Kremlj burno reagovao na odluku EU o zamrznutoj ruskoj imovini: Odgovorićemo adekvatno, znaju u šta su se upustili

22.05.2024

16:53

0

Na brifingu za novinare u sredu Peskov je tu odluku opisao kao "eksproprijaciju"

Kremlj burno reagovao na odluku EU o zamrznutoj ruskoj imovini: Odgovorićemo adekvatno, znaju u šta su se upustili
Copyright Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da odluka EU da koristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini krši temelje globalnog finansijskog i ekonomskog sistema.

Nakon višemesečnih razmatranja, blok je u utorak odobrio korišćenje neočekivanih prihoda od nepokretnih ruskih sredstava za pružanje vojne pomoći Kijevu. Nekoliko država članica EU, uključujući Nemačku i Francusku, ranije se odupiralo pritiscima SAD i Velike Britanije da potpuno konfiskuju rusku imovinu, navodeći zabrinutost da tako drastičan potez neće imati pravnu osnovu.

Prema uredbi koju je usvojio Evropski savet, centralni depozitari hartija od vrednosti koji drže rusku državnu imovinu i rezerve u vrednosti većoj od milion evra daće finansijski doprinos iz svoje odgovarajuće neto dobiti akumulirane do 15. februara 2024.

Na brifingu za novinare u sredu Peskov je tu odluku opisao kao "eksproprijaciju", upozorivši da će Moskva proceniti moguće posledice tog poteza i razmotriti odgovarajući odgovor.

Takve odluke, iako umerene, "potencijalno su opasne", rekao je Peskov. EU shvata neposrednu opasnost u koju se dovela donošenjem ove odluke, tvrdi on.

- Skraćena verzija plana za korišćenje profita od ruske imovine nije ništa drugo do eksproprijacija - rekao je on.

Profimedia
Peskov

Eksproprijacija je termin koji opisuje akcije države ili organa vlasti da oduzme imovinu od njenog vlasnika za javnu upotrebu ili korist ili radnju oduzimanja imovine nekome.

U amandmanu na uredbu od utorka Evropski savet je naveo da EU planira da zadrži kamate nastale od imobilisane ruske imovine, čak i nakon ukidanja sankcija Moskvi.

- Neočekivani i vanredni prihodi ne moraju da budu dostupni Centralnoj banci Rusije... čak ni nakon ukidanja zabrane transakcija - navodi se u amandmanu objavljenom u sredu.

Prema Evropskom savetu, neočekivani prihodi "ne predstavljaju državnu imovinu", stoga "pravila koja štite suverena sredstva nisu primenljiva" na njih.

Nakon početka vojne kampanje Moskve protiv Kijeva u februaru 2022. godine zapadne države su blokirale oko 300 milijardi dolara ruske državne imovine, od kojih se najveći deo nalazi u zemljama EU. Očekuje se da će godišnji prihod od ovih fondova biti oko 3 milijarde dolara.

Zapadni zvaničnici su izneli niz predloga za korišćenje sredstava, od potpune zaplene do korišćenja za obezbeđivanje kredita za Kijev. Druga ideja je bila da se profit od ruske imovine iskoristi za podršku ukrajinskoj nabavci oružja.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike