Evropska zemlja obećala da će zamrznutu rusku imovinu preusmeriti Ukrajini!

06.05.2023

11:31

0

De Kru je pojasnio da su belgijske vlasti od početka sukoba u Ukrajini zamrzle oko 180 milijardi evra imovine koja pripada ruskoj centralnoj banci

Evropska zemlja obećala da će zamrznutu rusku imovinu preusmeriti Ukrajini!
Copyright Pixabay

Brisel će usmeriti 200 miliona evra (220 miliona dolara) zamrznutih ruskih sredstava u Ukrajinu, najavio je u četvrtak belgijski premijer Aleksandar de Kru. Obećanje je dato tokom zajedničke konferencije za novinare sa holandskim kolegom Markom Ruteom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Hagu.

Prema De Kruu, deo novca biće potrošen na vojnu pomoć, a ostatak će otići na podršku ukrajinskim izbeglicama. Zvaničnik je tvrdio da korišćenje ruskog novca za obnovu Ukrajine ima smisla i ekonomski i moralno.

De Kru je pojasnio da su belgijske vlasti od početka sukoba u Ukrajini zamrzle oko 180 milijardi evra imovine koja pripada ruskoj centralnoj banci.

Belgija nije sama u tvrdnji da Rusija treba da plati rekonstrukciju Ukrajine. Ranije ovog meseca američka ministarka finansija Dženet Jelen otkrila je da Vašington razgovara sa partnerima o tome kako bi zamrznuta imovina Moskve mogla da se iskoristi u korist Kijeva.

U decembru je američki Kongres usvojio zakon kojim se Stejt departmentu nalaže da određeni prihod od konfiskovane ruske imovine dodeli Ukrajini. Prvi takav transfer odobren je u februaru i uključivao je 5,4 miliona dolara eksproprisanih od ruskog biznismena Konstantina Malofejeva, koji je optužen za utaju sankcija.

Rusija je pokušaje Zapada da prebaci zaplenjenu imovinu Ukrajini nazvala „varvarstvom“, obećavajući da će odgovoriti u naturi ako bude potrebno. Moskva je takođe tvrdila da je zamrzavanje njene imovine „krađa“ i da se time krši međunarodno pravo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike