Predsednica EK: Treba razmišljati o obaveznoj vakcinaciji

01.12.2021

13:14

0

"Predstoji nam trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere", rekla je

Predsednica EK: Treba razmišljati o obaveznoj vakcinaciji
ursula fon der lajen - Copyright Frederick Florin, Pool via AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da kompletna vakcinacija i busteri daju građanima najjaču za sada dostupnu zaštitu protiv koronavirusa u situaciji dvostruke opasnosti, četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja.

- Za novi soj omikron SZO kaže da je visoko rižičan. Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za 2 do 3 nedelje dobijemo dovoljno informacija, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere - kaže Lajen.

Predsednica EK je najavila da će EU do kraja marta dobiti dodatnih 360 miliona doza vakcina kompanija Fajzer i Moderna, što je, prema njenim rečima, dovoljno za buster doze svih vakcinisanih Evropljana.

AP Photo/Aaron Favila
 

Istovremeno, u dogovoru sa te dve kompanije radi se na ubrzanoj isporuci vakcina za decu koje bi u EU trebalo da budu dostupne od 13. decembra.

U slučaju da postojeće vakcine ne budu imale dovoljnu zaštitu kada je reč o novom soju Ursula fon der Lajen navodi da je naučnicima potrebno oko 100 dana da prilagode vakcine novoj mutaciji.

- Nadajmo se najboljem, ali pripremimo se na najgore - poručila je fon der Lajen.

Ona je pozvala građane EU da pored vakcinacije nastave sa primenom drugih mera zaštite kao što su maske, distanca i higijena ruku što je, kako kaže, najbolja zaštita od svih varijanti virusa.

Na pitanje o mogućnosti da se u EU uvede obavezna vakcinacija, predsednica EK zaključuje da je takva odluka na nivou nacionalnih vlasti zemalja članica.

- Mislim da je razumljivo i primereno povesti tu diskusiju, kako možemo da ohrabrimo i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji u okviru EU - navela je.

EU ne može da nametne državama članicama da uvedu obaveznu vakcinaciju, ali može da sarađuje sa njima kako bi se postigao dogovor o borbi protiv virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike