Francuski Tramp prelomio: Zemur objavio da će se kandidovati za predsednika

30.11.2021

13:49

0

On se nada da će uspešno pokrenuti svoju predizbornu kampanju i staviti tačku na brojne kontroverze koje ga prate

Francuski Tramp prelomio: Zemur objavio da će se kandidovati za predsednika
profimedia-0636162658 - Copyright Profimedia

Francuski politički komentator, novinar i ekstremno desničarski političar, lider stranke Vox Populi (Glas naroda) Erik Zemur objavio je danas na društvenim mrežama da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Francuskoj u aprilu iduće godine.

Zemura su često upoređivali sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom zbog njegove politike protiv establišmenta i sposobnosti da se upečatljivo i oštro obraća javnosti.

Zemur se nada da će uspešno pokrenuti svoju predizbornu kampanju i staviti tačku na brojne kontroverze koje ga prate, prenosi portal Politiko.

Međutim, nakon brzog porasta popularnosti u anketama, Zemur se suočio sa brojnim preprekama među kojima se ističe odlazak dugogodišnjih saradnika, javni skupovi koji nisu ispunili očekivanja, i nesigurno finansiranje kampanje.

Anketa koju je sproveo portal Politiko pokazuje da bi Zemur na izborima osvojio 14 odsto glasova na predsedničkim izborima, ali da bi njegov rezultat bio lošiji od 24 odsto koliko bi dobio Emanuel Makron i 18 odsto koliko se predviđa da bi mogla da osvoji Marin le Pen. Drugim rečima, za drugi krug kvalifikovali bi se Makron i Le Penova.

Međutim, u intervjuu za Fransinfo predsednički kandidat desničarske Republikanske stranke Erik Kioti je prokomentarisao da predsednička kandidatura Erika Zemura za njega predstavlja "ne-događaj", ali da će u slučaju da lično mora da se opredeli za nekog kandidata u drugom krugu, a da to nije on sam, glasati za ultra-desničara Zemura pod uslovom da mu je protivkandidat Emanuel Makron.

Profimedia
 

Novi problemi za Zemura nastali su tokom mitinga njegove stranke Glas naroda proteklog vikenda u Marselju, gradu u kojem tradicionalno živi veliki broj ljudi poreklom iz zemalja Severne Afrike, pretežno muslimana, jer je tom prilikom učesnicima kontra-mitinga i protivnicima krajnje desnice pokazao srednji prst.

Zemur je više puta izjavljivao da je Francuska "potopljena" imigracijom i da je u opasnosti da "izgubi svoj identitet" pod uticajem islama, za koji kaže da je "nekompatibilan" sa zapadnim vrednostima.

Mnogi ga neprekidno optužuju za podsticanje mržnje, delo za koje je već dva puta bio optužen, i za diskriminaciju muslimanskog življa u Francuskoj.

Međutim, njegovi oštri napadi na politički establišment, kontroverzni predlozi o imigraciji i francuskom identitetu privlače pažnju medija i dominiraju u javnim nastupima.

Zemur bi naredne nedelje trebalo da održi svoj prvi miting u Parizu, a njegov tim se nada da će taj skup biti demonstracija snage i promocija njegove stranke Glas naroda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike