina u SAD tokom kriminalne karijere koja je trajala više od 10 godina.

AP Photo/Eduardo Verdugo
 

Legitimitet njegove predsedničke funkcije mu je poljuljan jer su tužioci naveli da je njegova valda bila korumpirana do srži.

Tokom suđenja trgovcu drogom Đovaniju Fuentesu Ramirezu, navedeno je da je Honduras "narko-država" u kojoj su karteli ušli u policiju, vojsku i politiku, a među njima se pominjao i predsednik.

Pre 2010. godine, tzv. narkosi su imali toliko političke moći da su počeli da stvaraju sopstvenu državu kako bi osigurali svoju bezbednost, a baš u to vreme su scenom zagospodarili Toni Hernandez u narko-svetu i njegov stariji brat u politici.

Kada je Huan Orlando postao predsednik 2014. godine, a Toni član Kongresa, u ime Nacionalne partije, bili su praktično "narko-političari", naveo je nekadašnji državni tužilac Hondurasa Edi Tabora.

Narko-biznis sponzorisala država

Predsednik Hernandez je presudu svog brata nazvao sramnom i ponovio da je slučaj zasnovan na svedočenjima poznatih kriminalaca.

Toni Hernandez je proglašen krivim da je primio milion dolara od okorelog meksičkog narko-bosa, Haokina Guzmana El Čapa, za bratovu izbornu kampanju.

AP Photo/Elmer Martinez
 

Američki tužioci su naveli da je predsednik Hernandez primio mito u zamenu za zaštitu njegovih bezbednosnih snaga i da je planirao da "drogu gurne pravo u noseve belaca".

Kako su naveli, država je sponzorisala trgovinu narkoticima.

Za razliku od država gde narko-karteli rade u tandemu sa koruptivnim elementima države ili bezbednjaka, u Hondurasu su narko-karteli bili država, isti ljudi koji kontrolišu državni aparat.

- To je najvažnija stvar koju morate da znate o Hondurasu. Javni funkcioneri su želeli kontrolu nad trgovinom drogom - objasnio je Tabora.

Hernandez je prvi latinoamerički predsednik od panamskog lidera Manuela Norijege koji je tako usko povezan sa narko-biznisom pred američkim sudom.

Fuerzas federales de Estados Unidos vía AP, Archivo
El Čapo

Ipak, SAD nisu Hondurasu, za sada, uvele nikakve sankcije.

- To me ne čudi. Ono što najviše interesuje SAD je da očuvaju vlast. Ne žele da nastane politički vakuum ili tranziciona vlada jer bi to Hondurasu donelo još više nestabilnosti i doprinelo većoj migraciji - rekla je Dženifer Avila, urednica lokalnog medija Kontra koriente. 

Vašington preferira status kvo iako je ukaljan narko-biznisom.

Iako je bilo strahova da će, uprkos svemu, Hernandez večno vladati, nedavna pobeda levičarke Kastro dokazala je suprotno.

Međutim, pred njom je veliki izazov jer suparnička Nacionalna partija može zadržati kontrolu u Kongresu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike